A Solymári vár és a Hidegkúti kálvária Túra

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
Az A Solymári vár és a Hidegkúti kálvária Túra hossza 8 Km. Az útvonal szintemelkedése 300 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Kellemes erdei sétány forrással, történelmi múltra visszatekintő vár és Budapest talán legszebb kálváriája várja ezen a túrán, hogy felfedezd. Az egészben pedig az a legszebb, hogy választhatsz is, erőnléted szerint, melyik rész a legszimpatikusabb. Solymár és Pesthidegkút határában érdemes csatangolni. Kezdjünk is hozzá!

 

Túra a Solymári várhoz izgalmas látnivalókkal fűszerezve

1. Első dolgunk, hogy leszálljunk a buszról a benzinkútnál Solymáron és a Kökörcsin utca sarkán. Ez a Kökörcsin utcai buszmegálló. Vagy autóval is jöhetünk ide. Sőt, ha autóval érkezünk akkor a Solymári várhoz is mehetünk, de ez már csak alternatíva a túraútvonal szempontjából. 

2. A sárga sáv és a kék Mária út jelzésen észak felé a Paprikás-patak völgyébe indulunk. A sétánya patak parton kanyarog, út közben kalandos kis fahidakon jutunk át a patak másik oldalára. Nagyjából 400 méter után egy kis vízesést is megnézhetünk. Kicsit arrébb egy szikla mellett haladunk el, majd elérjük a Rózsika-forrást és a Kremzer Ferenc túravezetőről elnevezett emlékkövet.

 

 

Tágas tűzrakóhely pihenőpadokkal a Millenium emlékkő közelében Forrás: Nyáry Tamás
Tágas tűzrakóhely pihenőpadokkal a Millenium emlékkő közelében
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

 

 

3. Nem sokkal később a völgyben tágas mezőre érkezünk ahol a Millennium emlékkövet és emlékoszlopot találjuk. A patak látványos kanyarokkal fut a mezőn és egy fahídon átlépve tágas tűzrakóhelyet találunk pihenőpadokkal. Itt van az első döntési pont, hogy mennyit szeretnénk ebből a túrából bejárni. Az egyik lehetőség, hogy elmegyünk a Solymári vár felé, ahogy a leírásban lesz a folytatásban. A másik lehetőség, hogy a várat kihagyva egyből a Hidegkúti kálvária felé vesszük az irányt. A harmadik lehetőség, hogy ha csak sétálni jöttünk, akkor innen vissza is fordulhatunk.

 

 

A Solymári vár kilátónak átalakított tornya Forrás: Nyáry Tamás
A Solymári vár kilátónak átalakított tornya
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

 

 

4. Válasszuk a folytatást, és a zöld biciklivel jelzett úton sétáljunk el a várhoz, amely a Mátyás-domb tetején magaslik, és bizony már a bronz korban is lakott környék volt. A középkorban jött létre az első itt található település, amely királyi solymászok lakhelye volt. Innen pedig elég egyértelmű lehet, hogy a mai falu miért a Solymár nevet kapta. Érdemes a várat körbejárni és megnézni a sok emléktáblát, amelyeket olvasgatva összefogó képet kapunk a régmúlt időkről.

 

 

Kilátás a Solymári várból Forrás: Nyáry Tamás
Kilátás a Solymári várból
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!

 

 

5. A kilátónak átalakított toronyból nagyon szép a kilátás az egész környékre. A várdomb tövéhez visszatérve a zöld jelzésen folytatjuk a sétát és elkezdünk lassan emelkedni az Alsó-patak-hegyre. A szorgalmi úton jól látszik a Hosszú-hegy tömbje, és talán szerencse kérdése is, épp egy repce virágzás is emelte a bejárás hangulatát. Egy éles jobb kanyar után kis erszkedéssel érjük el azt az elágazást, ahol a zöld jelzés és a zöld kereszt elválik egymástól. 

 

 

Utunkról jól látszik a Hosszú-hegy vonulata Forrás: Nyáry Tamás
Utunkról jól látszik a Hosszú-hegy vonulata
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre! 

 

 

6. Itt ismét választhatunk, még kihagyhatjuk a legnehezebb részt, a kálváriát (persze ez sem túl nehéz), és a zöld kereszten visszatérhetünk a millenniumi rétre, majd a már ismert úton a kezdőpontra. Ha viszont tovább megyünk, akkor teljesen egyenesen a jelzetlen ösvényen induljunk el a hegy felé, ez az ösvény vezet fel a kálvária domb alatti nyeregbe.

 

 

A jelöletlen ösvény, amely a kálvária domb alatti nyeregbe vezet Forrás: Nyáry Tamás
A jelöletlen ösvény, amely a kálvária domb alatti nyeregbe vezet
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre! 

 

 

7. Itt rácsatlakozunk a  sárga jelzésre, amely a hegy déli oldalán halad végig szintben a másik oldali nyeregig. A Kötők padjánál élesen visszafordulunk jobbra és a hegy gerince felé vesszük az irányt. A sárga háromszög és a piros biciklis jelzésen megyünk egy keveset (nem, biciklivel ne próbálkozz úgyis elkanyarodik a jelzés), aztán csak a sárga háromszöget követve, vékony gyökerekkel átszőtt ösvényen sorjázunk felfelé a stáció oszlopok között.

 

 

Lassan kanyargunk fel a stáció oszlopok között a dombtetőre Forrás: Nyáry Tamás
Lassan kanyargunk fel a stáció oszlopok között a dombtetőre
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre! 

 

 

8. Végül aztán elérjük a csúcsot. Nem a keresztek szépsége miatt a legszebb ez a kálvária, hanem azért a hihetetlen kilátásért, amely a szemünk elé tárul odafentről. Igazából gőzöm sincs, hogy egy zarándoklat alkalmával hogyan mászik fel oda a falu népe, mert nagyon bajosan járható ösvény, de aki felér, az garantáltan elfelejti minden lábfájását. Belátható innen az egész Budai-hegység, felsorolni is nehéz, mi minden ismerős helyet lehet onnan még látni. 

 

 

A kálvária-domb keresztjei és a mesés kilátás Forrás: Nyáry Tamás
A kálvária-domb keresztjei és a mesés kilátás
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre! 

 

 

9. A folytatásban a lefelé út sem sokkal egyszerűbb, egy morzsalékos kissé csúszós lejtőn ereszkedünk vissza abba a nyeregbe, ahonnan a hegy kerülést elkezdtük. Közben érdemes sűrűn visszanézegetni, a hegyoldal innen is nagyon szép.

 

 

Érdemes a panoráma miatt néha-néha a fák között kilesni Forrás: Nyáry Tamás
Érdemes a panoráma miatt néha-néha a fák között kilesni
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre! 

 

 

10. Szemben egy remek Nagy-kevély kilátással érünk el az ereszkedés végére, és a sárga jelzésre térve, most az ellenkező irányban indulunk. Szép erdei úton térünk vissza a millenniumi tisztásra, ahonnan az ismert ösvényen a Paprikás-patak sétányon érkezünk vissza a túra elejére.

 

 

Kilátás a Nagy-Kevélyre Forrás: Nyáry Tamás
Kilátás a Nagy-Kevélyre
Kép forrása: Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre! 

 

 

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés