Alpe-Adria-Trail 6. szakasz: Innerfragant - Mallnitz

Az Alpe-Adria-Trail 6. szakasz: Innerfragant - Mallnitz hossza 22 Km. Az útvonal szintemelkedése 1100 m, szintideje 8 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Javasolt időszak: május - november

Útminőség:
- aszfalt: 13.7 km
- út: 2.0 km
- ösvény: 5.2 km
- ismeretlen: 1.1 km
- utca: 0.2 km

Ez a szakasz visszavezet minket a „régi szép időkbe”. Először Innerfraganttól lefelé haladva eljutunk a Möll völgyébe. A Staneralm felé vezető meredekebb emelkedőt követően ennek a szakasznak megkoronázásaként a Mallnitz felé vezető kereszteződésből csodás kilátás nyílik a településre, amit a Nemzeti Park gyöngyszemének is neveznek.

A nyári legelőkön folytatott gazdálkodás az alpesi tájat századokon keresztül átalakította itt a Möll völgyében. Ugyanakkor számos olyan parasztgazdaság van, mely egész évben figyelemre méltó tengerszint feletti magasságon üzemel. Azt, hogy milyen nehézségeket okozott egykor a völgyet elérni, vagy a gyerekeknek az iskola elérése, ma csak sejteni lehet, amikor a az idilli parasztgazdasághoz a Himmelbauerhez felmegyünk. Romantikáról itt korábban biztos szó sem lehetett. Mégis a „régi szép idők” után vágyakozunk, amikor egy ilyen hüttét vagy gazdaságot felkeresünk.

Tipp: az Alpe-Adria-Trail útvonalán gondtalanul túrázhatunk! Az Alpe-Adria-Trail többszörösen kitüntetett foglalási központja mindenben segít nekünk. Minden egyes szakaszt akár egyéni igényeknek megfelelően szervez meg. Az első nyolc szakaszon a Nemzeti Park csomag keretében csomagszolgálat, transzferek és ellenőrzött minőségi védjeggyel rendelkező szálláshelyek állnak rendelkezésre.

Információ és foglalás:
Alpe-Adria-Trail Karintiai Foglalási Központ
"Ihre Engel und Experten am Trail"
info@alpe-adria-trail.com
www.alpe-adria-trail.com/de/buchungscenter


A túra kiinduló pontja: Innerfragant
A túra végpontja: Mallnitz

 

Itiner

1. A Möll völgyébe vezető utat követjük Innerfraganttól 2 km hosszan lefelé. Amikor az út emelkedni kezd, letérünk jobbra egy kavicsos útra. Ennek az enyhén ereszkedő útnak a vonalát követjük, míg egy hidat követően kicsit ismét felfelé haladunk egészen Laas hegyi faluig. Elmegyünk egy kápolna mellett, követjük a falu útját és egy S kanyar után jobbra letérünk. Itt egy darabon még aszfaltozott úton tudunk menni, majd egy enyhén meredek mezei úton – a főutat egyszer keresztezve – Ausserfragant felé megyünk le.

2. Csak egy rövid szakaszon megyünk a főúton, mert hamarosan a Sporthotelnél letérünk róla balra és átmegyünk a kis településeken (Kleindorf és Kurierdorf) Flattach felé. Valamivel a flattachi templom felett elhagyjuk a falut és a 2a úton egy kisebb meredek szakaszon megyünk tovább. Az erdőben megint lefelé haladunk egy kis fahídhoz. Itt egy kis házig továbbmegyünk egyenesen (nem balra az amúgy nagyon csábító úton!).

3. Később a háznál áttérünnk az 5 számú útra és felfelé haladunk. A Grossfercher tanya közelében elérünk egy aszfaltozott hegyi utat, amin kerek 30 percig megyünk tovább. Kb. 1.100 méteren balra elhagyjuk az aszfaltos utat és követjük a táblákat a Staneralm és a Poschacher irányába. Egy erdei úton több kanyaron keresztül felfelé haladunk, míg a Staneralm közelében megnyílik a kilátás Karintia távolabbi részei felé. Innen egészen a Karavankákig ellátunk, ahol a Mittagskogel markáns csúcsa is jól kivehető. Az Alpe Adria Trail távolabbi szakszainak útvonalát is lehet már sejteni a távolban.

Alpe-Adria Trail Forrás: (c) Kärnten Werbung, Fotograf: Franz Gerdl
Alpe-Adria Trail
Kép forrása: (c) Kärnten Werbung, Fotograf: Franz Gerdl


4.
Pár perc kitérővel eljuthatunk a Bschellnighüttehez, mely időnként működik csak. Utunk azonban innen lefelé vezet a régi és újraépített Staner-házak mellett, egészen a Himmelbauer fogadóig, ahova érdemes betérni. A teraszról a kilátás egyedülálló!

5. Innen, mintegy lezárásként egy meglehetősen hosszú szakasz vár ránk Mallnitz felé. Eleinte enyhén lejtős az út, egészen Lassachig. Aki az utolsó enyhe emelkedőt szeretné megspórolni, innen busszal is mehet tovább. Az út egy erdőben vezet felfelé a mallnitzi úton és Rabisch településrészen érjük el Mallnitzot. Innen már szinte teljesen sík terepen túrázunk tovább a település központjába.
 

Megjegyzés: jelenleg sziklaomlás veszélye miatt kijelöltek egy kerülőutat, így 45 perccel hosszabb menetidővel érdemes számolni.

A szerző javaslata: érdemes a napot korán indítani, mivel a középső szakaszon, a Flattach és Staneralm közötti emelkedő meglehetősen hosszú, mintegy 2,5 óra

Biztonsági felhívás: rövid, de keskeny szakaszon kell áthaladni a Himmelbauer után Mallnitz felé

Megközelítés: Kleindorfnál (Flattach település része) a Mölltal főút (B106) elágazik a Mölltaler Gleccser felé ezen az úton jutunk el közvetlenül Innerfragantba.

Tömegközlekedés: Mallnitz vasútállomáson nemzetközi vonatok is megállnak kétóránként. Mallnitz naponta többször elérhető távolsági autóbuszjáratokkal is Obervellachból. Menetrend: www.postbus.at. A Nemzeti Park túrabusza szintén érinti Innerfragantot.

Szerző és forrás:
Szerző: Hohe Tauern - die Nationalpark-Region in Kärnten
Létrehozva: 2012.01.27.
Módosítva 2017.05.07.
Forrás: Kärnten Werbung GmbH – AlpeAdriaTrail

Hirdetés