Alpe-Adria-Trail 5. szakasz: Stall - Innerfragant Túra

Az Alpe-Adria-Trail 5. szakasz: Stall - Innerfragant Túra hossza 17 Km. Az útvonal szintemelkedése 1185 m, szintideje 7 Óra 30 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Javasolt időszak: június - október

Útminőség:
- aszfalt: 7.3 km
- út: 1.2 km
- ösvény: 6.1 km
- úttalan: 0.9 km
- ismeretlen: 0.8 km

A Középső Möll völgy felett vezet az utunk, ahonnan remek panoráma nyílik: régi gyalogutak, egy történelmi tanösvény, néhány újabb erdei gazdasági út. A nap csúcspontja a legendás vasút a rézbányászat idejéből.

Tipp: az Alpe-Adria-Trail útvonalán gondtalanul túrázhatunk! Az Alpe-Adria-Trail többszörösen kitüntetett foglalási központja mindenben segít nekünk. Minden egyes szakaszt akár egyéni igényeknek megfelelően szervez meg. Az első nyolc szakaszon a Nemzeti Park csomag keretében csomagszolgálat, transzferek és ellenőrzött minőségi védjeggyel rendelkező szálláshelyek állnak rendelkezésre.

Információ és foglalás:
Alpe-Adria-Trail Karintiai Foglalási Központ
"Ihre Engel und Experten am Trail"
info@alpe-adria-trail.com
www.alpe-adria-trail.com/de/buchungscenter


Ez a túraútvonal több tekintetben is egy időutazásra hasonlít: mindjárt a túra elején megnézzük Stall felett az egykori Wildegg vár romjait. Amikor felkapaszkodunk a Sonnbergre, megérezhetjük mit jelentett egykor a bányászoknak egy bevásárlás a völgyben, vagy akár csak elmenni templomba. Aki azt hiszi, hogy az 1500 m tengerszint feletti magasságon lévő egykori iskolában történelmi relikviákat talál, nagyot téved. 2002-ig oktatták itt a környék gyermekeit! Ha Goldberghütte felé tovább megyünk, a mottónk akár az is lehetne, hogy „Legelőgazdálkodás egykor és ma”. Sok alpesi legelőt mind a mai napig használnak! A rézbányászat azonban már régen feledésbe merült Innerfragantban. A rezet itt egykor a lóvasút szállította, ezért élvezhetjük ma is a szinte teljesen vízszintes nyomvonalat. 

A túra kiinduló pontja: Stall a Möll völgyében
A túra végpontja: Innerfragant

 


Itiner

1. Stallból indulunk és rövid ideig követünk egy zarándokutat. Amikor az balra fordul, mi egyenesen megyünk tovább és egy aszfaltozott úthoz érünk. Ezt az utat két kanyaron keresztül követjük, míg az erdőből hegyi mezőkre nem érünk. Itt balra fordulunk és nagyrészt a régi hegyi utat követjük, mely néha kicsit meredek szakaszokkal vágja le az új út kanyarulatait. Aki sík területen szeretne haladni, követheti a főutat is. Mi azonban a gyalogutat ajánljuk, mely az egykori hegyi földművesek életének nehézségeit idézi fel.

2. Körülbelül 1400 m tengerszint feletti magasságon az utunk kicsit visszakanyarodik és az eddig egyenesen futó út egy erdei lejtőn megy keresztül, ahol kicsit jobbra tartunk, és végül eljutunk az egykori iskolához (Steinwand). Itt a gyerekek még a 21. században is tanultak.

Gyönyörködj ennek a napnak az első panorámájában és nézz végig az Alsó Möll völgyén! Megpillanthatod a következő szakasz fontosabb pontjait is, mint a Staneralm és a Himmelbauer.

Alpe-Adria Trail Forrás: (c) Kärnten Werbung, Fotograf: Franz Gerdl
Alpe-Adria Trail
Kép forrása: (c) Kärnten Werbung, Fotograf: Franz Gerdl


3. Rögtön az iskola felett a Zraunig tanyához jutunk
, Sonnberg legmagasabban fekvő gazdaságához. Innen az erdei utat követjük. Kb. 30 perccel később egy kisebb kitérővel jutunk el a Bodenhüttehez. A túránk kis emelkedőt követően lefelé halad tovább és a Klenitzen patak mellett a Bergerhüttéhez érünk.  

4. Az erdei út, amit eddig követtünk itt ér véget. Ezután kis emelkedő következik, míg ismét egy erdei úton találjuk magunkat, mely a Sageser Almhoz visz minket. Innen élvezhetjük a csodás kilátást a Reisseck hegycsoportra és a Hochalmspitzére (3.360 m), amit méltán neveznek a Tauernek királynőjének.

5. A fogadó után is az erdei úton maradunk, amíg el nem jutunk a Goldberghütteig, ahova érdemes beérni egy frissítőre. Tovább folytatjuk utunkat egy eleinte meredek úton felfelé, majd egy többé kevésbé sík terep következik, míg egy kereszteződéshez nem érünk. Itt a táblák már jelzik a Fraganter hüttét. Mi azonban nem a táblák jelezte irányt követjük, hanem egy kicsit lejjebb ereszkedünk és levágjuk a műút két kanyarulatát a gyalogúttal és elérjük a parkolót a „vasútnál”. Ez egy igazi érdekesség utunkon és elvezet minket az Alm völgyébe Großfragantba. 

6. A túraút hamarosan egy erdei úttal találkozik. Aki szeretne egy kis kitérőt tenni a fraganti menedékházhoz (megéri!) az a túraúton halad tovább. Aki Innerfragant felé szeretne leereszkedni, az inkább az erdei úton haladjon tovább a Fragant patak felett átívelő hídig. Miután átmentünk a hídon jobbra kanyarodunk és követjük a gyalogutat. Kétszer fogunk átkelni a patakon míg megérkezünk Innerfragantba.

 

Megközelítés:
- Lienz/Felbertauern felől: Lienz felől először Iselsbergen keresztül Winklern felé autózunk, ahol a B106-os Mölltal főútra kanyarodva megyünk egészen Stallig. 
- Spittal/Drau ill. a Tauern autópálya (A10) felől (Lendorf kijárat): a Mölltal főúton (B106) megyünk Stallba. 
- Észak felől (Zell am See): az útdíjköteles Grossglockner Magashegyi úton Heiligenblut felé autózunk, ahonnan a B107-es főúton Winklernig megyünk. itt a B106-oson megyünk tovább Stall felé.  

Parkolás: parkolási lehetőség a falu központjában az önkormányzat hivatali épülete mellett 

Tömegközlekedés: naponta több buszjárat közlekedik Spittal/Drau felől Stallba. Menetrend: www.postbus.at. A Nemzeti Park túrabuszával lehet elérni a kisvasutat és Innerfragnt települést.

 

Szerző és forrás:
Szerző Hohe Tauern - die Nationalpark-Region in Kärnten
Létrehozva: 2012.08.02
Módosítva: 2017.05.07.
Forrás Kärnten Werbung GmbH – AlpeAdriaTrail

Hirdetés