Almádiból Alsóörsre vagy fordítva, lényeg a kilátás Túra

Az Almádiból Alsóörsre vagy fordítva, lényeg a kilátás Túra hossza 9 Km. Az útvonal szintemelkedése 273 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ha elromlott az idő és Balatonalmádiban vagy Alsóörsön vagyunk, akkor remek túrázási lehetőséget tudunk kínálni az Almádi kilátóhoz és a Somlyó-hegyi kilátóhoz. A két települést kellemes könnyű túraútvonal köti össze, visszafelé pedig vonattal tudjuk megtenni az utat a kiindulópontra. Bármilyen is az időjárás, elegendő folyadék és kirándulós lábbeli mindenképp legyen nálunk.
 


Almádiból Alsőörsre túra

1. A túrát Almádiban a buszállomásról vagy a pályaudvarról kezdjük, ahonnan a kék háromszöget követve először egy parkon keresztül megyünk, aztán beérkezünk a Coop áruház parkolójába, innen tovább egy jó meredek egyenes útszakaszon megyünk fel a dombtetőre. Aztán néhány kanyargós kis utca következik, ezek már szerencsére árnyasabbak, és már meg is érkezünk az Almádi kilátóhoz.
 

 

Almádi kilátója Forrás: Nyáry Tamás
Almádi kilátója
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!
 

 

2. A kaptatónak meglesz a jutalma, hiszen a kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra. Lefelé folytatólagosan a két háromszöget követjük, majd egy templom mellett elhaladva becsatlakozunk a zöld Mária útba és a kék jelzésbe, amelyben folytatni fogjuk a túrát. A kilátót egyébként önállóan is megnézhetjük Balatonalmádiban, akkor innen balra fordulunk a zöldön.

3. Ha Alsóörsig akarunk menni, akkor itt jobbra fordulunk. Sajnos az első szakaszon a településről a házak között kell kigyalogolni. A Határcsárda magasságában jobbra kanyarodunk és itt már az út felfelé tart, igaz még mindig aszfalton. Pár száz méter után a Mária út elmegy balra, mi pedig kék jelzést követve fölfelé lassan elhagyjuk a házakat és beérkezünk az erdőbe, ahol gyönyörű szép a környezet, egy ligetes tölgyerdőben járunk a Csere-hegy oldalában.
 

 

Ligetes tölgyerdő a Csere-hegy oldalában Forrás: Nyáry Tamás
Ligetes tölgyerdő a Csere-hegy oldalában
Kép forrása: Nyáry Tamás


Galériáért katt a képre!

 

 

 

 

 

4. Néhány kilométer kaptató után megérkezünk a Csere-hegyi kilátóhoz, ami egy nagyon hangulatos szalmatetős, oldalépülettel ellátott tornyocska, odafent pedig 360 fokos panoráma fogad. Akarattyától a Tihanyi-félszigetig az egész Balatont belátni. A kilátó, az ajtóra felfüggesztett tábla szerint 11:00 és 21:00 óra között látogatható. Tövében turista padokon pihenhetjük ki az emelkedő fáradalmait.

5. A kilátót elhagyva egy sétány-szerű úton folytatjuk a túrát, majd 100 méter után egy jobb kanyarral bevesszük magunkat az erdőbe és cserszömörcével szegélyezett keskeny ösvényen megyünk lefelé. 800 méter gyaloglás után a vízmosásból kiérkezünk egy széles útra. Ez is erdei út és a fák között megy, de jóval szélesebb, mint a korábbi szakasz. 100 méter után elérkezünk az alsóörsi Vöröskő tanösvényhez, ahol balra rákanyarodva a kék jelzésen, egy elhagyott Kőbánya területét járhatjuk végig korlátokkal igényesen kialakított ösvényeken, a táblák pedig a vörös homokkő létrejöttét mutatják be.
 

 

A Vöröskő tanösvény bemutatóhelye Forrás: Nyáry Tamás
A Vöröskő tanösvény bemutatóhelye
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

 

Galériáért katt a képre!

 

 

 

6. A tanösvény felső részén nagyon szép kilátás nyílik és a 228 méter magasan álló Somlyó-hegyi kilátót is megpillanthatjuk innen. Az út mentén rengeteg pihenőpad és egy esővédő szaletli is álldogál, így hosszasan élvezhetjük a természet csendjét a hegyoldalban. Az 500 méter hosszú tanösvény egy kis homokkő lépcsővel fejeződik be. Óvatosan haladjunk rajta, mert elég egyenetlen a felülete, könnyű megbotlani. A tanösvény visszakanyarodik az eredeti kék jelzésre, amin pár száz méter után megérkezünk Alsóörsre.

7. Ha még nem jártunk a Somlyó-hegyi kilátónál, akkor most itt az alkalom meglátogatni a kék háromszög jelzésen. Negyed órás kitérővel innen is megnézhetjük a megunhatatlan panorámát.
 

 

Az Alsóörsi-kilátó Forrás: Nyáry Tamás
Az Alsóörsi-kilátó
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

 

Galériáért katt a képre!

 

 

 

8. Alsóörs fölött beérkezünk a településre, ahol az első sarkon egy kocsmát találunk. Nagyon kedves a kiszolgálás és igazán impozáns a falakon megtekinthető különböző régi használati tárgyakból készült gyűjtemény. Érdemes betérni és megnézni, és mellesleg a balatoni kéknek a bélyegzője és itt található.

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés