A Racskó-völgyből a Baranyecre Túra

Az A Racskó-völgyből a Baranyecre Túra hossza 16 Km. Az útvonal szintemelkedése 1455 m, szintideje 7 Óra 45 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási és érkezési hely: Racskó-völgy parkoló (Račkova  dolina  ATC,  890  m, 49.133554°, 19.793044°)

Legmagasabb pont: Baranyec (Baranec, 2184 m, 49.173340°, 19.740556°)

Időkalkulátor a Baranyec körtúrához: Racskó-völgy parkoló –Baranyec  (Baranec, 2184  m, 4  ó) –Tar-hegy (Holý vrch, 1715 m,1 ó) –Piros jelzés (Trnovská dolina, 914 m, 1 ó 30 p) –Racskó-völgy (1 ó 15 p).

Összesen: 7 ó 45 p. Vissza: 8 ó.


Itiner

1. A Liptói-Tátra harmadik legmagasabb csúcsára vezető következő lehetséges útvonal a Perbenye (Pribylina) községtől északra, a hegység lábánál kialakított kemping melletti, gépjárművel is elérhető parkolóból (890 m) indul.

2. Innen a Liptói-Tátra déli völgyeinek torkolatát összekötő, végig pirossal jelzett sétaúton nyugat felé indulunk, majd néhány perc múlva a jobbra, északnyugat felé elágazó zöld jelzésen (909 m) folytatjuk utunkat. A mindkét oldalán erdős, a tetején viszont nagyobb tisztásokkal megszakított irtásos gerincélen széles szerpentineken meredeken haladunk észak felé. Egy kör alakú szép tisztás nyugati oldalát magunk mögött hagyva a sűrű erdőben vezető út hosszú ívben északnyugat felé kanyarodik, majd az Ékes-magaslat (Klinovaté, 1555 m) nevű pontnál megérkezik a törpefenyős régióba.

A Racskó-völgyből a Baranyecre Forrás: Nagy Árpád
A Racskó-völgyből a Baranyecre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

3. Egy nagyobb tisztáson átvágva hosszabb törpefenyős szakasz következik az egyenletesen emelkedő hegyoldalon, majd a gyalogfenyő ritkulni kezd, és immár a havasi gyepek sávjában a sziklás Mládky (1945 m) nevű pontra érkezünk. Továbbra is a zöld jelzésen egy rövid kényelmesebb szakasz után ismét sziklás-füves gerincen emelkedünk fel a Kis-Baranyec (Malý Baranec, 2044 m) alig észrevehető ormára.

4. Újabb pihentető szakasz, majd újabb, az előzőekhez hasonlóan meredek emelkedő után érkezünk meg a Baranyec (Baranec, 2184 m) füves csúcsára. A csúcsról nyíló szemet gyönyörködtető panoráma megörökítése után a délnyugat felé elágazó sárga jelzésű turistaúton indulunk vissza a Racskó-völgy torkolatához. Eleinte a széles, füves gerincen haladó meredek, sziklás ösvényen ereszkedünk le, majd 1800 méter alá érkezve elérjük a törpefenyők sávját.

5. A hosszú ideig a gyalogfenyők között vezető, fárasztó úton helyenként kisebb tisztásokat keresztezve érkezünk meg a Tar-hegyen (Holý vrch, 1715 m) található útelágazáshoz. Innen a délkelet felé elágazó kék jelzésű úton folytatjuk a meglehetősen egyhangú és fárasztó ereszkedést. A kisebb tisztásokkal megszakított sűrű törpefenyőket hamarosan ritkás fenyvesek váltják fel, keresztezünk egy széles erdei utat, majd meredeken leereszkedünk a Tarnóci-völgy (Trnovská dolina) szájánál lévő útkereszteződéshez (914 m).

6. Itt a keresztező piros jelzésen, a Magas-Tátra fő turistaútjához hasonlóan szintén Tatranská magistrála névvel illetett turistaúton kelet felé indulunk, és a Liptói-Tátra déli lejtői alatt vezető kényelmes ösvényen, enyhén hullámzó terepen, a végén folyamatosan ereszkedve jutunk vissza túránk kiindulópontjára, a Racskó-völgy parkolójához.

A Racskó-völgyből a Baranyecre Forrás: Nagy Árpád
A Racskó-völgyből a Baranyecre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

Hirdetés