A Szürke-rétről a Volovecen át a Koncsisztára Túra

Az A Szürke-rétről a Volovecen át a Koncsisztára Túra hossza 16 Km. Az útvonal szintemelkedése 1640 m, szintideje 7 Óra 30 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Szürke rét (Siwa Polana, 925 m, 49.283367°, 19.842606°)

Érkezési hely: Koncsiszta (Kończysty Wierch, 2002 m, 49.205646°, 19.807547°)

Legmagasabb pont: Vastag-hegy (Jarząbczy Wierch, 2137 m, 49.197380°, 19.795177°)

Időkalkulátor a Chochołowi menedékházhoz és a Koncsisztára: Szürke-rét –Chochołowi menedékház (Schronisko na Chochołowskiej Polanie, 1146 m,2 ó) –Volovec (Wołowiec, 2063 m, 3 ó) –Vastag-hegy (Jarząbczy Wierch, 2137 m, 2 ó) –Koncsiszta (30 p).

Összesen: 7 ó 30 p. Vissza: 6 ó 25 p.


Itiner

1. A Nyugati-Tátra lengyel oldalán fekvő Chochołowi-völgybe (Dolina Chochołowska) a Zakopane és Chochołow közötti Szürke-réti parkolóból indulunk. A völgyben az enyhén emelkedő, zöld jelzésű, szilárd burkolatú turistaúton jutunk el a Chochołowi menedékházhoz (1146 m), amely a Nyugati-Tátra legnagyobb menedékháza. A napsütötte Chochołowi-réten (Chochołowska Polana) egykori és ma is működő pásztorkunyhók mellett vezet utunk, jobb kéz felé, a rét északi szélén pedig egy kis kápolnát is láthatunk.


A Szürke-rétről a Volovecen át a Koncsisztára Forrás: Nagy Árpád
A Szürke-rétről a Volovecen át a Koncsisztára
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!
 

2. A Chochołowi-rét déli részéről (1132 m) indul a Felső-Chochołowi-völgybe (Wyżnia Dolina Chochołowska) vezető zöld jelzés. A sűrű erdőben vezető, kisebb patakokat keresztező útvonal eleinte hosszú szakaszon az erdőben halad, és alig emelkedik. Később ritkul az erdő, nagy ívben nyugat felé kanyarodunk, a magas fenyőket alacsonyabb törpefenyők váltják fel. Ösvényünk a Volovec (Wołowiec) és a Rákony (Rakoń) között elterülő sziklás, télen rendkívül lavinaveszélyes katlanban szinte nyílegyenesen a gerinc felé vezet, majd már a havasi gyepek sávjában, közvetlenül a gerinc alatt egy balra vezető hurkot ír le, mielőtt megérkezik a gerincen lévő kis nyeregbe (1858 m).

3. Itt a keresztező kék jelzésen balra fordulunk, és a nem túl hosszú, de meredek és törmelékes gerincen érkezünk meg a Tátra főgerincének első, lengyel földön emelkedő csúcsára, a Volovecre (2063 m).

4. Túránkat a hegység főgerincén kelet felé vezető piros jelzésen folytatjuk tovább. A Volovectől a Vastag-hegyig (Jarząbczy Wierch, 2137 m) a hullámzó főgerincen haladunk, miközben kb. 400 méter szintkülönbséget teszünk meg. A gerinctúrák kedvelőinek valódi paradicsom ez a szakasz, a gerincek minden nehézségével és szépségével együtt.

5. A Vastag-hegy északi előcsúcsából ágazik el déli irányban egy fontos mellékgerinc, melyen a Liptói-Tátra második legmagasabb csúcsa, a Jakubina (2194 m) emelkedik. A piros jelzésen továbbra is kelet felé egy nem túl megerőltető, de kellő óvatosságot igénylő ereszkedés vár ránk a gerinc síkjából éppen hogy csak kiemelkedő Koncsiszta (2002 m) csúcsára, ahonnan több lehetséges útvonalon juthatunk vissza túránk kiindulópontjára.


A Szürke-rétről a Volovecen át a Koncsisztára Forrás: Nagy Árpád
A Szürke-rétről a Volovecen át a Koncsisztára
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

Hirdetés