Alpe-Adria-Trail start: Ferenc József Kilátó - Heiligenblut

Az Alpe-Adria-Trail start: Ferenc József Kilátó - Heiligenblut hossza 13 Km. Az útvonal szintemelkedése 173 m, szintideje 5 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Ajánlott időszak: június - október

Útvonal jelelmzői:
- aszfalt 1.2 km
- út 0.7 km
- ösvény 9.8 km

Az Alpe-Adria-Túra első szakaszát olyan természeti és kulturális jelenségek fémjelzik, mint Ausztria legmagasabb hegye, a Keleti Alpok leghosszabb gleccsere, a fenséges Gössnitz vízesés és nem utolsó sorban Heiligenblut búcsújáró temploma!

Tipp: az Alpe-Adria Trail útvonalán gondtalanul túrázhatunk! Az Alpe-Adria-Trail többszörösen kitüntetett foglalási központja mindenben segít nekünk. Minden egyes szakaszt akár egyéni igényeknek megfelelően szervez meg. Az első nyolc szakaszon a Nemzeti Park csomag keretében csomagszolgálat, transzferek és ellenőrzött minőségi védjeggyel rendelkező szálláshelyek állnak rendelkezésre.

Információ és foglalás:
Alpe-Adria-Trail Karintiai Foglalási Központ
"Ihre Engel und Experten am Trail"
info@alpe-adria-trail.com


A Grossglockner lábától a Pasterzétől a Sandersee és Margaritzen tározó érintésével jutunk el a Leiterfallig. Ezt követően a Briccius kápolna mellett vezet tovább az út. A kápolna egy erővonal mentén áll és az alatta átfolyó víz szembántalmak elleni gyógyvízként ismert. Briccius, a kápolna névadója egyúttal az utazók és katonák védőszentje is. A Haritzersteigon ereszkedünk tovább Heiligenblut felé. Heiligenblut a rómaiaktól kezdve egészen a 17. századig Európa leggazdagabb aranylelőhelyeként volt ismert, így ma is gyakran „aranyásó falu”-ként emlegetik.

Heiligenblut nevét a legenda szerint a Bricciusnál talált kis üvegcse után kapta, mely állítólag Krisztus vérét tartalmazza. Az üvegcsét Briccius a vádlijában rejtette el a rablók elől, de 914-ben lavina áldozata lett a kápolna helyén. A hótömegből, ami maga alá temette állítólag három gabona hajtott ki. Ez segített megtalálni a tetemét és a relikviát a vérrel. Amikor a parasztok el akarták temetni az egyik lába makacsul ellenállt és nem akart a föld alatt maradni. Amikor jobban megnézték, megtalálták az üvegcsét, amit attól fogva az 1460 és 1491 között épült St. Vinzenz plébániatemplom ereklyetartójában őriznek. Az önkormányzat kérését, hogy Bricciust avassák szentté bizonyítékok hiányában soha nem hagyták jóvá. Ez azonban nem tántorította el a falut, hogy saját kriptát és oltárt létesítsenek.

A túra kiindulópontja: Ferenc-József-Kilátó
A túra végpontja: Heiligenblut
 


Itiner

1. Utunkat mely szinte kizárólag lefelé vezet, a Ferenc József Kilátónál, a 48 km hosszú Grossglockner Magashegyi út végpontjánál kezdjük. Meredek szerpentinen ereszkedünk le a Pasterze gleccser és a Gletscherbahn felvonó mellett. A felvonó utunkat egy kicsit lerövidítheti. Információs táblák mutatják be a gleccser egykori széleit, rámutatva a klímaváltozás drámai következményeire. Ott ereszkedünk tovább, ahol korábban a gleccser hatalmas jégfolyama fedte a tájat. Elmegyünk a Sandersee mellett, amit időközben a hordalék szinte teljesen feltöltött. A Pasterze olvadéka a Sandersee kifolyójánál dörögve zuhan a Möll szurdokba, amit eredeti függőhidak hidalnak át.

