Családi kirándulás a Ruszin-tisztásra és a Wiktorówki kápolnához

Családi kirándulás a Ruszin-tisztásra és a Wiktorówki kápolnához

Nagy Árpád
Nagy Árpád
A Családi kirándulás a Ruszin-tisztásra és a Wiktorówki kápolnához hossza 2.7 Km. Az útvonal szintemelkedése 300 m, szintideje 25 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

A Tátra egyedülálló vonzerővel rendelkezik, ahol gyönyörű mély völgyek, hatalmas sziklafalak, széles panorámával rendelkező kilátócsúcsok és kihívást jelentő magashegyi hágók csalogatják a turistákat. Ha azonban kisgyermekkel indulunk a hegységbe, olyan útvonalat kell választani, amely turisztikai vonzereje mellett a kisgyermek képességeinek megfelelő nehézségi szintet tartogat. Természetesen a Tátra déli és északi oldalán sincs hiány ilyen turistautakból, túracélpontokból, az alábbiakban a Lengyel-Tátra keleti részén található Ruszin-tisztásra vezető túra leírása olvasható.

Irány a Ruszin-tisztás (Rusinowa Polana, 1210 m)

A Zakopane környéki rövid túrák közül az egyik legszebb panorámával rendelkező Ruszin-tisztásra vezető túra mind a kisgyermekes családok, mind az idősebbek, de a kevésbé nehéz, mindamellett látványban és kilátásban bővelkedő túrát kedvelők körében is télen-nyáron nagy népszerűségnek örvend. 

Családi kirándulás a Ruszin-tisztásra és a Wiktorówki kápolnához-1
Ruszin-tisztás
Családi kirándulás a Ruszin-tisztásra és a Wiktorówki kápolnához-1
Forrás: Sulcz Móni

A túra legrövidebb változata két kiindulópontról is bejárható, sőt, e két földrajzi pont között körtúraként is teljesíthető. Mindkét lehetséges kiindulópont a Zakopanéból a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető út mentén található, a városhoz közelebbi a Zazadnia nevű buszmegállóban, ahonnan a kék jelzésen érhető el a tisztás. A másik lehetséges kiindulópont a Wierch Poroniec nevű kis parkoló, amely a Tátra keleti szélén, a szlovák határ közelében található, innen a zöld jelzésen juthatunk el a tisztásra. Mindkét útvonal könnyen és gyorsan megközelíthető akár személyautóval, akár a Halastó parkolójába közlekedő autóbuszokkal. Az útvonal minimális meredeksége miatt a túra a könnyű túrák közé tartozik, az egyetlen nehézséget az útvonal nagy részén megtalálható köves talaj, illetve mindkét útvonalon egy-egy az átlagosnál kicsit meredekebb, de nem túl hosszú emelkedő jelentheti.
A legtöbb tátrai turista úgy tartja, hogy a Ruszin-tisztásról és a tisztásra a Wierch Poroniec nevű parkolóból nyílik a legszebb kilátás ebből a magasságból a Tátrára, legfőképpen a Bélai-Tátra csúcsira. Keletről nyugat felé haladva a Bélai-Tátrával kezdőden a Jég-völgyi-csúcson, a Tátra-csúcson és Lengyelország legmagasabb csúcsán, a Tengerszem-csúcson (Rysy, 2499 m) át a Menguszfalvi-csúcsokig bezárólag a legszebb tátrai csúcsok egész sorát láthatjuk magunk előtt.

Wiktorówki kápolna

Családi kirándulás a Ruszin-tisztásra és a Wiktorówki kápolnához-2
Wiktorówki kápolna
Családi kirándulás a Ruszin-tisztásra és a Wiktorówki kápolnához-2
Forrás: Nagy Árpád

Amennyiben a Zazadnia parkolóból induló kék jelzésű turistaúton indulunk felfelé, az útvonal felső részén, a kicsit meredek, de rövid lépcsősor mellett megállhatunk egy kis pihenőre a Wiktorówki-tisztáson, ahol a Javorinai Szűzanya (másik nevén Szűzanya, a Tátra királynője) tiszteletére szentelt kápolna található. A kegyhely története 1860-ig nyúlik vissza, amikor a mai kápolna helyén egy 14 éves góral kislánynak megjelent a Szűzanya. Ennek emlékére később egy kisebb kápolnát állítottak, majd 1936-ban épült fel a mai kápolna. 1975-ben Karol Wojtyła bíborost (a későbbi II. János Pál pápa) itt avatták a tátrai turisták lelkipásztoráva, 2012 júliusában pedig a szentélyben helyezték el II. János Pál pápa vérereklyéjét. A kápolnában Szenteste éjféli misét tartanak, amelyen a késői időpont ellenére rendszeresen tömegek vesznek részt, nem csak a kápolnát, hanem a mellette lévő teret is megtöltve.

Családi kirándulás a Ruszin-tisztásra és a Wiktorówki kápolnához-3
Szimbolikus emlékhely
Családi kirándulás a Ruszin-tisztásra és a Wiktorówki kápolnához-3
Forrás: Nagy Árpád

A kegyhely melletti kőfalon a Poprádi-tó mellett található Szimbolikus temetőhöz hasonlóan emléktáblákat helyeztek el a Tátrában vagy a világ más magashegységeiben elhunyt, elsősorban lengyel turisták és hegymászók emlékére. Minden évben október 29-én, az 1909-ben alakult TOPR megalakulásának évfordulóján ünneplik a Tátrai Hegyimentők Napját. Ezen a napon hagyományosan összejövetelt tartanak a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) tagjai, tisztelőik, valamint az elhunytak hozzátartozói és barátai részvételével.
A túra távja Zazadnia parkolóból (905 m) a Ruszin-tisztásra (1210 m) 2,7 km, szintkülönbsége 300 méter, menetidő 1 óra 15 perc fel, 1 óra lefelé, nehézsége könnyű túra.
A túra távja Wierch Poroniec parkolóból (1105 m) a Ruszin-tisztásra (1210 m) 3,0 km, szintkülönbsége 130 méter, menetidő 1 óra fel, 45 perc lefelé, nehézsége könnyű túra.

Hirdetés