Bela Krajina szőlővidék túra Túra

A Bela Krajina szőlővidék túra Túra hossza 3 Km. Az útvonal szintemelkedése 200 m, szintideje 1 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Szlovénia területén található.
Hirdetés

Bela Krajina-Metlika szőlővidéke Szlovénia délkeleti részén található, egészen közel a horvát határhoz. Itt az északon megszokott magas hegyvonulatok kellemes dombsággá szelidülnek és a festői tájat a völgyekben lágyan kanyargó Kolpa folyó íve teszi még hangulatosabbá.

Ezen a vidéken minden körülmény adott a szőlőtermesztéshez, így ameddig a szem ellát, mindenhol csak szőlő terem.

Túránkat e bortermő régió szívéből, Drašiči-ből indítjuk, a régi hagyományok szerint működő Soseska Drašiči borbank mellől, ahol a túra megalapozásaként egy rövid borkóstolón is túleshetünk.

IMG_3458_1024.JPG ForrĂĄs: www.mozgasvilag.hu
IMG_3458_1024.JPG Forrás: www.mozgasvilag.hu
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!


1.
Az aszfalt úton elindulunk Železniki irányába, amely egy nagy ívű kanyarral el kezd lejteni a völgy felé.

2. Nemsoká az út áthalad egy patak felett, amelyet továbbra is követünk, egészen addig, amíg a szőlőtőkék között fel nem érünk a dombtetőre egy kis templomhoz. A templomnál csodálatos panoráma vesz minket körbe, a domboldalakat tarkító hol vízszintesen, hol pedig függőlegesen futó szőlősorok izgalmas látványt nyújtanak, amely főleg a lemenő nap fényében érvényesül a leginkább.

3. A templomtól "off road", azaz füves talajon haladunk tovább még mindig Železniki felé, majd ismét rátérünk a présházak között kanyargó aszfaltútra. Az út mentén elhelyezett padokon érdemes kicsit megpihenni és ismét körbenézni, a látvány igazán pazar. A naplementék itt a legszebbek, a lenyugvó nap fénye különlegesre festi az őszi színekben pompázó szőlőlevelekkel tarkított tájat.

4. Miután kigyönyörködtük magunkat, továbbhaladunk Krmačina felé, ahol a végállomásunk ezúttal a Prus szőlőbirtok, ahol a pincékben díjnyertes borokat kóstolhatunk meg és természetesen vásárolhatunk is belőlük. A látogatást érdemes előre jelezni >> ITT! <<

 

Hirdetés