A Poprádi-tótól a Hunfalvy-völgyecskén át a Tengerszem-csúcsra Túra

Az A Poprádi-tótól a Hunfalvy-völgyecskén át a Tengerszem-csúcsra Túra hossza 5 Km. Az útvonal szintemelkedése 1005 m, szintideje 3 Óra 20 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Poprádi-tó, útelágazás (Rázc. pri Popradskom plese, 1510 m, 49.154285°, 20.077697°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Tengerszem-csúcs (Rysy, 2499 m, 49.179640°, 20.087942°)

Időkalkulátor a Tengerszem-csúcsra: Poprádi-tó – Békás-patak eá. (Rázc. nad Žabím potokom, 1620 m, 30 p) – Békás-tavak (Žabie plesá) – Hunfalvy-völgyi mh. (Chata pod Rysmi, 2250 m, 2 ó) – Hun-falvy-hágó (Sedlo Váha, 2337 m) – Tengerszem-csúcs (50 p).

Összesen: 3 ó 20 p. Vissza: 2 ó 35 p.

 

 

Itiner

1. A Poprádi-tó (Popradské pleso, 1494 m) melletti útelágazástól a kék jelzésű, eleinte erdőben vezető ösvényen lassan emelkedünk a Menguszfalvi-völgyben (Mengusovská dolina), keresztezzük a Békás-patakot (Žabí potok), majd megérkezünk a Tengerszem-csúcsra vezető piros jelzésű turistaút elágazásához (1620 m). Itt jobbra fordulunk, és a törpefenyők között vezető sziklás ösvényen meredeken emelkedni kezdünk.

2. A Hincó-szikla mellett elhaladva már barátságosabb terepen átmegyünk a Békás-patak újabb hídján, és megkezdjük a Békás-tavi-völgy (Žabia dolina mengusovská) küszöbe alatt látható Wachterka nevű szikla felé történő meredek szerpentinezést. A Békás-tavakhoz (Žabie plesá) érkezve az ösvény a Nagy-Békás-tó (Veľké Žabie pleso, 1919 m) keleti partja felett egyenletesen emelkedik felfelé.

 

Galériáért katt a képre!

 

3. Az emelkedő végén egy nem túl magas, de meredek és nedves sziklafal alá jutunk, amelyen láncok segítségével mehetünk tovább (nyári hóval vagy jéggel borítva különösen veszélyes). A láncokat hátrahagyva egy kis lejtő vezet a vízesés tetejéig, majd immár a Hunfalvy-völgyecskében (Dolinka pod Váhou) meredeken emelkedő sziklás útvonalon érjük el a Hunfalvy-völgyi menedékházat (Chata pod Rysmi, 2250 m). A menedékháztól a völgy bal oldalán emelkedünk fel a Hunfalvy-hágóba (Váha, 2337 m), ahonnan szép kilátás nyílik a Rejtett-völgy (Ťažká dolina) felett emelkedő Ganek-karzatra (Galéria Ganku).

4. A hágóból a Tengerszem-csúcs délnyugati oldalán folytatjuk az emelkedést, majd keresztezünk egy jellegzetes sziklabordát. A borda másik oldalán néhány métert lefelé, majd a főcsúcs meredek déli falának sziklalépcsőin felfelé harántolva, sokszor a kezünket is használva érjük el a háromormú Tengerszem-csúcsot, amely a legmagasabb, jelzett turistaúton elérhető csúcs a Tátrában. A csúcs főorma (2503 m) teljes egészében szlovák területen magasodik, a legszebb kilátás viszont a szlovák-lengyel határon emelkedő északnyugati oromról (2499 m) nyílik. A Tengerszem-csúcs kilátása a legszebbek közé tartozik a Tátrában. Északnyugatra a Lengyel-Tátra, délnyugatra pedig a Magas-Tátra csúcsai sorakoznak, dél felé a közeli Róth Márton-csúcs (Ťažký štít) és a Tátra-csúcs (Vysoká) uralja a látóhatárt, északkeletre pedig a Bélai-Tátra legmagasabb csúcsai is jól láthatóak, miközben az alattunk elterülő völgyekben szebbnél-szebb tavakat láthatunk. A Magas-Tátra legnépszerűbb csúcsát elsőként Blásy Ede mászta meg id. Ruman János hegyi vezetővel 1840. július 30-án.

 

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés