A Poprádi-tótól a Batizfalvi-tavat érintve Felsőhágira

Az A Poprádi-tótól a Batizfalvi-tavat érintve Felsőhágira hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 660 m, szintideje 4 Óra 45 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Poprádi-tó (Rázc. pri Popradskom plese, 1510 m, 49.154285°, 20.077697°)

Érkezési hely: Felsőhági (Vyšné Hágy, 1126 m, 49.118880°, 20.123395°)

Legmagasabb pont: Nagy-Zúgópataki-völgy (Dolina Veľkej Hučavi, 2030 m, 49.149144°, 20.100467°)

Időkalkulátor Felsőhágiba: Poprádi-tó – Oszterva-nyereg (Sedlo pod Ostrvou, 1959 m, 1 ó 30 p) – Batizfalvi-tó (Batizovské pleso, 1879 m, 1 ó 30 p) – Felsőhági (1 ó 45 p).

Összesen: 4 ó 45 p. Vissza: 5 ó 15 p.

 

 

Itiner

1. A Magas-Tátra ötödik legnagyobb tavaként ismert Poprádi-tavat (Popradské pleso, 1494 m, 6,88 ha) a piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská magistrála) északról megkerülve, az Omladékvölgyi-Jeges-patakot (Ľadový potok) keresztezve a tó északkeleti sarkánál kezdjük meg az emelkedést az Oszterva északnyugati lejtőjén az Oszterva-nyeregbe (Sedlo pod Ostrvou, 1959 m) vezető, sok-sok kanyarral ellátott meredek, törmelékes szerpentinen. A mintegy másfél órás útvonalról, a nyeregből, valamint a jelzés nélkül elérhető Oszterva (Ostrva, 1984 m) kőemberekkel díszített csúcsáról gyönyörű kilátás nyílik a Menguszfalvi-völgyre (Mengusovská dolina) és az Omladék-völgyre (Zlomiská). Dél felé tekintve a Csorbai-tó (Štrbské pleso, 1347 m) is látható, ám a panoráma legimpozánsabb része a kettős ormú, mellékcsúcsaival együtt négyágú koronára emlékeztető Tátra-csúcsra (Vysoká) nyíló kilátás.

2. Az Oszterva-nyerget elhagyva az út kevésbé fárasztó, enyhén emelkedő szakasza következik, amely éles kanyarokkal keresztezi a Tompa-hegy (Tupá) és a Klín (Klín) déli lejtőit. Később, immár folyamatosan ereszkedve a törpefenyő felső határán ugyancsak keresztezi a magas fekvésű, kicsiny Stólai-völgyet (Štôlska dolina), majd enyhén hullámos terepen kerüli meg a Koncsiszta (Končistá) omladékos déli lejtőit. A csúcs délkeleti gerincbordáján átlépve, egy éles jobb kanyart követően enyhe ereszkedéssel érkezünk meg a Felsőhágiba (Vyšné Hágy) vezető sárga jelzés elágazásához, majd az immár együtt futó sárga és piros jelzésen pár perc múlva a Batizfalvi-völgy (Batizovská dolina) kopár katlanában fekvő Batizfalvi-tó (Batizovské pleso, 1879 m) déli partjára érkezünk. A völgyben magasodik a Kápolna (Kostolík) nevű, a környezetéből önállóan kiemelkedő magányos sziklacsúcs, amelyre pontosan ráillik az inuit nyelvben ismert „nunatak” elnevezés.

 

Galériáért katt a képre!

 

3. A Felső turistaút a tófalon keresztezi a völgy felső katlanát, amely csak a délkeleti sarkán enged lefolyást a tó vizének. Ezen a túrán mi is csak eddig a pontig megyünk, az itt található útjelző táblától visszafordulunk, és visszamegyünk a sárga jelzés elágazásához. Itt balra fordulunk, és megkezdjük a Felsőhágiba vezető hosszú, fárasztó ereszkedést. A Stólai-völgy alsó részén hosszú ideig törpefenyők között vezet az út, ezeket később fenyvesek váltják fel, amelyek a környékbeli erdőkhöz képest viszonylag épségben átvészelték az utóbbi évek viharait. A hosszú ereszkedés végén nyitott terepen érkezünk meg Felsőhágiba.

 

Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés