A Szürke-rétről az Ótárna-völgyön át az Ék-hegyre Túra

Az A Szürke-rétről az Ótárna-völgyön át az Ék-hegyre Túra hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 1385 m, szintideje 5 Óra 5 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Szürke-rét (Siwa Polana, 925 m, 49.283367°, 19.842606°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Ék-hegy (Starorobociański Wierch, 2173 m, 49.199766°, 19.819893°)

Időkalkulátor az Ék-hegyre: Szürke-rét –Fekete jelzés eá. (1037 m, 1ó 20 p) –Szürke-hágó (Siwa Przełęcz, 1812 m,2ó 40 p) –Szürke-torony (Siwy Zwornik, 1965 m,20 p) –Gábor-hágó (Gaborowa Przełęcz, 1938 m) –Ék-hegy (45 p).

Összesen: 5 ó 5 p. Vissza: 4 ó

 

Itiner

1. Lengyelország területén a Nyugati-Tátra nyugatról nézve első völgye a Chochołowi-völgy (Dolina Chochołowska), ahova a Zakopane és Chochołow község között elterülő Szürke-réten található parkolóból (925 m) indulunk. A völgyben a zöld jelzésű, szilárd burkolatú turistaút vezet végig, mely egyúttal jelzett kerékpárút, ezen kívül lovas fogatok és turista kisvonat is közlekedik rajta.

2. A zöld jelzésen néhány kisebb tisztást és sziklaszűkületet magunk mögött hagyva a völgy középső részén balra elágazó fekete és sárga jelzés kezdőpontjáig (1037 m) haladunk. Az elágazástól a fekete jelzésen a Chochołowi-völgyből  déli irányban elágazó Ótárna-völgyben (Dolina Starorobociańska) indulunk a Tátra főgerince alá.

A Szürke-rétről az Ótárna-völgyön át az Ék-hegyre Forrás: Nagy Árpád
A Szürke-rétről az Ótárna-völgyön át az Ék-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

3. A sárga jelzés hamarosan balra kanyarodik (1085 m), mi pedig a sűrű erdőben, végig az Ótárna-patak jobb partján vezető murvás, egyre keskenyebb ösvényen közeledünk a főgerinc felé. A törpefenyők sávjába jutva keresztezünk néhány, az Ornak gerincéről lefutó törmelékes vályút, majd egy délkelet felé nyíló füves-törpefenyős vályúban enyhe ívben balra, majd jobbra kanyarodva, meredek emelkedőn érkezünk meg a Szürke-hágóba. Itt csatlakozunk az Ornak gerincéről a főgerincre vezető zöld jelzéshez, és a gerinc füves-törmelékes keleti oldalán traverzáló ösvényen érkezünk meg a főgerincen lévő Szürke-torony nevű elágazási ponthoz.

4. A főgerincnek ezt a szakaszát, a gerincre érkező turistautak nyomvonalát a különböző térképek és kalauzok néha a földrajzi neveket is összekeverve jelzik. Az azonban biztos, hogy a füves főgerincre megérkezve mi jobbra, nyugat felé fordulunk, és nekivágunk az Ék-hegy (2173 m) tetejére vezető, sziklás-törmelékes, helyenként apró szerpentineken kanyargó emelkedőnek. Az előttünk álló kb. 1 km hosszú emelkedőn még 200 méter szintet kell megtenni ahhoz, hogy megérkezzünk a Nyugati-Tátra Lengyelország területén emelkedő legmagasabb csúcsára.

5. A csúcs meglehetősen népszerű a lengyel turisták körében, de délről, Szlovákiából is több irányból elérhető. A csúcsról nyíló kilátás a legszebbek közé tartozik a Nyugati-Tátrában. Nyugat felé a Jakubinától (Jakubina) az Oszobitáig (Osobitá) a Nyugati-Tátra szinte minden fontosabb csúcsa, kelet felé pedig a Svinicától (Świnica) a Krivánig (Kriváň) a Magas-Tátra számos jelentős csúcsa látható, nem beszélve a kettőt észak felé összekötő Kéményes-hegyről (Kominiarski Wierch) és a Vörös-hegyekről (Czerwone Wierchy).

A Szürke-rétről az Ótárna-völgyön át az Ék-hegyre Forrás: Nagy Árpád
A Szürke-rétről az Ótárna-völgyön át az Ék-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

Hirdetés