2. A „Steinzeichenplatz“ mellett az Elsabeth sziklákon haladunk tovább a Margaritzen tóig. A sziklákat egyébként Erzsébet császárnéról nevezték el, aki Ferenc József császárral 1856-ban látogatott el ide. A duzzasztó falai mentén elhagyjuk a Pasterze vidékét és a turistajelzést követve ereszkedünk tovább a völgy felé. (Figyelem ne jobbra a Stockerscharte felé menjünk!).
 

 

Heiligenbluti templom és a Großglockner a háttérben Forrás: © Kärnten Werbung, Fotograf: FranzGERDL
Heiligenbluti templom és a Großglockner a háttérben
Kép forrása: © Kärnten Werbung, Fotograf: FranzGERDL

 


3. Enyhén lejtős területen megyünk keresztül, hogy eljussunk a Leiter völgyébe, amit Karintia himnuszában is megénekelnek. Ebbe az irányba tovább haladva a Trogalmig jutunk. innen a baloldali elágazást választva több szerpentinszerű szakaszon keresztül jutunk el a Leiterfall lábához. Röviddel ezután átkelünk a Möll völgyén és elérjük a Briccius kápolnát és a gyógyforrást.

4. Innen egy lankás lejtőn jutunk el a Sattelalpe-ig, ahol tehetünk egy kis pihenőt megkóstolva az itt készült ételeket. Nem sokkal arrébb a kilátópontról csodálatos kilátás tárul elénk: Heiligenblut és a fenséges Gössnitz vízesés panorámája. 

5. Nem sokkal lejjebb ismét egy elágazáshoz érünk: jobbra néhány kanyar után az egykori fogadóhoz a Kräuterwandstüberlhez jutunk. Az eredeti túra azonban a Haritzersteig mentén vezet tovább. Ezen keresztül a régi Glockner útra érünk, amin tovább haladva elérjük Heiligenblut központját. 

 

A szerző javaslata: Heiligenblutban érdemes megnézni a híres St. Vizenz zarándoktemplomot és a mellette elterülő hegymászó temetőt.

Felszerelés: hagyományos túrafelszerelés, zárt túracipő!

Biztonsági figyelmeztetés: a túra ugyan nem igazán nehéz, ugyanakkor magashegyi környezetben indul! Magabiztos túrázóknak javasoljuk. Esetenként akár kisebb hómezőkkel is számolni kell.

Megközelítés:
Lienz/Felbertauern felől: Lienztől Iselsbergen és Winklernen keresztől a B107-es úton közvetlenül Heiligenblutba jutunk. Spittal vagy a Tauern autópálya irányából (Lendorf kijárat) a Mölltal-bundestrassen (B106) érjük el Winklernt, ahonnan a feljebb leírtak szerint haladunk tovább Heiligenblutig.
Északról (Zell am See felől): a Grossglockner Magashegyi úton keresztül közvetlenül érhetjük el a Ferenc József kilátót. Figyelem! Az út használata díjköteles.
- Heiligenblut felől a Grossglockner Magashegyi úton jutunk el a Ferenc József kilátóig.

Parkolás: Heiligenblut nagy parkolóháza a falu bejáratánál várja az utazót. Innen néhány perc alatt érhető el a „Glocknerhof” buszmegálló. A Ferenc József kilátónál szintén egy parkolóház várja a látogatókat. 

Tömegközlekedés: naponta több busz közlekedik Spittal és Heiligenblut ill. Lienz és Heiligenblut között. A Nemzeti Park Karintia Kártyával a buszjáratokon kedvezményesen utazhatunk. Heiligenblutból a Ferenc József Kilátóig június 19 és szeptember 11 között naponta közlekedik a shuttle busz. Menetrend: www.postbus.at

 

Forrás: Kärnten Werbung GmbH - AlpeAdriaTrail

Hirdetés