Alpok Adria Trail ST24 - Trenta-Bovec

Alpok Adria Trail ST24 - Trenta-Bovec

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
Az Alpok Adria Trail ST24 - Trenta-Bovec hossza 26 Km. Az útvonal szintemelkedése 400 m, szintideje 10 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovénia területén található.
Hirdetés

Az Alpok Adria Trail összesen 43 szakasza csodálatos tájakat köt össze. Mi most Trentánál indulunk el a 24. szakaszon, egy combos 23. szakaszt követően (Kranjska Gora-Trenta). Utunk Szlovénia egyik legszebb völgyében, a smaragdzöld Soca-folyót követve, függőhidakat ás szurdokokat érintve halad, hogy a nap végén a környék turisztikai és az outdoor sportok központjában, Bovecben pihenjünk meg. 

Alpok Adria Trail ST24 - Trenta-Bovec-5
Trentánál rögtön függőhídon átkeléssel indulunk
Alpok Adria Trail ST24 - Trenta-Bovec-5
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Ha ezt a szakaszt szeretnénk legyalogolni, indulás előtt fontos tisztában lennünk azzal a ténnyel, hogy kiindulási pontunkhoz visszajutni tömegközlekedéssel csak július 1. és augusztus 31. közötti időszakban van módunk - ezen kívüli időpontokban nem közlekedik a buszjárat a Soca-völgyében! A turistaházak, éttermek az előszezonban, május közepétől már nyitnak fokozatosan, de minden csak a főszezonra nyit ki.

Trentatól Bovecig - az útvonal

Erre a szakaszra a szlovének 6 óra 30 perc menetidőt írnak, de ez maximum akkor igaz, ha nagyon nettóban számolunk és nagyon jó tempót tudunk tartani a megállások között... Azaz a valóság, a pihenésekkel, lábáztatásokkal, étkezéssel, fotózással és nézelődéssel eltöltött időkkel együtt 9-10 óra körül számolható. Ennek megfelelően ajánlott korán útnak indulni - ha szükség lenne rá, a Trenta üdülőtelepülés központjában levő kisbolt már reggel 7 órakor nyitva! Vizet érdemes úgy vinni magunkkal, hogy nagyjából a napi táv felénél tudunk újratölteni.

Alpok Adria Trail ST24 - Trenta-Bovec-9
Színek
Alpok Adria Trail ST24 - Trenta-Bovec-9
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Mi az előző nap legyalogolt 24 kilométer után picit kevésbé frissen indítjuk a napot, nem esett jól a korai időpontra beállított ébresztő hangja. A kisboltig tartó rövid testmozgás viszont hamar ráhangol a napra, mely az előző naphoz képest teljesen más képet és hangulatot fog mutatni számunkra. Míg a tegnapi nap főszereplője a hegy volt, ma már a víz lesz az úr. Hasznos infó lehet a tájékozódáshoz (bár nem lehet eltévedni), hogy ez az "AAT" szakasz a "Soska Pot" tematikus útvonallal együtt halad, így ezen jelzések lesznek felváltva, vagy együtt.

 

Reggelinket bőségesre fogjuk: isteni, sűrű helyi kefír, hatalmas vekni, otthonról hozott házikolbász, és valami helyi almásrétesszerű sütemény... Bár szintemelkedésben nem lesz gazdag a napunk, azért a 26 kilométer, az huszonhat kilométer - kelleni fog az energia.

Én kifejezetten imádom a Soca mentén haladó ösvényt, még akkor is, ha függőhídakon is kell átkelni, amitől kiver a verejték... és bizony ilyen hídból akad bőven a Trenta-Bovec szakaszon. Van párméteres és közel 50m hosszú is, van csak méterekkel a víz szintje felett húzódó és akad 20 méter magasan ívelő is. Ami pedig a panorámát illeti, a felfele szegezett tekintetünk is látnivalókban bővelkedik majd, hiszen 2000 méter magas hegyek vesznek körbe minket, miközben a növényzet is kilométerenként változik. Hol őserdőket idéző, zuzmókucsmával borított fenyvesben, hol lombhullató erdőben, hol derékig érő fűben, hol nyílt terepen sétálunk. Az ösvény is igen változatos, lefele sem árt szemünket szegezni, hiszen egyes részeken dózerúton halad, majd borzasztó köves és gyökeres szakaszok jönnek, hogy aztán puha, ruganyos erdei talajon lépdeljünk, mielőtt újra kezdődik a körforgás. Rendesen fárasztja a bokát és a felső  testet - a túrabotok is egész nap dolgoznak ilyen terepen.

