Menü

sportág: TÚRA    táv: 12,74 km    szintemelkedés: 407 m    szintidő: 3 óra     nehézség: Könnyű

Budakeszi felől a Nagy-Kopaszra

Kezdhetném az írást azzal a találós kérdéssel, hogy vajon melyik a Budai-hegység legmagasabb csúcsa, és sokan azt válaszolnák, hogy a János-hegy, pedig az csak a legismertebb. Akárhogy is nézzük, a Nagy-Kopasz a legmagasabb, és most ide fogunk felmászni! Igaz, Nagykovácsiból is jól megközelíthető, akkor miért nem onnan indulunk? Azért, mert akkor kimarad a Tarnai-pihenő, ami nagyon nagy kedvencem.

 

 
 

Túra a Nagy-Kopaszra

1. A túra kiindulópontja a Hidegvölgyi erdészlak, amely autóval megközelíthető a Budakeszit és Telkit összekötő közúton, illetve megállnak itt a Zsámbékra, Budajenőre menő távolsági buszok is. A szépen kialakított parkolóban találjuk az Erzsébet Büfét, amit az erdészlak épületéből alakítottak ki. Sajnos nyitvatartás táblát nem találtam rajta, de a honlapról kikövetkeztetve csak hétvégéken van nyitva.

 

Erzsébet Büfé Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

 

2. A sétát a parkolóból kezdjük, nagyon szépen parkosított területen, innen indul a Sisakvirág tanösvény, amely egészen a csúcsig elkíséri a túrázót. A Zöld háromszög jelzést kell követni, amely nem nehéz feladat, mert elég sűrűn és jól van jelezve.

 

A Sisakvirág tanösvényt jelző infó tábla Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre! 

 

3. A parkosított területről hamar kiérünk, és egy széles szekérúton haladunk tovább. A tanösvény tábláin és az útjelző táblákon jól látszik az idő vasfogának a nyoma, de azért jól tartanak és használhatóak is. Rögtön látjuk is, hogy mennyit kell megtennünk a kilátóig.

 

Útjelző tábla a Nagy-Kopasz felé Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre! 

 

4. Lassan, de egyenletesen emelkedik az út, de nem túl fárasztó, kellemes erdei ösvényeken kanyargunk. Egy éles jobb kanyar után egy kopár dombtetőre érkezünk, és lélegzet elállító kilátás tárul a szemünk elé. Ez a Tarnai-pihenő. Érdemes hosszabb időt eltölteni itt.

 

A Tarnai-pihenő Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre! 

 

5. A pihenő feletti részen egészen megváltozik a táj hangulata, rengeteg fenyőfa és liget váltja fel a lombos erdőt. Egészen olyan, mintha egy magasabb hegyre érkeztünk volna. A pihenő fölé kanyarodunk, egy-két helyen le is látunk még a magaslatra, aztán egy hosszabb egyenes szakaszon feljutunk a Nagy-Kopasz csúcsára. Itt megint stílusváltás történik, és cserjés-bokros erdőfoltokat kerülgetünk.

 

A Nagy-Kopasz Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre! 

 

6. A bokrok között egyszer csak ráakadunk a kilátóra, amely Csergezán Pál grafikus illusztrátorról kapta a nevét. A kilátó formára nagyon hasonlít a Dubaiban épült vitorla alakú szállodára. Belsejében kényelmes lépcsőkön mászhatunk fel a toronyba, minden lépcsőfordulóban pihenőpadok is vannak.

 

Kilátás a Csergezán Pál kilátóból Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre! 

 

7. A kilátóból a fák koronája felett magasan teljes körpanorámában gyönyörködhetünk. Jól látszanak a Pilis és a Budai-hegység jellegzetes csúcsai, sőt a korláton kis fém lapocskákon fel is fedezhetjük ezen csúcsok neveit, beazonosíthatjuk, irányukat. Szép időben az Esztergomi Bazilika kupolája is feltűnik, de távcsővel párásabb időben is megkereshetjük.


A Csergezán Pál kilátó a Nagy-Kopaszon áll Forrás: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre! 

 

8. A túra itt rövidíthető. Ha valaki nem szeretné a teljes kört végigjárni, akkor innen ugyanazon az úton visszatérhet a Hidegvölgyi vadászházhoz, amelyiken feljöttünk. Aki a teljes kört szeretné bejárni, az a zöld háromszög másik irányát keresse meg kelet felé. Száz méter után a jelzés élesen balra kanyarodik, itt viszont letérünk a jelzésről és egy jelzetlen, ám nagyon jól járható széles erdészeti úton ereszkedünk tovább

 

Lefelé kövessük a zöld kereszt jelzést Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

 

9. A Jelzetlen szakasz teljesen egyenesen még hatszáz méteren keresztül folytatódik, majd egy íves jobb kanyarral becsatlakozik a piros háromszög és a zöld kereszt jelzésbe. Szép erdei ösvényeken sétálunk lefelé. Lényeges, hogy a zöld kereszt jelzést kövessük, amely egy idő után búcsút int a többi jelzésnek, és egymagában folytatódik.

 

A II. világháborúban elesett katonák szépen gondozott sírhelye Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

 

10. A Szarvas-árok feletti magaslatot elhagyva egy hosszabb rét következik, amelynek a végében a második világháborúban elesett katonák szépen gondozott sírhelyét találjuk. Innen már meredekebben megyünk lefelé, amíg el nem érjük az aszfalt utat. A sorompónál jobbra fordulunk és 100 métert az út szélén sétálunk. A következő sorompónál megint betérünk az erdőbe, és a Mária út jelzését megkeresve egy hosszú erdővágásban sétálunk vissza a vadászházhoz.

 

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu  

Összesítés

A Budakeszi felől a Nagy-Kopaszra hossza 12,74 km, az útvonal szintemelkedése 407 méter, szintideje 3 óra, nehézsége könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Szerda Csütörtök Péntek Szombat
°C -1 / 5 0 / 6 -1 / 6 2 / 11
mm 0.4 0.1 1.1 0.5
km/h 13.3 18.7 15.1 13.3

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: Csergezán Pál kilátó, Erzsébet Büfé, Tarnai-pihenő, túra, Nagy-Kopasz, Szarvas-árok