A Murowaniec menedékháztól az Északi-Gránát-csúcsra Túra

Az A Murowaniec menedékháztól az Északi-Gránát-csúcsra Túra hossza 3 Km. Az útvonal szintemelkedése 725 m, szintideje 3 Óra 5 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec, 1500 m, 49.243696°, 20.007190°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2226 m, 49.227041°, 20.033519°)

Időkalkulátor az Északi-Gránát-csúcsra: Murowaniec mh – Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy, 1620 m, 30 p) – Északi-Gránát-csúcs (1 ó 45 p).

Összesen: 3 ó 5 p. Vissza: 2 ó 30 p.

 

Itiner 

1. A Murowaniec menedékház ideális kiindulópont a Lengyel-Tátra legendás gerinctúrájához, a Sas út (Orla Perć) teljes, vagy szakaszonkénti bejárásához. Az alábbi útvonalon a gerinctúra talán legkönnyebben megközelíthető csúcsait, a Sas út keleti részén található Gránát-csúcsokat (Granaty) lehet felkeresni.

2. A menedékháztól a kék jelzésen indulunk déli irányba, a Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy, 1620 m) felé.

A Murowaniec menedékháztól a Gránát-csúcsokra Forrás: Nagy Árpád
A Murowaniec menedékháztól a Gránát-csúcsokra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

3. A völgy legnagyobb tavának keleti partján ágazik el balra az Északi-Gránát-csúcsra vezető sárga jelzésű ösvény (1637 m). A Sárga-hegy (Żółta Turnia) lejtőjén sűrű, majd egyre ritkuló törpefenyvesben hosszan felfelé traverzáló, jól kiépített út több törmeléklejtőt keresztezve egy széles, törmelékes katlanba, majd láncok és hágcsók segítségével egy keskeny és kissé kitett mellékgerincre vezet. Innen aztán végig nagyon törmelékes terepen, kisebb szerpentineken érjük el az Északi-Gránát-csúcsot (2226 m). A Gránát-csúcsok legkisebbikéről lenyűgöző kilátás nyílik a Gąsienica- és a Pańszczycza-völgyre, de jól hallható a Roztoka-völgy felső részében található Siklawa-vízesés (Siklawa) zúgása is.


A Murowaniec menedékháztól a Gránát-csúcsokra Forrás: Nagy Árpád
A Murowaniec menedékháztól a Gránát-csúcsokra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

Hirdetés