Fürdőzésre csábító Soca

Bár a hegyek között vagyunk, nyáron itt is könnyedén kúszik fel a hőmérő higanyszála 28 °C fok köré. Ilyen időben a kristálytiszta víz látványa folyamatos késztetést indukál bennünk, hogy hatalmas s×ggest ugorjunk minden nagyobb öbölnél, ám jó tudni, hogy a Soca a kontinensünk leghidegebb vizű folyója! És ezen titulust nem a brit tudósok mondták ki, elég csak beledugni az ujjunkat... Ennek ellenére érdemes időnként olyan pihenőt beiktatni a túránkba, mely során legalább a lábfejünket áztatjuk benne.

Útközben, a Kamp Korita kempingbe rövid kitérőt teszünk, amúgy is megállnánk nézelődni, hiszen itt egy nagyon szűk szurdokba szorul össze a folyó, amit muszály megnézni. A farmon helyben készített sajtokat, szárított húsokat és kolbászt ehetünk, no meg házi almalevet ihatunk. Érdemes feltankolni a szervezetünket itt, mielőtt neki ugranánk a táv második felének.

Alpok Adria Trail ST24 - Trenta-Bovec-4
Van akit nem zavar a jéghideg víz
Alpok Adria Trail ST24 - Trenta-Bovec-4
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Pár kilométerrel távolabb már táblák is figyelmeztetnek az ösvény elhagyásának veszélyére, mivel megérkeztünk a Soca-szurdokhoz, de mindenképp ajánlott picit közelebb húzódni a sziklafal széléhez, és pár percig magunkba szívni a fantasztikus látványt. Esőzések után a 10 méter mélyen zúgó folyóba a sziklafalakról oldalról kisebb vízesések formájában csurog be a víz, miközben dús növényzet lóg mindenhonnan. Picit még lentebb, tovább haladva az ösvényen, a szurdok kiszélesedik, a folyó lecsendesedik, és a hatalmas természetes medencékbe megfürdőzhetünk. Sokan ugrálnak a nagy sziklákról a mélyebb részekbe, én azt javaslom, elsőként egy percig bírjuk ki ordítás és fogvicsorítás nélkül fél percig térdig állva a jéghideg vízbe, majd csak ezt követően próbálkozzunk ugrálással.

20 percnyire húzzuk a rövid "strandolást", majd neki indulunk a maradék távnak. Hasznos  tanácsként írom, hogy a sík, és akadálymentesebb részeken, ahol könnyedén lehet ütemesebben is haladni, tegyük ezt, mert a nehezebb részeken drasztikusan lelassul a tempónk, és az utolsó kilométerek nem akarnak majd fogyni... Végül este 7 óra magasságában sátrak és házak közé érünk, melyek a boveci kempingekhez tartoznak, és azt jelentik, hogy már csak 2 kilométer van a városig.

Az utolsó kilométereket mezőn keresztül tesszük meg, szinte ösztönszerű mozgással, annyira fáradtak vagyunk. A házak látványa megbabonázva vonz minket, de azért a mező közepén csak megállunk körbe pillantani a Boveci-medencében. Egyszerűen megunhatatlan ez a hely. Ahogy a kiszélesedő mezős, szántóföldes sík részt körbe veszik az eget karcoló különböző formájú kétezer méter fölé magasodó hegyek... meseszép!

A szállást az útvonal mentén sikerült foglalni, így nem kell egy méterrel sem többet megtennünk, mint amire tényleg szükség van az Alpok Adria Trail mai szakaszának teljesítéséhez. Gyors ágyfoglalást követően jöhet a vacsora (persze nem keresünk éttermet, hiszen az is energia és idő, inkább a hozott anyagból dolgozunk). Fáradtság ide, fáradtság oda, annyira nem lehetünk fáradtak, hogy ne menjünk fel a főtérre, ahol kraftsörfőzdében elkortyolunk egy pohár quadrapel (12,7°) söröcskét, megkoronázandó a napot. Most már jöhet az alvás... ez a szakasz is megdolgoztatott minket, hiszen 26 kilométeren közel 400m emelkedő és 600m ereszkedés várt minket.

Hirdetés