A Polányi templomdomb meglepő varázsa

A Polányi templomdomb meglepő varázsa

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
Az A Polányi templomdomb meglepő varázsa hossza 6.8 Km. Az útvonal szintemelkedése 230 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Magyarpolányban a Bakonyi lankák lábánál a hegyek közé zárt völgyben van egy domb, amelyen már a középkorban is templom állt. 1910-ben új templomot húztak a helyére. Itt készült el az ország legszebbjei közé tartozó kálvária is, amely nem csak szép, de 173 lépcső fokával sportos látványosság is. A domb környékén a falu is nagyon szép utcákkal büszkélkedhet, rendezett sétányok, út felett átívelő fahíd, igazán turistacsalogató környék. Elárulhatok egy titkot, nem csak közelről szép a domb környéke. Ha felsétálunk a hegyoldalba, annyira mesébe illő a különös alakú domb látványa, hogy azt igazán kár kihagyni. Ehhez készült az útvonal ajánló, ahol a helyi Szentkút is terítékre kerül. 

Bemelegítésnek a kálvária

A fahídon át izgalmasabb

Ajkáról buszozhatsz ide, a községházáig, vagy parkolj a közelben autóval, a Tarka Kakas útbaigazít majd, sőt meg is tömi a hasadat a túra végén, étterem lévén. Kiindulópontnak is remek, innen felsétálhatsz a domb felé, ahol feltétlenül kelj át az út fölött átívelő fahídon. Agy gyors kanyar és már a lépcső alján is vagy. Lépdelés közben megfigyelheted a zsindelyes stáció házikókat, benne az életnagyságú szobrok alkotta jelenetekkel. A tetőre érve a templom előtt pihenő padon fújhatod ki magad. Közben megcsodálhatod a kilátást a falura, és Ajkára is.

A Polányi templomdomb meglepő varázsa-6
Látkép a kálváriáról
A Polányi templomdomb meglepő varázsa-6
Forrás: Nyáry Tamás

A templomnál választható a folytatás. Vagy visszamész a lépcsőn, vagy megkerülöd az épületet és a domb másik oldalán mész le a kis erdei ösvényen, amely egy domb alatti kaszálóra érkezik, innen jobbra kanyarodva visszatérsz a jelzett ösvényre. 

Jöjjön az erdő

A domb alján az erdő szélén esőházikót találunk. A mellette lévő króm kerékpár tároló állványból gyorsan kitalálhatjuk, hogy kerékpáros pihenőre bukkantunk, itt vezet az erdei kerékpárút Farkasgyepü felé. A sárga jelzésen az erdőben folytatjuk a túrát, és egy kellemes bükkösben kanyargunk míg el nem érjük a zöld kereszt jelzést. Itt balra fordulunk és ereszkedni kezdünk a Körös-patak völgyébe. Hamarosan a sárga keresztre váltunk, majd újabb éles bal kanyar után megérkezünk a Szent-kúthoz. A kút körül szabadtéri kápolnát találunk fapadokkal, és egy kegyhelyet is. A kút nem alkalmas vízvételre. 

A Polányi templomdomb meglepő varázsa-2
A Szentély
A Polányi templomdomb meglepő varázsa-2
Forrás: Nyáry Tamás

Útkereső kalandok

Itt találkozunk először egy nem régen létesített tanösvény nyomaival, amelyet Szakrális tanösvénynek neveznek a táblák szerint. Az ismertetők egyik oldala valamilyen vallási témáról szól, a másik oldalon pedig a helyi természeti kincsek, élővilág érdekességeiről olvashatunk. A túra folytatásában ezt a tanösvényt követjük, illetve csak próbáljuk, mert a táblák és a pihenőpadok szinte vadonatújak, ugyanakkor az ösvény több helyen még csak félkész állapotban van. Időnként keveredik egy régen megszüntetett kör jelzés nyomvonalával amit már kezd benőni a bozót, ugyanakkor olyan szakaszokat is találtam, amely olyan frissen vágott ösvényen vezet, amely a térképen sem volt rajta.

A Polányi templomdomb meglepő varázsa-3
Kálvária vagy tanösvény?
A Polányi templomdomb meglepő varázsa-3
Forrás: Nyáry Tamás

Egy a lényeg, egyszercsak kivezet az erdő szélére a falu fölötti rétre, ahol elénk tárul a kápolnadomb látványa. Földbe-gyökerezős látványosság, el lehet nézegetni egy darabig. Innen már nincs más dolgunk, mint az új nyomvonalat követve visszamegyünk a faluba. Figyelem, ne próbáld a térképen egykoron jelzett utat követni, mert az magánterületté vált és lezárták. Az új nyomvonal az igazi. Közeleg a Tarka Kakas!
 

Hirdetés