Alpe-Adria-Trail 2. szakasz: Heiligenblut - Döllach Túra

Az Alpe-Adria-Trail 2. szakasz: Heiligenblut - Döllach Túra hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 787 m, szintideje 4 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Javasolt időszak: április - november

Az út minősége:
- aszfalt 3.2 km
- kavicsos út 0.0 km
- út 0.9 km
- ösvény 4.3 km
- autóút 0.1 km

Tapasztald meg az érintetlen természeti tájat közvetlen közelről! Az út során hegyi parasztházakkal és tanyákkal fogsz találkozni. Ezen a szakaszon a Nemzeti Park több meghatározó környékbeli látnivalóját ismerheted meg: a paraszti faépítészet egyik remekét az Apriaci Famalmokat valamint a fenséges Jungfernsprung vízesést.  

Tipp: az Alpe-Adria-Trail útvonalán gondtalanul túrázhatunk! Az Alpe-Adria-Trail többszörösen kitüntetett foglalási központja mindenben segít nekünk. Minden egyes szakaszt akár egyéni igényeknek megfelelően szervez meg. Az első nyolc szakaszon a Nemzeti Park csomag keretében csomagszolgálat, transzferek és ellenőrzött minőségi védjeggyel rendelkező szálláshelyek állnak rendelkezésre.

Információ és foglalás:
Alpe-Adria-Trail Karintiai Foglalási Központ
"Ihre Engel und Experten am Trail"
info@alpe-adria-trail.com
www.alpe-adria-trail.com/de/buchungscenter

Ez a szakasz a Goldberggruppe (Aranyhegy csoport) jobb oldali lábánál vezet minket a célunk felé. A név onnan ered, hogy évszázadokon keresztül bányásztak erre aranyat. Már a rómaiak korában dolgoztak itt aranymosók a patakokban. A virágkorát a 16-17. században a Zirknitztal területén érte el ez a tevékenység. Gyakran nevezik ezt a területetaz aranymosók völgyének is. Némi rögöt a nap végéig mi is találhatunk. Az aranymosók nyomait mind a mai napig megtaláljuk erre felé. A régi aranymosó telepen, amit egy kis kitérővel könnyedén elérhetünk, hobbi aranymosók rendszeresen próbára teszik a szerencséjüket. 

Az eredeti formájában felépített Aranymosó Falu szintén látogatható. Egy kicsit nagyobb kerülővel (2 óra oda és vissza) vagy a Nemzeti Park Wanderbuszával. 

Utunk csúcspontja Apriach, a hegyi falucska. Semmihez nem hasonlítható építmények az itt található fa malmok, a Nemzeti Park területén folytatott mezőgazdasági tevékenység szimbóluma. A festői épületegyüttes a tanúja, hogy évszázadokon keresztül folyt itt gabonatermesztés 1500 méteres tengerszibnt felett! 

Apriachból csodás kilátás nyílik a Jungfernsprungra. A vízesés a maga 130 méteres magasságával a Hohe Tauern Nemzeti Park legnagyobb zuhatagai közé számít. 

A legenda szerint egy fiatal tehenészlány azzal menekült meg az ördögtől, hogy itt a mélybe vetette magát. Állítólag majdnem teljesen sértetlenül túlélte az ugrást.

Célunk Döllach, a település, mely egykoron az aranybányászat központjának számított, ma pedig a Nemzeti Park igazgatásának székhelye. 

A túra kiinduló pontja: Heiligenblut központ
A túra végpontja: Großkirchheim, Döllach település
 


Itiner

1. A túra közvetlenül Heiligenblut központjában kezdődik és egy rövid szakaszon a főút mentén halad. A parkolóházzal szemben balra elfordulunk és részben falusi utcákon, részben kitaposott gyalogúton ereszkedünk lefelé, majd átkelünk a Fleiss patakon és eljutunk a Fleiss kápolnához. A patakon történő átkelés előtt tehetünk egy kitérőt a „Régi Aranymosóhoz”. Ebben az esetben a Fleiss patakon az apriach felé vezető útnál kelünk át és az apriachi úton nem sokkal a híd után ereszkedünk le a kápolnához. 

2. Egy aszfaltozott mellékút mentén haladunk rövid ideig lefelé, majd kis kitaposott utakon felfelé. Keresztezzük az apriachi autóutat. (Ez előtt van egy kevésbé látható pajta bejárat. A jelzésre figyelni kell!) Így eljutunk Oberschachnern-hez Lenzerhof közelében, ahol jobbra tartunk és a következő elágazásnál ismét jobbra tartva elérjük a fa malmokat. (Stockmühlen)

3. Oberschachnerntől Apriach felé csodálatos kilátás nyílik visszafelé a Grossglocknerre, valamint a szemben található Jungfernsprung vízesésre. A híres apriachi fa malmok (a megnevezés a fából készült meghajtó tengely nevéből ered) valószínűleg ennek a szakasznak a legérdekesebb látnivalói. Az utunk a malmoknál vezet tovább lefelé az apriachi autóúthoz, amit keresztezünk.

Alpe-Adria Trail Forrás: (c) Kärnten Werbung, Fotograf: Franz Gerdl
Alpe-Adria Trail
Kép forrása: (c) Kärnten Werbung, Fotograf: Franz Gerdl


4.
Hamarosan, továbbra is lefelé haladva, érünk el a Mentlhofhoz, ahol érdemes egy kicsit megpihenni! Innen kerek egy kilométeren keresztül megyünk tovább a falusi utcákon Mitten település irányába. Az útról azonban még a település előtt jobbra letérünk és többnyire legelőkön, sőt egy helyen kis erdőn keresztül ereszkedünk le. Itt az út több gazdasági udvaron vezet keresztül. Kérjük a kapukat mindnehol csukjuk be magunk után! Utunk során egy pontjon elérjük az apriachi autóút egyik kanyarulatát.

5. Itt már nagyon közel vagyunk túránk végéhez Döllachhoz, ahova az utat követva hamar oda is érnénk. Mi azonban az utat csak rövid ideig követjük és a következő kanyarulatnál letérünk egy túraútra, ami tovább vezet minket Döllach felé. A falu központjába vezető utolsó métereket a a falu utcáján tesszük meg.

 

A szerző javaslata: Döllachban érdemes felkeresni az aranykiállítást a Putzenhof nevű étteremben. ez a központtól mintegy 10-15 perc sétára található. Az étteremben kandalló is várja az utazót. A faluból mintegy 30 perc alatt juthatunk fel a Gartl vízeséshez. A helyi nyitott strandon lazíthatunk is kicsit miközben az ún Schober csoport hegyeiben gyönyörködünk.

Megközelítés:
- Lienz/Felbertauern felől: Lienztől Iselsbergen és Winklernen keresztől a B107-es úton közvetlenül Heiligenblutba jutunk.
- Spittal vagy a Tauern autópálya irányából (Lendorf kijárat) a Mölltal-bundestrassen (B106) érjük el Winklernt, ahonnan a feljebb leírtak szerint haladunk tovább Heiligenblutig.
- Északról (Zell am See felől): a Grossglockner Magashegyi úton keresztül közvetlenül érhetjük el Heiligenblutot. Figyelem! Az út használata díjköteles! 

Parkolás: Heiligenblut nagy parkolóháza a falu bejáratánál várja az utazót. 

Tömegközlekedés: naponta több busz közlekedik Spittal és Heiligenblut ill. Lienz és Heiligenblut valamint Döllach között. A Nemzeti Park Karintia Kártyával a buszjáratokon kedvezményesen utazhatunk. Menetrend: www.postbus.at

 

Forrás:
Szerző: Hohe Tauern Nemzeti Park
Létrehozva: 2011.02.21.
Módosítva: 2017.06.08.
Forrás: Kärnten Werbung GmbH AlpeAdriaTrail

Hirdetés