A Zsári-völgy torkolatától a Baranyecre, majd a Zsári-nyeregbe

Az A Zsári-völgy torkolatától a Baranyecre, majd a Zsári-nyeregbe hossza 8 Km. Az útvonal szintemelkedése 1395 m, szintideje 5 Óra 15 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Zsári-völgy parkoló (Žiarská dolina, 891 m, 49.144784°, 19.700228°)

Érkezési hely: Zsári-nyereg (Žiarske sedlo, 1917 m, 49.193346°, 19.750757°)

Legmagasabb pont: Baranyec (Baranec, 2184 m, 49.173340°, 19.740556°)

Időkalkulátor a Zsári-nyeregbe: Zsári-völgy parkoló –Tar-hegy (Holý vrch, 1715 m,2 ó) –Baranyec (Baranec, 2184 m, 1 ó 45 p) –Smrek (Smrek, 2072 m) –Zsári-nyereg (1 ó 30 p).

Összesen: 5 ó 15 p. Vissza: 4 ó.

Itiner

1. A Zsár (Žiar) községtől északra található Zsári-völgybe (Žiarská dolina) vezető kék jelzésű turistaút a Liptói-Tátra déli völgyeinek torkolatát összekötő, végig pirossal jelzett, a Magas-Tátra fő turistaútjához hasonlóan szintén Tatranská magistrála névvel illetett sétaút melletti, gépjárművel is elérhető parkolóból (891 m) indul.


A Zsári-völgy torkolatától a Baranyecre, majd a Zsári-nyeregbe Forrás: Nagy Árpád
A Zsári-völgy torkolatától a Baranyecre, majd a Zsári-nyeregbe
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!
 

2. A parkolóból ezúttal a piros jelzéssel egy ideig együtt haladó sárga jelzésen indulunk kelet felé. A sárga jelzés hamarosan balra, észak felé fordul, és eleinte enyhe emelkedéssel vezet az erdőben. Kisebb tisztásokat, majd egy széles erdei utat érünk el. Erről ismét balra letérve majd széles szerpentineken meredeken haladunk felfelé a sűrű fenyvesben a Régi-fogadó (Stará Stávka) nevű pontig. Továbbra is fenyvesben emelkedünk, amely aztán kisvártatva törpefenyvesre változik, és az ösvény hosszú ívben balra kanyarodik. A törpefenyővel borított meredek gerincen megérkezünk a Tar-hegy (Holý vrch, 1715 m) nevű útelágazáshoz.

3. Ezt követően hosszú ideig a törpefenyők között emelkedik a gerincen haladó, könnyűnek nem mondható, helyenkéntkisebb tisztásokat keresztező ösvény. A törpefenyőket hamarosan füves-sziklás hegyoldal váltja fel, melynek végén meredek, sziklás ösvényen érkezünk meg a Baranyec (Baranec, 2184 m) szép kilátással kecsegtető füves csúcsára. A Liptói-Tátra harmadik legmagasabb csúcsáról nagyon meredek, helyenként erősen kitett ösvény vezet le a törmelékes gerincen egy sziklás nyeregbe, ahonnan egy rövid, helyenként ugyancsak kitett emelkedő vár ránk a Smrek (Smrek, 2072 m) nevű kiemelkedéséig.

4. A széles, füves-sziklás púpot magunk mögött hagyva folyamatosan, de nem túl meredeken ereszkedünk tovább észak felé, a turistaút a sziklás gerinc egyik oldaláról a másikra kanyarog. A végig nagyszerű kilátást biztosító gerinc nem túl meredeken ereszkedik le a Liptói-Tátra két jelentős völgyét, a Zsári-völgyet (Žiarská dolina) és a Jamniki-völgyet (Jamnícka dolina)  egymástól elválasztó füves Zsári-nyeregbe (1917 m).


A Zsári-völgy torkolatától a Baranyecre, majd a Zsári-nyeregbe Forrás: Nagy Árpád
A Zsári-völgy torkolatától a Baranyecre, majd a Zsári-nyeregbe
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!
 

5. A Zsári-nyeregben több lehetséges útvonal közül választhatunk a túra befejezéséhez. A felfelé megtett úton visszamehetünk a parkolóba, a keresztező zöld jelzésen pedig leereszkedhetünk a Zsári-vagy a Jamniki-völgybe. Ha erőnk és felkészültségünk engedi, a főgerinc felé is folytathatjuk az utat, és újabb csúcsokat és hágókat érintve a kiindulás ponttól teljesen eltérő helyre is érkezhetünk.

Hirdetés