A Szép-völgy tényleg szép völgy Túra

Az A Szép-völgy tényleg szép völgy Túra hossza 5 Km. Az útvonal szintemelkedése 287 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Szép-völgyről beszélünk, de igazából ebben a körben magaslatok is vannak és nem is akármilyenek. A Szép-völgyet övező hegycsúcsok épp úgy hozzátartoznak a környék látványosságaihoz, ezeket egy nagyon kellemes körtúrával össze is fűzhetjük. Meredekebb lejtők a túra elején és végén vannak, de kis pihenőkkel könnyedén teljesíthetőek.

 

 

Sárkányölő Szent György a Szépvölgyi út sarkán Forrás: Nyáry Tamás
Sárkányölő Szent György a Szépvölgyi út sarkán
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

Pál-völgyi barlang, Árpád-kilátó körtúra:

1. A kiindulópontunk a Pál-völgyi cseppkőbarlang bejárata lesz. Az út túloldalán nagy parkoló található, ha autóval érkezünk, de a Kolosy térről ide is buszozhatunk a 65 vagy 65A jelzésű buszokkal. A kapuval átlósan szemben lekanyarodó Mátyáshegyi úton indulunk el lefelé és 600 métert sétálunk az út szélén, míg el nem érjük a kis falépcsővel kezdődő turista ösvényt.

A kék kereszt jelzésen indulunk felfelé, kis falépcsőkön Forrás: Nyáry Tamás

A kék kereszt jelzésen indulunk felfelé, kis falépcsőkön
Kép forrása: Nyáry Tamás

Mátyás-hegyi barlang

2. Hirtelen kanyarodik vissza, nehéz észrevenni. Keresd a Tájvédelmi körzet táblát és a kis fakorlátot. Némi lépcsőzés után a jelzésről balra elkanyarodik egy ösvény, ahol ki lehet sétálni a Mátyás-hegyi kőfejtő parkba, ahol a hajdani kőbánya sziklafala alá jutunk. Ha tovább megyünk a kék kereszt jelzésen, akkor fellépcsőzünk a kőfejtő tetejére, és a fakorlátok biztonsága mögül felülről is lenézhetünk. 

A hajdani kőfejtő felülről Forrás: Nyáry Tamás

A hajdani kőfejtő felülről
Kép forrása: Nyáry Tamás

3. A kilátás gyönyörű nem csak lefelé a kőfejtőbe, hanem Budapest óbudai részei felé is. A sétát még egy darabon felfelé folytatjuk és felkapaszkodunk a Mátyás-hegy csúcsára. Ez a tető kevésbé látványos, mint maga a kőfejtő, teljesen körbe van nőve fákkal, így kilátás helyett inkább az erdő nyugalma az, ami megkapó ebben a helyben. Egy kis tisztás szélén két bokor között felfedezhetjük a csúcsot jelző vas gombát. A tetőt elhagyva már lefelé haladunk és meredekebben ereszkedünk. Az ösvény mellett egy vaskorláttal elkerített barlang bejáratot láthatunk, ez a Erdő-hát-úti barlang egyik felső bejárata. Meredek függőleges hasadék, lemászni veszélyes, csak felülről lessünk bele.

A Mátyás-hegyi barlang egyik felső bejárata Forrás: Nyáry Tamás
Az Erdő-hát-úti barlang egyik felső bejárata
Kép forrása: Nyáry Tamás

4. A lejtő hamarosan véget ér, és elérjük a Remete-hegy északkeleti oldaláról felkapaszkodó házak szélét. Rövid aszfaltos szakasz következik az utcán felfelé, aztán egy váratlan kis bal kanyarral ismét erdei ösvényre kanyarodunk. Érdemes figyelni a jelzést, vagy a gpx útvonalat, mert csalóka az ösvény, simán el lehet nézni. Az erdőben felfelé haladva felérkezünk a Remete-hegy tetejére, majd újfent lefelé kanyargunk, míg el nem érjük ismét a lakott területet. Itt találunk egy közkutat is, ahol pótolhatjuk vízkészleteinket. Belecsatlakozunk a kék jelzésbe, amely a Hármashatár-hegyről jön lefelé és az aszfalt út mellett az erdei sétányon folytatjuk a sétát a Fenyőgyöngye állomáshoz.

