Alpok Adria Trail ST25 - Bovec-Kobarid

Alpok Adria Trail ST25 - Bovec-Kobarid

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
Az Alpok Adria Trail ST25 - Bovec-Kobarid hossza 24 Km. Az útvonal szintemelkedése 300 m, szintideje 9 Óra, Az útvonal Szlovénia területén található.
Hirdetés

Az Alpok Adria Trail összesen 43 szakasza csodálatos tájakat köt össze, ezek közül a mai túránk, a 25. szakasz a környék turisztikai- és az outdoor sportok központjából, Bovecből indul. Lévén hátunk mögött volt már a 23., illetve a 24. szakasz összesen 50 kilométere, indulás előtt több útvonaltervet is készítettünk, melyek közül végül a hivatalos útvonalhoz képest kis módosítással összerakott útvonalon teljesítettük a távot. A cél Kobarid, mely település már mediterrán hangulatú, annak ellenére, hogy csak 22-24 kilométerre fekszik az alpesi jellegű Bovectől.  

Ezen szakasz gyaloglása előtt legyünk tisztában azzal, hogy az előszezonban csak napi pár, a július 1. és augusztus 31. közötti főszezonban viszont több buszjáratunk is van, melyek Bovecből Kobarid irányába tartanak, viszont sok helyen nincs a buszmegállóra figyelmeztető tábla, így érdemes a térképről puskázni! 

Alpok Adria Trail ST25 - Bovec-Kobarid-5
Távolban a Kanin hegycsúcs
Alpok Adria Trail ST25 - Bovec-Kobarid-5
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

 

Bovecből Kobaridig - az útvonal

Erre a szakaszra a szlovének 7 óra menetidőt írnak, de ez maximum akkor igaz, ha nagyon nettóban számolunk és nagyon jó tempót tudunk tartani a megállások között... Azaz a valóság, a pihenésekkel, lábáztatásokkal, étkezéssel, fotózással és nézelődéssel eltöltött időkkel együtt 9-10 óra körül számolható. Ennek megfelelően ajánlott korán útnak indulni - Bovecben több pékség is található, melyek korán, reggel 7 órakor nyitnak! Vizet érdemes úgy vinni magunkkal, hogy csak egy-két helyen tudunk majd újratölteni a nap folyamán.

Kiadós burek-reggelit követően komótos tempóban hagyjuk el a várost, olykor olyan érzéssel, mintha az útvonal épp valaki kertjén vezetne át. Bár ezen a szakaszon nincs sok emelkedő, nem sokkal az indulás után meredek és saras kaptatón kell feljutnunk. Két napi gyaloglással a lábunkban már nem túl jó a morálnak egy ilyen rész, pedig visszagondolva, semmi túl extrém nem volt benne. A sarat magunk mögött hagyva már beton úton gyaloglunk, mely mentén tábla jelzi, hogy közel a Virje-vízesés, amit rövid kitérővel lehet megtekinteni. Fáradtság ide, fáradtság oda, leereszkedünk a mellékágon, és pár perccel később elénk tárul a meseország látványa. Hatalmas, ívelt és mohás kőtömbről zuhog le a víz, melynek függönye előtt cirka 20 méter átmérőjű valótlanul smaragdzöld tavacska - itt forgatták a Narnia Krónikái c. film egyes jeleneteit. Csak ámulunk percekig, mire feleszmélünk, és elkészítjük az első képet.

Alpok Adria Trail ST25 - Bovec-Kobarid-1
A mesébe illő Virje-vízesés
Alpok Adria Trail ST25 - Bovec-Kobarid-1
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Kicsit hosszabbra sikerült megállónk után folytatjuk utunk, mely egy duzzasztott tó mellett halad el, hogy aztán erőteljes ereszkedésseel érkezzünk meg a főútra. A túl oldalán folytatva sétánkat a Soca eddig nem látott arcát mutatja: rendkívül szélesen elterülve, óriási területen fehér kövekkel beborított partokkal szegélyezve csendesen folyik itt, mely kedvez a vadvizi kajakosok számára - lépten nyomon beszálló helyekbe botlunk, ahol nagyipari létszámban tolonganak a várakozó turisták.

Nem sokkal később ismét visszakanyarodunk a főúthoz, ahonnan már látszik a távoli Boka-vízesés, mely Szlovénia legmagasabb vízesése, a maga 144 méteres magasságával. Impozáns látvány még messziről is. Itt egy híd lezárás miatt elterelésbe futunk: az AAT túrázó a főút szélén, a szalagkorlát mentén kénytelen haladni egészen Zaga településéig. Itt a kis kertek között egy lépcsőn ereszkedhetünk vissza a folyó szintjére. Innentől kényelmes útszakaszok következnek, melyek hol dózerutakon, hol földutakon haladnak.

Több helyen kényelmes lehetőség nyílik lábáztatásra is, melyet természetesen kihasználunk. Szerencsére a napot felhők kezdik kitakarni, így nem égetet úgy, mint előző napokon, de a kicsit komor fellegeket aggodalmasan figyelem.

Módosított Alpok Adria Trail útvonalon

Sprenica után ismét visszamegyünk a Soca bal partjára, és dózer úton kaptatunk felfele, és haladunk célunk fele. A rövid mászás után újra a folyó szintjére ereszkedünk, ahol elérjük a Kamp Tronovot. Mivel az Alpok Adria Trail ezen szakaszának vége Drežnicaban van, ami cirka 5 kilométerre van Kobaridtól, nekünk viszont ez utóbbi település jobb a hazautazás miatt, így itt magunk mögött hagyjuk az AAT útvonalát, és átnyergelünk a Julianna Trail/Soska Pot útvonalra. Ezen érkezünk meg a Kamp Koren kempingnél a Napólen hídhoz, ahol ismét összeszűkül a Soca. Bár a híd sajnos már nem az eredeti (még az első világháborúban felrobbantották), de így is impozáns a látvány.

Alpok Adria Trail ST25 - Bovec-Kobarid-6
A kobaridi Napóleon-híd
Alpok Adria Trail ST25 - Bovec-Kobarid-6
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Utunk végre a végéhez ér, hiszen a hídtól pár száz méterrel később megérkezünk Kobaridba. Ez a pici település engem mindig lenyűgöz a szűk utcácskáinak és házainak hangulatával, amit idén tovább fokozott a rengeteg rózsaszín zászlócska, szalag, festés... érkezésünk előtt pár héttel járt erre a GIRO mezőnye, és a helyiek igfencsak kitettek magukért. Mi pedig csillogó szemekkel sétáltunk végig az utcán... A szállás elfoglalását követően jöhet egy olaszos pizza a főtéren, majd a megérdemelt szundi.

Hirdetés