Fjällräven Vándortúra 2022

Fjällräven Vándortúra 2022

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Fjällräven Vándortúra 2022 hossza 110 Km. Az útvonal szintemelkedése 2461 m, nehézsége Nehéz. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Idén hetedik alkalommal került megrendezésre a Fjällräven Vándortúra az Equinox Trekking Club Egyesület szervezésében a svéd Fjällräven támogatásával. Az 5 napos Balaton-felvidéki vándorláson összesen 143 túrázó vett részt, akik teljes túra felszerelésükkel a hátizsákjukban teljesítették a rövidebb 80, vagy a hosszabb 110 km-es távot. A mezőnyben idén már számos külföldi résztvevő is rajtolt, összesen 11 országból érkeztek túrázók.

Fjällräven Vándortúra 2022 - körtúra

A túra Zánkán indult és ott is ért véget. Hogyan lehet akkor egy körtúrán két különböző távot bejárni? Úgy, hogy a fix szálláshelyek között a második, a harmadik és a negyedik nap két különböző útvonal szakaszt lehetett választani.

Befejeződött a hetedik Fjällräven Vándortúra-2
Tábor részlet
Befejeződött a hetedik Fjällräven Vándortúra-2
Forrás: Nyáry Tamás

Részletes bontásban

Az első nap mindenkinek azonosan 19 km volt, Zánka és Mencshely között több nagyon látványos helyszín mellett haladt el. Ilyen volt a Hegyestű geológiai bemutatóhely, a Szentantalfa közelében található Szent Balázs templomrom – ahol a napközbeni ellenőrzőpont is helyet kapott – a Dörgicsei Boldogasszony templomrom, és a tanúhegy létére kissé „elkóborolt” Halom-hegy, melynek csúcsán a remek panorámát adó Kossuth-kilátó mellett igazi vulkáni maradványokat is fel lehet fedezni a felhagyott bánya kráterébe betekintést nyújtó tanösvényen. Mivel a vándortúra nem teljesítménytúra, mindenki a saját tempójában haladva járhatja végig az útvonalat, és közben kényelmesen marad idő arra is, hogy ezeket a szép helyeket mindenki kedve szerint bejárja.

Tájékozódás

A túra végig szalagozott útvonalon halad, de a tájékozódás megkönnyítésére előre kinyomtatható pdf térképet és telefonon nyomon követhető gps nyomvonalat is biztosítottak a szervezők. A túrázók után pedig a szalagozás lebontását elvégző önkéntesek járták végig az útvonalat, biztosítva ezzel, azokat, akik sérülés vagy eltévedés esetén segítségre szorulnak.

A második napon Mencshely és Vigántpetend – Csórom-puszta között már kétféle hosszúságú, szabadon választható útvonalat lehetett bejárni. A rövidebb nyomvonalon a Nagyvázsonyi Kinizsi-vár és a Pálos kolostor romjait érintve a Tálodi-erdőn keresztül vezetett az út, majd a kilátóvá avanzsált Római őrtoronynál kibukkanva érkezett meg a Csórom-pusztai szálláshelyre. A hosszabb távokat kedvelők Nagyvázsony előtt meglátogathatták a Pécselyi-medence északi peremén található Zádorvárat, ahol virtuális ellenőrzőpont várta a vándorokat egy trükkös QR kódos igazoló megoldással. Itt bővizű forrás is várta őket, amire nagy szükségük volt a nagy meleg miatt.

Befejeződött a hetedik Fjällräven Vándortúra-1
Szentbékkálla kőtenger
Befejeződött a hetedik Fjällräven Vándortúra-1
Forrás: Nyáry Tamás

A harmadik nap mindenkinek ugyanúgy indult: Kapolcs és a Művészetek völgyének ismerős helyszíneivel, majd a Fekete-hegyi rétek következtek a Királykővel, és a Kálomis-tó tőzegmohás lápvilágával, ahol száz évvel korábban még aktív halászat folyt a vulkáni kőzetben létrejött mélyedésekben összegyűlő esővíz táplálta tavacskákban. A Monostori-tóval és a Fekete-hegyi kilátóval fejeződött be ez a szakasz, ahonnan jól be lehetett látni a következő két nap útvonalát az összes különleges alakú tanúheggyel. Innen már csak le kellett ereszkedni Köveskálra, ahol a harmadik napi tábor fogadta az érkezőket. Akinek kedve volt, a táborból hátizsák nélkül kisétálhatott megkerülni a Kornyi-tavat és közben felkeresni a Sóstókáli templomromot, ezzel bővíthette ki hosszabb távra a napi útvonalát.

A negyedik és az ötödik nap a Tanúhegyek bűvöletében telt, több körpanorámát is élvezhettek a túrázók, ahogy megmászták a Hegyesd, a Csobánc, rövidebb távon a Kopasz-hegy, majd utolsó nap a Tóti-hegy és a Fülöp-hegy ormait. A negyedik napon Káptalantótiban volt a tábor, és mivel a borvidék kellős közepén haladt a túra, így esténként egy-egy meghívott borászaton keresztül ismerkedhettek a résztvevők a környék boraival. Ezen kívül igen népszerűek voltak Heim Tankréd bozótmíves (bushcraft) túlélő előadásai is esténként a tűzgyújtási tilalom miatt elmaradt tábortüzek helyett, és szintén sokan vettek részt Trimmel Ákos nyújtó és lazító foglalkozásain is.

Befejezés

Az utolsó nap végén a befutót egy ünnepélyes rendezvény zárta, ahol a túra során a szemét gyűjtéséért értékes Fjällräven ajándékok is sorsolásra kerültek, majd a Csehországból érkező Blue Cimbal zenekar adott koncertet. Aki lemaradt az idei Vándortúráról, vagy újra szeretne jönni, az máris készülhet a jövő évi túrára, amelynek részletei hamarosan napvilágot látnak.

Hirdetés
Hirdetés