Hangulatos erdei ösvény Forrás: Nyáry Tamás

Hangulatos erdei ösvény
Kép forrása: Nyáry Tamás

5. Egy kanyar után ismét kibukkanunk az erdőből és megérkezünk a Fenyőgyöngyéhez, ahol az azonos nevű étteremben ehetünk is vagy felfrissülhetünk. Ha rövidíteni szeretnénk a túrán, akkor innen a busszal vissza is térhetünk a Pálvölgyi barlanghoz a kiindulópontra, vagy a Kolosy térre. 

Fenyőgyöngye étterem Forrás: Nyáry Tamás

Fenyőgyöngye étterem
Kép forrása: Nyáry Tamás

6. A túrát az út túloldalán erdőbe lépő kék jelzésen folytatjuk és egy rövid szakaszon ezen emelkedünk. Nagyjából 100 méter után a jelzés élesen balra kanyarodik a Csúcs-hegy felé, de mi kövessük az egyenesen haladó jelzetlen ösvényt. Néhány lépés után az erdészház mellett fedett esőbeállót, pihenő padokat és tűzrakó helyet is találunk. Ha nem ettünk az étteremben, akkor ez egy jó hely egy pihenőre és piknikezésre.

Az erdészház melletti esőbeálló és pihenő Forrás: Nyáry Tamás

Az erdészház melletti esőbeálló és pihenő
Kép forrása: Nyáry Tamás

7. Az erdészház sarkánál rátalálunk a zöld jelzésre, amelyen felfelé haladunk tovább és egy újabb rövid emelkedő után egy kis kőfejtőben ismét egy padokkal és tűzrakó hellyel ellátott pihenőt találunk. A két pont közelsége ideális arra az esetre, ha valamelyik pihenő már foglalt lenne.

Egy újabb pihenőhely felfelé menet Forrás: Nyáry Tamás

Egy újabb pihenőhely felfelé menet
Kép forrása: Nyáry Tamás

Árpád-kilátó

8. A jelzést követve újabb 300 méter után elérjük az erdei focipályát, ahol eső kunyhó és padok is vannak. Ha hoztunk magunkkal focit, vagy egyéb sportszereket, itt remekül lehet játszani is. A pálya sarkán elhagyjuk a zöld jelzést és a kékre váltunk megint, amelyen tovább 10 perces sétával megérkezünk a túra legmagasabb pontjára az Árpád-kilátóhoz. Lélegzet elállító kilátás tárul elénk Budapest központi része felé, a belvárosra, és a Gellért-hegyre.

Árpád-kilátó Forrás: Nyáry Tamás

Árpád-kilátó
Kép forrása: Nyáry Tamás

9. A kilátótól a kék jelzést követve indulunk  a Fenyőgyöngye irányában, de nem megyünk oda vissza, hanem az első kereszteződésben jobbra a kis ösvényre fordulunk. Ez jelenleg nem jelzett ösvény, de régen az volt, útjelző táblák és régi lekopott jelzéseket most is lehet találni. Ezen az ösvényen érjük el a Csíksomlyó utcát, ezen meredekebben lefelé pedig a Turista utat (nem elírás, ez az utca hivatalos neve), aztán pedig a Pálvölgyi utat, amelyen végig ereszkedve visszaérkezünk a Pálvölgyi barlanghoz.

Pálvölgyi-barlang

A Pál-völgyi barlang napfényes terasza Forrás: Nyáry Tamás

A Pál-völgyi barlang napfényes terasza
Kép forrása: Nyáry Tamás

10.  Hazautazás előtt mindenképpen érdemes betérni a hangulatos barlangteraszra egy kávéra, üdítőre, vagy akár befizethetünk egy barlang látogatásra is, és felfedezhetjük a hegy gyomrát, amelyet felszínen végigjártunk.

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés