Alpok Adria Trail ST23 - Kranjska Gora-Trenta

Alpok Adria Trail ST23 - Kranjska Gora-Trenta

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
Az Alpok Adria Trail ST23 - Kranjska Gora-Trenta hossza 24 Km. Az útvonal szintemelkedése 990 m, szintideje 10 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovénia területén található.
Hirdetés

Az Alpok Adria Trail csodálatos tájakat köt össze 43 szakaszra bontva. Mi a 23. szakaszon csatlakoztunk be ezen útvonalba, mely a Júlia Alpok északi oldalán fekvő síparadicsom, Kranjska Gora településétől indul, és a híres Vrsic-hágó érintésével a Soca forrásától pár kilométerre, már a Soca-völgyében, Trenta üdülőtelepülésen ér véget. 

Ha ezt a szakaszt szeretnénk túrázni, indulás előtt fontos tisztában lennünk azzal a ténnyel, hogy kiindulási pontunkhoz visszajutni tömegközlekedéssel csak július 1. és augusztus 31. közötti időszakban van módunk - ezen kívüli időpontokban nem közlekedik a buszjárat! A turistaházak, éttermek is csak az előszezonban, május közepétől nyitnak fokozatosan.

A túrára a szlovének 8 óra menetidőt írnak, de ez maximum akkor igaz, ha nagyon nettóban számolunk és nagyon jó tempót tartunk... Azaz a valóság, a pihenésekkel, étkezéssel, fotózással és nézelődéssel eltöltött időkkel együtt 10 óra körül számolható. Ennek megfelelően ajánlott korán útnak indulni - a Kranjska Gora központjában levő ABC 7 órakor már nyitva, így érdemes itt nekiiramodás előtt reggelizni.

Alpok Adria Trail ST23 - Kranjska Gora-Trenta-1
Giccs
Alpok Adria Trail ST23 - Kranjska Gora-Trenta-1
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

 

Kranjska Goratól Trentáig - az útvonal

Az Alpok Adria Trail 23. szakasza tulajdonképpen két részre bontható: az első fele (nagyjából 12 kilométer) egy folyamatos emelkedő az 1700 méter magasan fekvő Vrsic hágóig, míg a második fele folyamatos ereszkedés. Ráadásul az útvonal első felét tervezni sem lehetne jobban: indulás után pár kilométeren keresztül csak komótosan emelkedik – sok helyen dózerút jellegű talajon – miközben nem győzöd kattintgatni a fotókat, olyan panoráma nyílik körülötted. Majd elkezd meredekebbé válni az út, és a lépések is picit technikásabbak, így jobban kell fókuszálni a lábad alá és elé, ami nem is gond, mert a látványt eltakarja a sűrű erdő. Ezt követően még a csúcspont előtt ismét visszalaposodik az út, és a tér is kitárulkozik körülöttünk, amitől csak kapkodod a fejedet. A látvány pazar. Kétezer méter körüli csupasz hegycsúcsok meredeznek az eget karcolva bármerre nézel.

A felfele kapaszkodás során többször is keresztezzük a főutat, de vannak rövid szakaszok, ahol a szélén kell haladni. Ezen helyeken fokozott figyelemmel legyünk, mert a szerpentinen sok motoros és sportautós élvezkedik...

Alpok Adria Trail ST23 - Kranjska Gora-Trenta-6
Felértünk a hágóhoz
Alpok Adria Trail ST23 - Kranjska Gora-Trenta-6
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

A hágónál levő nagy turistaház időjárástól, illetve téltől függően június elején már nyitva, de ha hozott anyagból dolgozunk, a hágóban elhelyezett padokon is ehetünk. Igen szeles tud lenni az 1688 méteren fekvő nyereg, de a látvány miatt megéri itt megpihenni kicsit. És míg a víz melegszik az ebédünkhöz, a turistaházból tudunk szerezni sört, mely megkoronázza a pillanatot. 

 

A hágótól sem könnyű 

Sokáig nem időzünk, mert bár a napi útvonal közel fele, és azzal együtt a mászások 99%-a le lett tudva, az előttünk álló rész nem lesz könnyű. Rövid szakaszon a műút szélén baktatunk, majd jobbra letérünk a gyalogösvényre, és megkezdjük a zuhanást: közel 3 kilométeren bő 800 méter szintet vesztünk, majd a következő 2 kilométerre is jut 300 m. Ebben a nagy lefele menetelésben nagyon gyorsan tud romolni a hangulat és a közérzet... sérülni a térd, a boka. Főleg nagyhátizsákokkal a hátunkon. Ilyenkor nagyon fontos szerepeet kapnak a túrabotok, és a rendszeres, rövid pihenők.

Ezek ellenére mire kijutunk újra a műútra, borzasztóan fáradtak vagyunk, lépteink drasztikusan lerövidültek. A Soca forrásához közel vagyunk, ha lenne kedvünk és erőnk még, akkor egy háromnegyed órás kitérővel megtekinthető lenne. Most viszont kihagyjuk, főleg mert sötét fellegek kúsznak be a Soca-völgyébe...

Alpok Adria Trail ST23 - Kranjska Gora-Trenta-7
Kezdetét veszi az ereszkedés
Alpok Adria Trail ST23 - Kranjska Gora-Trenta-7
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Az Alpe Adria Trail jelzéseket követve innen már csak pár kilométer Trenta, mely hátralevő részen már teljesen más jelleget kezd ölteni mind a lábunk alatti ösvény, mind a minket körbe vevő panoráma. Előbbi enyhén lejtős, néhol bokaficamítósan elszórt kövekkel teli erdei talajon halad. Az üdüllőtelepülésre érve több lehetőségünk is van megszállni - az egyik legkézenfekvőbb a nemzeti park turistaháza, amit mi is választottunk. A lényeg, hogy fürdési lehetőség legyen, és egy kényelmes ágy, amire eldőlhetünk mint egy darab fa... A 24 megtett kilométerre jutott cirka 990m mászás és 1200m ereszkedés. Nem kell altatni senkit.

 

Az útvonalon kevés vízfelvételi és étkezési lehetőség van, így ajánlott induláskor a napközbeni szükségleteinknek megfelelő mennyiséget vinni vízből és ételből. A szakasz végén, Trentában már van kisbolt és pizzéria is.

 

Hirdetés