Csodálatos sziklaváros Csehországban

Nagy Árpád
Nagy Árpád
A Csodálatos sziklaváros Csehországban hossza 4 Km. Az útvonal szintemelkedése 200 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Csehország területén található.
Hirdetés

Csehország északi részén, a cseh-lengyel határ közelében lévő Adršpach falucska közelében található Adršpach-Teplice sziklavárosa (Adršpašsko-Teplické skály), amely a határ lengyel oldalán fekvő Tábla-hegyekkel (Góry Stołowe) együtt homokkő sziklatornyok olyan elragadó együttese, melynek szépségét fotó nem képes visszaadni, ez valóban az a hely, melyet mindenkinek saját szemével látni kell. A hegység homokkőből alakult ki az üledékes kőzetet érő eróziós folyamatok, valamint olyan éghajlati tényezők hatására, mint pl. a víz, a szél és a fagy.
 

Adršpach-Teplice sziklaváros

1. Miután a jegypénztárnál megváltottuk a belépőt, a sziklavárosba belépve egy vízzel elárasztott kőfejtő mellett kezdődik a zöld jelzésen vezető túra, majd a fantáziadús nevekkel ellátott, különleges formájú sziklatornyok között kanyarog a széles, kényelmes turistaút. Az útvonal a sziklákkal tarkított erdőn keresztül végig egészen enyhén emelkedik, minél mélyebben hatolunk az erdőbe, a sziklák annál magasabbak lesznek.

Adršpach-Teplice sziklaváros Forrás: Nagy Árpád
Adršpach-Teplice sziklaváros
Kép forrása: Nagy Árpád


2. Jobbra az Őrtorony (Strážce skal) és a vele szemben lévő Sas-fészek (Orlí hnízdo) után az első igazán figyelemre méltó sziklaképződmény a Korsó (Džban) nevet kapta, melynek delfinre emlékeztető fülét hat méter hosszú jellegzetes sziklaablak választja el a korsó testétől. Következik a Nagymama fotelje (Babiččina lenoška), majd egy kis hidacska túlsó felén a sziklaváros egyik legtöbbet fényképezett és legimpozánsabb formációja, a hatalmas, 52 m magas Cukorsüveg (Homole Cukru), melynek kerülete alul 3 m, felül, a legszélesebb pontján pedig 13 m.

3. Újabb fantáziadús elnevezésű sziklaformációk, mint pl. a Kesztyű (Rukavice) és az Ikrek (Dvojčata) mellett érkezünk meg a 1839-ből származó Gótikus kapuhoz (Gotická branka). Valaha ez volt a sziklaváros főbejárata, ezért az eddig megtett szakaszt Elővárosnak (Předměstí) nevezik. A kapu mögötti Hosszú-folyosón fából készült széles gyaloghídon megyünk végig, amely egy óriási alagút benyomását kelti. A szűkület végén a mesebeli Elefánt-térre (Sloní náměstí) érkezünk, majd a Szőnyegek (Koberce) és az Óriás-foga (Karkonošův zub) következik, amely egy karcsú torony német nyelvű felirattal és emléktáblával, amely az 1844. júniusi áradás vízszintjét jelzi. Ezután az Ördög-hídja (Čertův most), az Erzsébet-torony (Eliščina věž), a Mennydörgés-szikla (Hromový kámen) és más érdekes nevű és formájú sziklaformációt magunk mögött hagyva a Kis-térre (Malé Náměstí) érkezünk.

Adršpach-Teplice sziklaváros Forrás: Nagy Árpád
Adršpach-Teplice sziklaváros
Kép forrása: Nagy Árpád

4. A Kis-téren találjuk az Ezüst-forrást (Stříbrný pramen) és a Kis-vízesést (Malý vodopád), majd innen a sárga jelzésről egy kis kitérővel Johann Wolfgang Goethe mellszobra mellett elhaladva – amely a német költőóriás 1790-es látogatására emlékeztet - egy barlangszerű üregben található Nagy-vízeséshez (Velký vodopád) érkezünk. A Nagy-vízesés fölött fekszik a meredek és szűk vaslépcsőn elérhető kicsiny, romantikus Szikla-tó (Jezírko), amelyen 50 CZK belépő ellenében egy rövid, fekete humorral fűszerezett csónakkirándulást tehetünk az elragadó fekvésű tavacskán. 5. A Szikla-tótól a Kis-téren balra forduló zöld jelzésen érdemes folytatni a túrát, amely így kicsit hosszabb ugyan, de újabb látványos szilatornyok között vezet. Utunk a Szikla-vár (Skalní hrad) nevű területen vezet, a Szerelmesek (Milenka) nevű kettős sziklatorony mellett vezet, amely a legszebb és legmagasabb formáció a területen. Egy újabb kisebb térről érhető el a Szikla-kápolna (Skalní kaple), majd egy kis kitérővel a Nagy-panoráma (Velké panoráma) nevű kilátópont érhető el. A Teknőst (Želva) és a Cukorgyár (Cukrovar) keskeny kéményének tövéből szép kilátás nyílik a hatalmas és híres Polgármester és felesége (Starosta a Starostová) nevű kettős toronyra.

6. Az útvonal végén vár ránk a túra talán legizgalmasabb szakasza, a két hatalmas sziklafal között vezető keskeny, kb. 30 m hosszú hasadék, a titokzatos Egér-lyuk (Myší díra). Innen a Visszhang (Skalní ozvěna) mellett jutunk vissza a Cukorsüveg alatti kereszteződéshez, ahol a körtúra véget ér.

Nyitvatartás, árak 2018

Nyitvatartás: - Áprilistól októberig 9:00 – 17:00 - Novembertől márciusig 10:00 – 15:00

Belépő: - Július-augusztus felnőtt 100, gyerek-diák 50 CZK, családi (2+2) 250 CZK - Az év többi részén felnőtt 70, gyerek-diák 35 CZK, családi (2+2) 170 CZK - Kutya (pórázon) 10 CZK

Parkolás: - július-augusztus 100 CZK - az év többi részén 40 CZK Csónakázás: 50 CZK (6 éves korig ingyenes)

Hirdetés
Hirdetés