A Szürke-rétről a Chochołowi menedékház mellett az Ék-hegyre Túra

Az A Szürke-rétről a Chochołowi menedékház mellett az Ék-hegyre Túra hossza 15 Km. Az útvonal szintemelkedése 1450 m, szintideje 6 Óra 15 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Szürke rét (Siwa Polana, 925 m, 49.283367°, 19.842606°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Ék-hegy (Starorobociański Wierch, 2173 m, 49.199766°,19.819893°).

Időkalkulátor az Ék-hegyre: Szürke-rét –Chochołowi menedékház (Schronisko na Chochołowskiej Polanie, 1146m, 2 ó) –Háromnapos-hegy (Trzydnio-wiański Wierch, 1758 m, 2 ó 30 p) –Koncsiszta (Kończysty Wierch, 2002 m,1 ó) –Ék-hegy (45 p).

Összesen: 6 ó 15 p. Vissza: 4 ó 50 p.


Itiner

1. A Nyugati-Tátra nyugatról első völgye a Chochołowi-völgy (Dolina Chochołowska), ahova a Zakopane és Chochołow község között fekvő Szürke-rét északi részén található parkolóból (925 m) indulunk. A völgyben a zöld jelzésű, szilárd burkolatú turistaúton – mely egyúttal jelzett kerékpárút, de a saját vagy bérelt kerékpárt tekerő bicikliseken kívül lovas fogatok és kisvonat is közlekedik itt – jutunk el az 1953-ban megnyitott Chochołowi menedékházig (1146 m). A Chochołowi-patak (Chochołowski Potok) mentén enyhén emelkedő, viszonylag hosszú úton kisebb tisztások és összeszűkülő sziklakapuk váltják egymást. A turistaútnak a menedékházig vezető részének a második felében csak bal kéz felé, keleti irányban vannak elágazásai, melyek vagy a szomszédos völgyekbe, vagy feljebb már a Tátra főgerincére vezetnek.


A Szürke-rétről a Chochołowi menedékház mellett az Ék-hegyre Forrás: Nagy Árpád
A Szürke-rétről a Chochołowi menedékház mellett az Ék-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

2. Kényelmes tempóban kb. 2 óra alatt érjük el a napsütötte Chochołowi-réten (Chochołowska Polana) álló menedékházat, amely a Nyugati-Tátra legnagyobb menedékháza. A menedékház előtti tisztás középső részéről (1108 m) indul dél felé a piros jelzés, amely a Háromnapos-hegyre (1758 m) vezet. Az út eleinte a sárga jelzésű ún. „Pápai út” nyomvonalán vezet a Jarząbek-völgy (Dolina Jarząbcza) irányába. A II. János Pál pápa által 1983-ban felkeresett tisztáson (1265 m) álló keresztet és emléktáblát, egyúttal a sárga jelzést magunk mögött hagyva nagy ívben délkelet felé fordulunk. A nagyrészt nyitott völgyben törpefenyőfoltok között kanyarogva, egy-két patakot keresztezve a végén meredek kavicsos, ezért meglehetősen csúszós emelkedőn érkezünk meg a Háromnapos-hegyre.

3. Innen a zöld jelzésen déli irányban folytatjuk utunkat a Koncsiszta (2002 m) sűrűn látogatott magaslata felé. Az eleinte széles, később egyre szűkülő ösvénynek csak a felső, röviden szerpentinező törmelékes szakasza okozhat fizikai nehézséget. A főgerincet elérve a keresztező piros jelzésen kelet felé fordulunk, és a füves, később sziklás-törmelékes terepen vezető emelkedőn érkezünk meg az Ék-hegyre (2173 m). A csúcsról való kilátás a legszebbek közé tartozik a Tátrában, nyugatra a Nyugati-Tátra főgerincének meghatározó csúcsai, kelet felé pedig a Magas-Tátra látványosságai ismerhetők fel.

A Szürke-rétről a Chochołowi menedékház mellett az Ék-hegyre Forrás: Nagy Árpád
A Szürke-rétről a Chochołowi menedékház mellett az Ék-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

Hirdetés