A Szürke-rétről a Rét-hegyen át a Volovecre Túra

Az A Szürke-rétről a Rét-hegyen át a Volovecre Túra hossza 13 Km. Az útvonal szintemelkedése 1265 m, szintideje 5 Óra 25 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Szürke rét (Siwa Polana, 925 m, 49.283367°, 19.842606°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Volovec (Wołowiec, 2063 m, 49.207521°, 19.763105°)

Időkalkulátor a Volovecre: Szürke-rét – Chochołowi menedékház (Schronisko na Chochołowskiej Polanie, 1146 m,2 ó) –Rét-hegy (Grześ, 1653 m,1 ó 30 p) –Rákony (Rakoń, 1876 m,1 ó 15 p) –Volovec (40 p).

Összesen: 5 ó 25 p. Vissza: 4 ó 20 p.


Itiner

1. A Nyugati-Tátra legnagyobb völgyébe, a Chochołowi-völgybe (Dolina Chochołowska) a Zakopanétól nyugatra található Szürke-réten lévő parkolóból (925 m) indulunk. A völgyben az enyhén emelkedő, zöld jelzésű, szilárd burkolatú turistaúton juthatunk el a Nyugati-Tátra legnagyobb menedékházának, a Chochołowi menedékháznak (1146 m) helyt adó, napsütötte Chochołowi-rétre (Chochołowska Polana).

2. A menedékház bejáratától jobb kéz felé indul a sárga jelzésű, eleinte murvás, majd sziklás-törmelékes turistaút, amely a menedékház feletti erdős hegyoldalon egy viszonylag rövid szakaszon 500 métert emelkedve, meredeken vezet fel a lengyel-szlovák határon, már a törpefenyős régióban található Rét-hegy (Grześ, 1653 m) tetejére. Innen a Volovec csúcsáig a határt képező mellékgerincen vezet a látványos, könnyű és biztonságos turistaút. Túránk során végig szemet gyönyörködtető panoráma nyílik a főgerinc egy jelentős szakaszára, valamint kelet felé, a főgerinc északi mellékgerincein sorakozó csúcsokra.


A Szürke-rétről a Rét-hegyen át a Volovecre Forrás: Nagy Árpád
A Szürke-rétről a Rét-hegyen át a Volovecre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

3. A felváltva füves és törpefenyős szakaszokon át vezető murvás, egy-két helyen sziklás turistaút lépten-nyomon megállásra csábítja a túrázót. A Hosszú-dűlő (Długi Upłaz) nevű gerincen szinte nyílegyenesen vezető út kisebb emelkedőt követően érkezik meg a Rákony (Rakoń, 1876 m) csúcsára, amely a Rét-hegyhez hasonlóan a szlovák oldalról is elérhető jelzett turistaúton. A Rákonyról szép kilátás nyílik a szlovák oldalon alattunk fekvő Rohácsi-tavakra (Roháčske plesá).

4. Innen egy – télen  rendkívül  lavinaveszélyes – kis  nyeregbe történő rövid leereszkedést követően kezdődik a túra talán legmegerőltetőbb, igaz, nem túl hosszú szakasza: a Volovecre történő felkapaszkodás. A mindkét oldalra meredek füves hegyoldalakkal leszakadó gerinc tetején a turisták által szélesre taposott törmelékes emelkedőn érkezünk meg a Tátra főgerincén található, több irányból is elérhető Volovecre (2063 m). A terjedelmes kilátócsúcsról a Baranyectől (Baranec) az Oszobitáig (Osobitá) nyugat felé szép panoráma nyílik a Liptói-havasok legmagasabb csúcsaira, kelet felé a háttérben pedig a Magas-Tátra néhány ismert csúcsa emelkedik a Nyugati-Tátra közeli füves gerincei fölé.


A Szürke-rétről a Rét-hegyen át a Volovecre Forrás: Nagy Árpád
A Szürke-rétről a Rét-hegyen át a Volovecre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

Hirdetés