A Vértes rejtett kolostorai és várromjai Túra

Az A Vértes rejtett kolostorai és várromjai Túra hossza 17 Km. Az útvonal szintemelkedése 207 m, szintideje 7 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A Vértes elég szépen tele van mindenféle romokkal, amelyek nagy történelmi múltra tekintenek vissza. Ezek közül keresünk fel most kettőt, miközben Oroszlányból átvágunk a Vértes nyugati szegletén Pusztavámra. A túra összesen 200 m szintet teljesít, így inkább csak a távolság miatt közepes besorolású a nehézségi szint. Oroszlány, jó közlekedési csomópont, könnyen megközelíthető vonattal, busszal, bár ha a túra elején lesétálandó 4 km-es aszfaltos szakaszt nézzük, amíg kiér a városból, szívesen kikerülnénk. Viszont ami utána jön, az megéri a kis szenvedést.

 

Oroszlány-Pusztavám túra 

1. Tehát ki kell sétálni a városból, az első 4 km-t a város utcáin tesszük meg délkeleti irányban a Mária utat és a piros jelzést követve. A városi, ipari területeket hamarosan kertes nyaralók váltják, majd mezők és facsoportok. Elérkezünk az aszfaltos út végére, egyenesen haladunk tovább, de innen már dózerúton. Hamarosan elágazáshoz érünk, ahol egy kis tavacskát találunk és a kék négyzet jelzést, amely elkanyarodik a mindszentpusztai vadászház felé.

A zöld turistajelzésen haladunk Forrás: Nyáry Tamás
A zöld turistajelzésen haladunk
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!
 

2. Mi a piroson gyalogolunk továbbra is erdős terepen. A talaj kissé homokos, löszös, érdemes a keményebb középső részén gyalogolni az útnak. A Dobai-tó elérése előtt találunk egy elhagyott raktárépületet és mellette jobbra egy induló utat. Ezt követve megtalálhatjuk az Oroszlánkő turistaházat, amely egy ipari víztisztító mű épületéből lett turisztikai célokra átalakítva egy oroszlányi egyesület gondozásában. Akit éppen ezen a környéken ér az este, előzetes foglalással megszállhat itt.

 

3. Megérkezünk a Dobai tóhoz, ami egy elég nagy szabad vízfelület. Helyi információk szerint bányató volt, helyenként eléri a mélysége a 25-30 métert is. Sokan jártak ide fürdőzni, és mivel ez tilos, jelenleg körbe van kerítve. Állítólag horgásztavat fognak belőle csinálni és parkosítani fogják a környezetét. A 2011-es nagy Oroszlányi földrengésnek itt volt az epicentruma, akkor a part közelében lévő laza homokos talaj belecsúszott a tóba, és egy hatalmas kráter szerű árok keletkezett a helyén, ennek nyomai a turistaútról nem nagyon látszanak, mivel a tó másik oldalán van ez a hely.

A Dobai tó Forrás: Nyáry Tamás
A Dobai tó
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!
 

4. A tó elhagyása után még a piroson megyünk másfél km-t, aztán megérkezünk a Szakadék-cser nevezetű útkereszteződésbe, ahol több turista jelzés is összetalálkozik. A zöld és a Mária jelzés továbbhalad keletre a Vértes szíve felé. Ezen az úton megtekinthető a Szentgyörgy vár maradványa, de sajnos csak az alapok látszanak, a falak már elpusztultak vagy széthordták őket. A zöldön folytatjuk a kirándulást, csak az ellenkező irányban délnyugat felé. 150 méter megtétele után a jelzés elhagyja az aszfaltot és jobbra kanyarodva az erdőben folytatódik. Ritkás szálerdők kísérik utunkat kellemes vízszintes erdei úton jutunk el a következő elágazásig, ahol egy kis kitérőt fogunk tenni.

 

5. A túránk a zöldön fog folytatódni, de ezen a ponton fogunk elkanyarodni a Vértesszentkereszti kolostor romhoz. Ez a kitérő körülbelül oda-vissza 4 km hosszú, és az út eltéveszthetetlen, végig aszfalton vezet. A több mint 900 éves múltra visszatekintő bencés kolostor romja egy domb tetején áll, és megdöbbentően impozáns látvány az odaérkező látogató számára. Oriási boltívek, és hihetetlenül vastag falmaradványok engednek következtetni a hajdani épület monumentális mivoltára. Sajnos jelenleg omlásveszély miatt csak kerítésen kívülről lehet megcsodálni. A kapun kifüggesztett tábla szerint zajlik a tereprendezés, hogy ismét látogatható legyen, de a határidő egy évvel ezelőtti, így nem nagyon lehetett megsaccolni, mikor lehet majd megint bejutni.

Vértesszentkereszti kolostor rom Forrás: Nyáry Tamás
Vértesszentkereszti kolostor rom
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!
 

6. A kolostor meglátogatása után visszatérünk a zöldre, és néhány lépés után kis jobb kanyarral megérkezünk a Gerencsér vár maradványaihoz is. Hűs vizű forrás várja a szomjazó vándorokat, és a vár megmaradt falai egy kis domb tetején. A tatárjárás után épült vár jóval nagyobb volt a helyszínen lévő emléktábla korabeli rajzai szerint, napjainkban csak néhány fal látható ebből. A Csákvár felé haladó utakat és a völgytorkolatot védte ez a vár a Gesztesi várral együtt. Érdemes itt eltölteni egy kis időt, pihenőpadok is vannak, akár egy erdei pikniket is időzíthetünk ide.

A Gerencsér vár maradványai Forrás: Nyáry Tamás
A Gerencsér vár maradványai
Kép forrása: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!
 

7. Folytatjuk a gyaloglást a zöld sávon. Gyönyörű erdőkben haladunk a Gerencsér tanyától északra, aztán a Szép Víz ér patak völgyében sétálunk kissé felfelé. Végül rátérünk a Pusztavám felé haladó aszfaltos útra és azon sétálunk be Pusztavámra. Innen vagy haza lehet utazni, vagy érdemes szállást foglalni a Malomerdő Panzió és Vadászházban. Idilli faluszéli környezetben parkosított vízeséses kertben pihenhetünk, és még állatpark is van, ahol meglátogathatjuk a környéken őshonos erdei nagyvadakat.


Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés