A Poprádi-tótól a Felső-Kapor-hágón át a Kapor-csúcsra Túra

Az A Poprádi-tótól a Felső-Kapor-hágón át a Kapor-csúcsra Túra hossza 4 Km. Az útvonal szintemelkedése 870 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Poprádi-tó, útelágazás (Rázc. pri Popradskom plese, 1510 m, 49.154285°, 20.077697°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Kapor-csúcs (Koprovský štít, 2367 m, 49.182222°, 20.048611°)

Időkalkulátor a Kapor-csúcsra: Poprádi-tó – Békás-patak eá. (Rázc. nad Žabím potokom, 1620 m, 30 p) – Nagy-Hincó-tó (Veľké Hincovo pleso, 1946 m, 1 ó 15 p) – Felső-Kapor-hágó (Vyšné Kôprovské sedlo, 2180 m, 45 p) – Kapor-csúcs (30 p).

Összesen: 3 ó. Vissza: 2 ó 25 p.

 

 

Itiner

1. A Poprádi-tó (Popradské pleso, 1494 m) melletti útelágazástól a kék jelzésű, eleinte erdőben vezető ösvényen északnyugat felé indulva lassan emelkedünk a Menguszfalvi-völgyben (Mengusovská dolina). Kb. fél óra elteltével keresztezzük a Békás-patakot (Žabí potok), majd pár perc múlva, immár a törpefenyők sávjában megérkezünk a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető piros jelzésű turistaút elágazásához (1620 m). Továbbra is a kék jelzésen maradunk, néhány métert ereszkedünk, keresztezzük a Hincó-patakot (Hincov potok), majd rövid, meredek szerpentinen emelkedünk fel a Menguszfalvi-völgy északnyugatra nyíló felső részébe, a Menguszfalvi-gerinc (Mengusovský hrebeň) meredek lejtőitől övezett széles, füves-sziklás Hincó-tavi-katlanba (Hincova kotlina). Az egymás után sorakozó három Menguszfalvi-csúcs (Mengusovské štíty) között ennek a gerincnek a szép bemélyedése a Vadorzó-hágó (Mengusovské sedlo), melyre néhány évtizeddel ezelőtt jelzett turistaút vezetett, ez azonban napjainkban nem használható.

2. A viszonylag meredek völgyküszöb ellaposodó részén hullámzó terepen érjük el a Menguszfalvi-csúcsok alatt elterülő Nagy-Hincó-tavat (Veľké Hincovo pleso, 1946 m), amely a Tátra szlovák oldalának legnagyobb (20,08 hektár) és legmélyebb (53,7 m) tava. A haragos zöld színű vizéről is ismert tótól nyugat felé folytatjuk utunkat, elmegyünk a kisebb domb mögött megbújó Kis-Hincó-tó (Malé Hincovo pleso, 1923 m) mellett, majd meredek, füves-törmelékes hegyoldalon szerpentinezünk fel a Hincó-völgybe (Hlinská dolina) történő átjutást lehetővé tevő Felső-Kapor-hágóba (Vyšné Kôprovské sedlo, 2180 m).

 

Galériáért katt a képre!

 

3. A hágóból az északnyugat felé induló piros jelzésen kavicsos, törmelékes terep vezet fel a három völgy találkozási pontjában emelkedő Kapor-csúcsra (2367 m), a Magas-Tátra hét, turisták által is megmászható csúcsának egyikére. A kis területű sziklás csúcsról szép kilátás nyílik a Nagy-Hincó-tóra, a tó hátterében magasodó Tátra-csúcs (Vysoká) zord sziklafalára, a Tenger-szem-csúcs (Rysy) lapos piramisára, de ezeken kívül is számos jelentős magas-tátrai csúcs sziluettje látható. A csúcsról a Liptói- és a Lengyel-Tátra több csúcsa is felismerhető, északnyugat felé pedig a lábunk alatt terülnek el a Fenyves-tavi-völgyben (Temnosmrečinská dolina) fekvő Fenyves-tavak (Temnosmrečinské plesá). A Kapor-csúcs első megmászója minden bizonnyal az ismert lengyel hegyivezető, Klimek Bachleda volt 1890 körül.

 

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés
Hirdetés