Apáthy-szikla - Kecske-hegy - Árpád-kilátó körtúra Túra

Az Apáthy-szikla - Kecske-hegy - Árpád-kilátó körtúra Túra hossza 7 Km. Az útvonal szintemelkedése 300 m, szintideje 2 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A Budai-hegység számos lehetőséget biztosít arra, hogy mindenki találjon magának megfelelő túrát és a sok opció egyben a folyamatos visszatérést is elősegíti úgy, hogy mindig új helyeket fedezhessünk fel. Az alábbiakban egy könnyű, családok számára is ideális, változatos és látványos útvonalat ajánlunk a kirándulni vágyók számára. Többször is szemet gyönyörködtető kilátásban lesz részünk, de árnyas, jól kiépített erdei úton is haladunk majd, a gyerekek és a játékos kedvű felnőttek pedig akár erdei játszótéren is szórakozhatnak túrázás közben. Az Apáthy-szikla - Árpád-kilátó - Kecske-hegy körtúrája ráadásul tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthető, így a környezettudatosságot is szem előtt tarthatjuk, mikor ezt a programot választjuk.
 

 

Apáthy-szikla és Kecske-hegy túra

1. A Nagyhíd nevű budai villamosmegállótól indulva kezdjük meg a túránkat a zöld sáv jelzésen, délkeleti irányba. A Zuhatag sor – Napraforgó u. – Battai lépcső útvonalat követjük. Utóbbi neve árulkodó, és a ránk váró szintemelkedés nagy részét bizony még itt, rögtön az elején tesszük meg, a városban. A Battai út – Csalán út – Nagybányai lépcső garázssorai és emelkedői után magunk mögött hagyjuk az aszfaltot és egy jól kiépített, helyenként korláttal kísért ösvényen elérjük a nap első fénypontját, a remek kilátást biztosító Apáthy-sziklát.

2. Miután az emelkedők és a látvány feldolgozása után ismét levegőhöz jutottunk, folytatjuk tovább az eddigi jelzést követve utunkat. Immár erdős szakaszon haladunk és néhány méter múlva a Kőkapu elnevezésű sziklaképződmény tárul elénk jobbról. Hamarosan keresztezünk egy műutat, ami után balra fordulunk a zöld kör jelzésen és egy széles, hangulatos erdei úton gyalogolunk tovább.
 

 

Apáthy-szikla - Kecske-hegy - Árpád-kilátó körtúra Forrás: VT Gergő
Az Apáthy-szikla korláttal védett ösvénye
Kép forrása: VT Gergő


3. Pár száz métert követően egy, az erdő közepén lévő játszóteret keresztezünk, ami mellett egy forgalmas parkoló található. Itt csatlakozik hozzánk a piros kör, amelyen szép lassan emelkedve elérjük a Határ-nyerget.

4. Itt éles fordulatot veszünk és dél-délkeleti irányban, az Országos Kéktúra nyomvonalát követjük az ún. Glück Frigyes úton. A Kecske-hegy oldalában járunk, és nem sokára elérjük az Oroszlán-sziklát, amely egy természetes képződmény volt, de hogy jobban hasonlítson egy oroszlánra, mesterségesen kicsit átalakították, majd a II. világháború alatt megsérült, így ma már sajnos nem annyira felismerhető benne a sörényes jószág.

5. Szép lassan, egyáltalán nem megerőltető úton elérünk az Árpád-kilátóhoz, ahonnan gyönyörű kilátás tárul elénk az alattunk elterülő fővárosra és az azt kettészelő Dunára.

Az Oroszlán-szikla
 

Oroszlán-szikla Forrás: VT Gergő

Az Oroszlán-szikla maradványai
Kép forrása: VT Gergő


Galériáért katt a képre!

6. Itt elbúcsúzunk a kék sávtól és ismét a zöld kör lesz útitársunk, amelyen elég sokat haladunk lefelé. Pár nagyobb kanyar után visszaérünk a városba és a Nagybányai úton néhány száz méter után elérjük a túránk elejéről már ismerős lépcsősor tetejét.

7. A jól ismert úton, ám most már sokkal könnyebben, lefelé közelítjük meg a Nagyhíd villamosmegállót, amely kiindulási- és egyben végpontját is jelenti mai túránknak.

Hirdetés