Alpe-Adria-Trail 3. szakasz: Döllach - Marterle

Az Alpe-Adria-Trail 3. szakasz: Döllach - Marterle hossza 18 Km. Az útvonal szintemelkedése 1159 m, szintideje 7 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Javasolt időszak: májustól októberig

Útminőség:
- aszfalt: 5.5 km
- köves út: 0.0 km
- út: 7.4 km
- ösvény: 2.9 km
- ismeretlen: 2.5 km
- utca 0.1 km

A rendkívül változatos szakasz egy zarándokút mentén vezet: ezen az úton mentek korábban a jámbor hívők Marterlebe a zarándoktemplomba.

Tipp: az Alpe-Adria-Trail útvonalán gondtalanul túrázhatunk! Az Alpe-Adria-Trail többszörösen kitüntetett foglalási központja mindenben segít nekünk. Minden egyes szakaszt akár egyéni igényeknek megfelelően szervez meg. Az első nyolc szakaszon a Nemzeti Park csomag keretében csomagszolgálat, transzferek és ellenőrzött minőségi védjeggyel rendelkező szálláshelyek állnak rendelkezésre.

Információ és foglalás:
Alpe-Adria-Trail Karintiai Foglalási Központ
"Ihre Engel und Experten am Trail"
info@alpe-adria-trail.com
www.alpe-adria-trail.com/de/buchungscenter


A "Marterl" kifejezéssel a karintiai tájszólás tulajdonképpen egy útkereszteződést jelöl. Mivel azonban a mai zarándoktemplom a 20. század elején egy ilyen útkereszteződésben épült, a név átszállt a templomra is. A Marterle Ausztria legmagasabban fekvő zarándoktemploma. Mindegy azonban hogy vallásos érzülettel vagy csak a túra örömére tesszük meg ezt a szakaszt mindenképpen csodálatos a környezet: a vándorra sokszínű szakasz vár ezen a napon: haladunk folyó mentén, falvakban, erdei úton és végül hegyi ösvényeken. Csodálatos kilátás nyílik visszapillantva Glockner láncra és a Schober vonulat 3000-es csúcsaira, a Lienzi Dolomitokra és végül az egymagában álló Kreuzeck csoportra.

A túra kiindulópontja: Döllach a Möll völgyében
A túra végpontja: Marterle zarándoktemplom
 


Itiner

1. Döllach központjából indulunk és keresztezzük a főutat és egy gyaloghídon átkelünk a Möll folyón. A jobb parton vezet a kerékpárút, amit Mörtschachig követünk. Egy rövid, de hasznos kitérő során a Gartl vízeséshez is eljuthatunk.

2. Stampfennél elhagyjuk a kerékpárutat, egy szép fahídon átkelünk a Möllön és a főúton. Rövid ideig haladunk csak párhuzamosan az úttal, majd balra fordulunk és egy mezőn keresztül érjük el Mörtschachot.

3. Ezután átmegyünk a falun egészen a St. Leonhard templomig. Eddig az utunk szinte sík területen vezetett át, most azonban egy hosszabb emelkedő következik: először egy gazdasági utat követünk, majd balra felfelé követjük a „Rundwegs Guggenberger” (Guggenberger körút) jelzéseit, míg át nem kelünk a Kolmitz patakon. Nem sokkal később ismét egy gazdasági úton majd egy erdei úton túrázunk tovább.

Alpe-Adria Trail Forrás: (c) Kärnten Werbung, Fotograf: Steinthaler
Alpe-Adria Trail
Kép forrása: (c) Kärnten Werbung, Fotograf: Steinthaler


4.
Az út több gyógynövényekkel tarkított mezőn vezet keresztül, míg fel nem jutunk 1500 m tengerszint fölé. Itt ismét egy gyalogútra térünk rá. Egy különösen érdekes vonalvezetésű úton érünk el egy útkereszteződéshez a Haselwand közelében. Innen egy erdei úton megyünk tovább, amiről hamarosan balra fogunk letérni és misztikus mesebeli erdőn áthaladva elérjuk mai célunkat a Marterle zarándoktemplomot.
 

Megközelítés:
- Lienz/Felbertauern felől: Lienztől Iselsbergen és Winklernen keresztől a B107-es úton közvetlenül Döllachba érünk.
- Spittal vagy a Tauern autópálya irányából (Lendorf kijárat) a Mölltal-főúton (B106) érjük el Winklernt, ahonnan a feljebb leírtak szerint haladunk tovább Döllachig.
- északról (Zell am See felől): a Grossglockner Magashegyi úton keresztül közelítjük meg Heiligenblutot, ahonnan kb. 12 km megtétele után érünk Döllachba. Figyelem! A magashegyi út díjköteles! 

Parkolás: Döllachban számos parkoló áll rendelkezésre 

Tömegközlekedés: naponta több busz közlekedik Spittal és Heiligenblut ill. Lienz és Heiligenblut valamint Döllach között. A Nemzeti Park Karintia Kártyával a buszjáratokon kedvezményesen utazhatunk. Menetrend: www.postbus.at


Szerző és forrás:
Szerző Hohe Tauern Nemzeti Park 
Létrehozva: 2012.03.26.
Módosítva: 2017.06.07.
Forrás Kärnten Werbung GmbH - AlpeAdriaTrail

Hirdetés