A Szürke-rétről a Koncsisztán át az Ék-hegyre Túra

Az A Szürke-rétről a Koncsisztán át az Ék-hegyre Túra hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 1395 m, szintideje 5 Óra 20 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Szürke-rét (Siwa Polana, 925 m, 49.283367°, 19.842606°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Ék-hegy (Starorobociański Wierch, 2173 m, 49.199766°, 19.819893°)

Időkalkulátor az Ék-hegyre: Szürke-rét –Piros jelzés eá. (1081 m, 1ó 35 p) –Háromnapos-hegy (Trzydniowiański Wierch, 1758 m,2 ó) –Koncsiszta (Kończysty Wierch, 2002 m,1 ó) –Ék-hegy (45 p).

Összesen: 5 ó 20 p. Vissza: 4 ó 15 p.


Itiner

1. A Nyugati-Tátra nyugatról nézve első völgye a Chochołowi-völgy (Dolina Chochołowska), melybe a Szürke-rét északi részén található parkolóból (925 m) indulunk. A völgyben a zöld jelzésű, szilárd burkolatú turistaút vezet, amit néhány tisztást és sziklaszűkületet elhagyva követünk a völgy középső részétől kissé feljebb, balra induló piros jelzés elágazásáig (1081 m).

2. Az elágazástól meredeken kaptatunk felfelé a keletre fekvő Ótárna-völgyet (Dolina Starorobociańska) és a nyugatra fekvő Jarząbek-völgyet (Dolina Jarząbcza) egymástól elválasztó gerincen. Felkapaszkodunk az alsó részén erdős mellékgerincre egy hosszú vályúban vezető, jól kiépített és farönkökkel megerősített úton, melynek végén balra fordulva meredeken jutunk a két völgyet elválasztó Kulowiec nevű gerincre.


A Szürke-rétről a Koncsisztán át az Ék-hegyre Forrás: Nagy Árpád
A Szürke-rétről a Koncsisztán át az Ék-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!
 

3. Hamarosan megérkezünk a törpefenyő régióba, és déli irányban haladunk a sűrű törpefenyves szerteszét ágazó gyökerei közötti nem túl kényelmes, de technikai nehézséget nem jelentő ösvényen. Az út egyre könnyebbé válik, majd a mind szélesebb kilátás közepette megérkezünk a kétormú Háromnapos-hegy (1758 m) magasabbik csúcsára. Az érdekes nevű csúcs megnevezésének eredete ismeretlen, valószínűleg az egykor itt folytatott erdei munkákkal függ össze. A nem túl jelentős csúcsról szép kilátás nyílik kelet felé az Ornak gerincére, nyugat felé pedig a Volovecre (Wołowiec) és a Hegyes-Rohácsra (Ostrý Roháč).

4. Kis pihenő után a dél felé induló zöld jelzésen folytatjuk utunkat a Tátra főgerincén található Koncsiszta (2002 m) magaslata felé. A kezdetben széles és kényelmes, később egyre szűkülő útvonalnak csak a felső, rövid szerpentineken vezető törmelékes része jelenthet némi fizikai nehézséget. A főgerincen a keresztező piros jelzésen balra, kelet felé fordulunk, és eleinte füves, később sziklás-törmelékes terepen szerpentinező emelkedőn érkezünk meg az Ék-hegyre (Starorobociański Wierch, 2173 m), a Nyugati-Tátra legmagasabb, lengyel területen emelkedő csúcsára.

5. A minden irányból monumentális csúcs kilátása (részletes leírása a 76. számú túránál olvasható) a legszebbek közé tartozik a Nyugati-Tátrában. Az Ék-hegyről több lehetséges útvonalon is befejezhetjük a túrát, így felkészültségünktől függően akár a Volovecen (Wołowiec, 2063 m) és a Chochołowi-völgyön, vagy az Ornak (Ornak) gerincén és az Iván-hágón (Iwaniacka Przełęcz) át térhetünk vissza a völgy torkolatában található parkolóba.

A Szürke-rétről a Koncsisztán át az Ék-hegyre Forrás: Nagy Árpád
A Szürke-rétről a Koncsisztán át az Ék-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

Hirdetés