Dera Szurdok körtúra 1# rövid Túra

Dera Szurdok körtúra 1# rövid Túra

Vígh Tarsoly Gergő
A Dera Szurdok körtúra 1# rövid Túra hossza 4 Km. Az útvonal szintemelkedése 160 m, szintideje 1 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Budapest környékén több, könnyen bejárható és látványos szurdokvölgy is található. Ezek közül az egyik legismertebb a Holdvilág-árok, melynek szomszédságában fekszik a Dera Szurdok, amelyet bátran ajánlunk kisgyermekesek számára is, mivel rövid és egyszerű, mégis nagyon szép útvonal halad benne.

A túra második felében a Pilisszentkereszt fölé magasodó Kopasz-hegy oldalában megbúvó Szentkút nevű forrást és kegyhelyet keressük fel.
 

 

Dera Szurdok körtúra

1. A túra kiindulási pontja Pilisszentkereszt határától pár száz méterre, délkeletre található, egy parkolóban, ahová érdemes korán érkezni, ugyanis hamar megtelik az ide érkezők autóival. Utunkat az Országos Kéktúra nyomvonalán kezdjük meg nyugati irányba egy fahídon át.
 

Fahíd a Dera-szurdok bejáratánál Forrás: Vígh Taksony Gergő

Fahíd a Dera Szurdok bejáratánál
Kép forrása: Vígh Tarsoly Gergő


2. A jól kiépített ösvény az erdőben található szurdokba visz minket. Több alkalommal is keresztezzük a Kovács (Dera)-patakot kisebb hidakat igénybe véve. Az út szinte észrevehetetlenül emelkedik, így igazán ideális kisgyermekes családok számára is.

3. A szurdok végéhez közeledve ismét átkelünk a patakon, ám itt már nincs híd, így egy gázlón kell óvatosan átegyensúlyoznunk. Nagyobb vízállásnál legyünk óvatosak, a kövek nagyon csúszósak. Ezután egy pihenőhelyhez érkezünk, ahol víznyelőbarlangokat is megtekinthetünk.
 

A szurdokban Forrás: Vígh Taksony Gergő

A szurdokban
Kép forrása: Vígh Tarsoly Gergő

 

4. Innen továbbmenve egy szélesebb földúton folytatjuk az utat és hamarosan beérünk Pilisszentkeresztre. Itt előbb a Malom, majd a Mester, utána a Híd, végül a Szőlő utcákon haladunk. Az utóbbitól egészen a Szentkútig az ún. Magyar Zarándokút sárga kettőskeresztes nyíl jelzését követjük egy hangulatos erdei úton, amely mellett több szentképet is láthatunk a fákon.

5. A Szentkútnál egy díszes kegyhely került kialakításra padokkal, ahol kipihenhetjük eddigi fáradalmainkat és kortyolhatunk a forrás hűs vizéből.
 

Szentkút Forrás: Vígh Taksony Gergő

Szentkút
Kép forrása: Vígh Tarsoly Gergő


6. Innen tovább már nincs több emelkedő az útvonalunkon. A forrástól a kék kereszt jelzésen folytatjuk utunkat lefelé. Tőlünk jobbra egy mély és látványos völgy követ minket, amelyben az imént elhagyott forrás vize csordogál.

7. Közvetlenül a főút előtt egy sorompóhoz érünk. Itt balra kell fordulnunk és így egy kis erdei ösvényen haladunk az aszfaltúttól biztonságos távolságban.

8. Néhány száz métert követően kereszteznünk kell a főutat, amit nagy odafigyeléssel tegyünk meg, mivel nehezen belátható szakaszon kell átkelnünk. Innen már csak egy kőhajításnyira található a parkoló, ahol megkezdtük, és egyben be is fejezzük körtúránkat.

Hirdetés