A Nagy-hasadék sziklalabirintusa és repedései Túra

Az A Nagy-hasadék sziklalabirintusa és repedései Túra hossza 3 Km. Az útvonal szintemelkedése 200 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Lengyelország déli részén található a Tábla-hegyek Nemzeti Park (Góry Stołowe), amely Lengyelország egyetlen lemezes felépítésű hegységeként sokak szerint az ország egyik legszebb hegyvonulata. Európa legmagasabb, homokkőből felépült hegysége felépítésének és rendkívül formagazdag sziklavilágának köszönheti vonzerejét, lenyűgöző látványt nyújtanak a mély, labirintusszerű hasadékok között lépten-nyomon előbukkanó merész homokkő sziklaformációk, melyek formájukat az erózió munkájának köszönhetik.

A nemzeti park legmagasabb része a Nagy-hasadék (Szczeliniec Wielki, 919 m), amely egy mély repedésekkel szabdalt hosszúkás, asztal formájú szilatömb. A hasadék tetejére – ahol kilátóterasz és menedékház található – 665 sziklába vájt kőlépcső vezet, melyet a XVIII-XIX. sz. fordulóján Franz Pabel kezdeményezésére alakítottak ki, és kisebb módosításokkal a mai napig használják. A túra a természet alkotta különleges sziklaalakzatok között vezet, miközben a kilátópontok mindegyikéről felejthetetlen panoráma tárul a szemünk elé.

A Nagy-hasadék szomszédságában található Kis-hasadék (Sczeliniec Mały, 867 m) nevű sziklatömb szigorúan védett természetvédelmi terület, turisták számára nem hozzáférhető.

 

Itiner

1. A túra az Alsó-Sziléziában található Karłów falucskából indul, amely a Nagy-hasadék déli lábánál található, 750 m tengerszint feletti magasságban. A parkolóból a piros jelzésen indulva rövid sétával érjük el a lemezes felépítésű sziklatömb tetejére vezető lépcsősor kezdetét, ahol a bal oldali lépcsőkön felfelé indulunk. Innen a zöld jelzésű, egyenletesen emelkedő, jól kiépített, két oldalt fémkorláttal ellátott kanyargós ösvényen jutunk egyre magasabbra, az emelkedő csaknem felénél található tábla szerint a Nagy- és a Kis-hasadék közötti nyergen keresztül vezet az út, ahol a homokkő erősen megrepedt. Ahogy közeledünk a sziklatömb tetejéhez, egyre több különleges formájú szikla szegélyezi az utat, kb. fél óra elteltével érkezünk meg az első látványos sziklához, át kell bújni a Tű fokán (Ucho Igielne). 

Nagy-hasadék Forrás: Nagy Árpád
Nagy-hasadék
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

2. Még néhány méter, és máris a Nagy-hasadék tetején tálalható „Na Szczelińcu” menedékházhoz érkezünk, amely 1845-ben épült. Ennek közelében található egy kilátóterasz, melynek falán több emléktábla látható. Az egyik legfontosabb Franz Pabelről, Karłów egykori polgármesteréről emlékezik meg, akire a Szudéták első hivatásos hegyivezetőjeként a Nagy-hasadék tetejére vezető turistaút tervezőjeként emlékezhetünk. Egy másik emléktábla Johann Wolfgang Goethe 1790-es, a harmadik pedig az Amerikai Egyesült Államok későbbi elnöke, J. Q. Adams 1800-as látogatására emlékeztet. A kilátóból szép kilátás nyílik a Tábla-hegyek cseh területen lévő részére, a horizonton pedig többek között az Óriás-hegység (Karkonosze) is feltűnik. 

3. A menedékház mellett megvásároljuk a belépőjegyet, és máris egy igazi labirintusban találjuk magunkat. A pallókkal járhatóvá tett, néhol összeszűkülő, máskor kiszélesedő turistaút különleges formájú sziklatömbök között kanyarog, melyeknek formájuknak megfelelően változatos neveket adtak névadóik. A sziklaplató tetején kiépített turistaút legismertebb látnivalói az Ükapa fotelje (Tron Pradziada), a Teve (Wielbłąd), a Majom (Małpolud), az Ördög konyhája (Diabelska kuchnia), a Mennybolt (Niebo), a Bölcső (Kołyska), a Kotlós (Kwoka), a Lófej (Koński Łeb) és az Elefánt (Słoń).

Nagy-hasadék Forrás: Nagy Árpád
Nagy-hasadék
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

4. A Nagy-hasadék rendkívül érdekes része a kb. 100 m hosszú és 25 m mély, speciális mikroklímával rendelkező Pokol (Piekiełko) nevű repedés, ahol az alacsony hőmérséklethez magas páratartalom társul, ennek köszönhetően a Pokol alsó részén általában júniusig megmarad a hó. Itt, és más repedésekben is helyenként nagyon szűk járatokon kell magunkat átpréselni. 

5. A legszebb kilátópontok a menedékház közelében lévő kilátóterasz mellett az Ükapa fotelje (amely kb. 900 m magasságával a Nagy-hasadék legmagasabb pontja, szép kilátással az Óriás-hegységre), valamint a délkeleti terasz, kilátással a Szudétákhoz tartozó kisebb hegyvonulatokra. A délkeleti terasz közelében található a Nagy-hasadék tetejéről levezető lépcsősor kiindulópontja, melyen visszajutunk túránk kiindulópontjára, Karłówba.

Nagy-hasadék Forrás: Nagy Árpád
Nagy-hasadék
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

Távolság: Karłów – Budapest 550 km

Belépő:
- Felnőtt 10 PLN
- gyerek, diák, nyugdíjas 5 PLN (7 éves korig ingyenes)

Nyitva tartás a hét minden napján:
Április – Május: 9:00 – 19:00
Június: 8:00 – 21:00
Július – Augusztus: 8:00 – 20:00
Szeptember: 9:00 -19:00
Október: 9:00 – 17:00
 

A nemzeti park területén található turisztikai létesítmények a nyári időszakban (május 1-től október 31-ig állnak rendelkezésre!
November elejétől április végéig a Nagy-hasadékon és a Kóbor-sziklákon át vezető turistautak általában zárva tartanak!

Hirdetés