Alpe-Adria-Trail 8. szakasz: Obervellach - Danielsberg Túra

Az Alpe-Adria-Trail 8. szakasz: Obervellach - Danielsberg Túra hossza 12 Km. Az útvonal szintemelkedése 841 m, szintideje 5 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Javasolt időszak: május - november 

Útminőség:
- aszfalt 5.2 km
- út: 1.2 km
- ösvény 0.6 km
- ismeretlen: 4.9 km
- utca: 1.0 km

Egy mesés vár és a látványos Tauern vasút: ez a szakasz izgalmas bepillantást enged a régió kultúrtörténetébe!

Tipp: az Alpe-Adria-Trail útvonalán gondtalanul túrázhatunk! Az Alpe-Adria-Trail többszörösen kitüntetett foglalási központja mindenben segít nekünk. Minden egyes szakaszt akár egyéni igényeknek megfelelően szervez meg. Az első nyolc szakaszon a Nemzeti Park csomag keretében csomagszolgálat, transzferek és ellenőrzött minőségi védjeggyel rendelkező szálláshelyek állnak rendelkezésre.

Információ és foglalás:
Alpe-Adria-Trail Karintiai Foglalási Központ
"Ihre Engel und Experten am Trail"
info@alpe-adria-trail.com
www.alpe-adria-trail.com/de/buchungscenter

A Falkenstein vár Gratschach felett (Obervellach része) festői relikviája egy régen letűnt kornak. Az első benyomás azonban csalóka: csak a 20. század elején alakították ki jelenlegi formáját. Ezáltal nagyjából egy idős a nagyszerű Tauern-vasúttal, melyet Ferenc József császár személyesen nyitott meg 1909-ben. Az eredeti vonal a maga sok-sok alagútjával és viaduktjaival, azóta átalakult, ám a régi vonal egyes darabjait több helyen is meg lehet tekinteni. A túra célja és egyben lezáró csúcspontja a kúp alakú Danielsberg. Ez a sajátos hegy, mely a Möll völgyének közepén emelkedik, Karintia egyik legrégebbi kultuszhelyének számít. Kemény kőzetének köszönhetően a jégkorszaki gleccserek nem faragták meg, 6000 éve áll itt ebben a formában. A legkorábbi emberre utaló emléknyom a kelta Schalenstein. A rómaiak korában egy Herkules templomot emeltek itt, melynek részeit megtaláljuk a hegycsúcson álló St. Georg katolikus templom alapzatában.

A túra kiindulópontja: Obervellach főtér
A túra vége: Herkuleshof a Danielsberg közelében
 

Itiner

1. Utunkat Obervellach főterén kezdjük, ahol megcsodálhatjuk az aranybányászat idejéből származó szép épületeket. Néhány perc elteltével balra fordulunk és követjük az utat felfelé. Ezt hamarosan balra letérve elhagyjuk és egy erdőn keresztül elérkezünk a szép Mölltalblick (Kilátás a Möll völgyére) kilátópontra. Egészen az Unterhofer tanyáig jutunk el a vasút felett, ahol jobbra lekanyarodva hamarosan elérjük Niederfalkenstein várátA vár kedvelt témája a környékről készült fényképeknek.

2. Innen balra lefelé haladunk tovább és röviddel Gratschach település előtt elhagyjuk az eddigi utat és a földeken átvezető régi utakon terméskövekből rakott falak között rátérünk a Glockner kerékpárútra (R8), amit Gappen településen át egészen Penkig követünk. Így érkezünk meg a Danielsberg lábához.

Moserhof Penkben Forrás: (c) Kärnten Werbung, Fotograf: Pavel Hanuska
Moserhof Penkben
Kép forrása: (c) Kärnten Werbung, Fotograf: Pavel Hanuska


3. Penkben egy meredek S kanyarig a falu utcáján haladunk.
Itt letérünk jobbra és először egy lapos, majd valamivel meredekebb úton jutunk el a Jagdkehrpfadig (vadász tanösvény), amin kisebb erőfeszítést követően közvetlenül a Danielsberg csúcsára megyünk fel. A Herkuleshof fogadó közvetlenül a legmagasabb pont alatt várja a vendégeket. Az elért mezőről néhány méterre balra elérjük célunkat.

4. Az Alpe Adria Trail által épített, a fogadó felett található infopontról csodálatos kilátás nyílik az eddig megtett szakaszra.

 

Megközelítés:
- Obervellachba Spittal/Drau vagy Winklern felől a Mölltal-i főúton (B106)
- Danielsberg: Penkből vagy Kolbnitztől a Möll völgyében a települések útjain A Danielsbergtől északra néhány kanyart követően jutunk el a Herkuleshof fogadóhoz

Parkolás: több parkolóhely van Obervellachban; pl. a Herkuleshof közelében a Danielsbergnél

Tömegközlekedés: Obervellachot a Spittal-Winklern-Heiligenblut vonalon közlekedő távolsági buszok rendszeresen, naponta többször érintik. Menetrend: www.postbus.atA Nemzeti Park túrabusza (Wandertaxi) is közlekedik a Danielsbergre.

 

Szerző és forrás:
Szerző: Hohe Tauern - die Nationalpark-Region in Kärnten
Összeállítva: 2012.10.16
Módosítva: 2017.05.07.
Forrás: Kärnten Werbung GmbH – AlpeAdriaTrail

Hirdetés