A Murowaniec menedékháztól a Zerge-csorbába Túra

Az A Murowaniec menedékháztól a Zerge-csorbába Túra hossza 4 Km. Az útvonal szintemelkedése 635 m, szintideje 2 Óra 50 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec, 1500 m, 49.243696°, 20.007190°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Zerge-csorba (Kozia Przełęcz, 2137 m, 49.219633°, 20.025265°)

Időkalkulátor a Zerge-csorbába: Murowaniec mh – Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy, 1620 m, 30 p) – Zerge-csorba (1 ó 45 p).

Összesen: 2 ó 50 p. Vissza: 2 ó 15 p.

 

 

Itiner

1. A Murowaniec menedékháztól a Gąsienica-Fagyott-tóhoz (Zmarzły Staw Gąsienicowy, 1787 m) vezető kék jelzésből még a tó előtt balra elágazik a sárga (1740 m), majd pár perc múlva, immár ebből, ismét balra a zöld jelzés (1852 m).

2. A Gąsienica-Fagyott-tó feletti elágazástól (1852 m) a sárga jelzésen tovább indulva a Sas út egyik legtöbb tapasztalatot igénylő bevágásába, a Zerge-csorbába (2137 m) juthatunk. Eleinte még jobbára füves, majd egyre sziklásabb terepen nagy íveket leírva, meredeken emelkedünk felfelé a jól kiépített sziklalépcsőkön. Hátranézve szép kilátás nyílik a Gąsienica-szécsre (Hala Gąsienicowa), a Kápolna-csúcs (Kościelec) gerincére, a Gránát-csúcsokra, a Déli-Gránát-csúcsra (Zadni Granat) vezető szerpentinre, valamint a Kulczyński-szakadékra. A gyepes talajt fokozatosan felváltja a törmelék, melyen egy rövid láncos szakaszt követően megérkezünk a Zerge-csorba nyílásába vezető sziklafal aljához.
 

 

A Murowaniec menedékháztól a Fekete-fali-csorbába vagy a Zerge-csorbába Forrás: Nagy Árpád
A Murowaniec menedékháztól a Fekete-fali-csorbába vagy a Zerge-csorbába
Kép forrása: Nagy Árpád


Galériáért katt a képre!
 

 

3. Az árnyékos, szűk feljárón a sziklafalakra erősített láncok segítségével mászhatunk fel a Sas út egyik legtechnikásabb átjárójába, amely ráadásul szemből, a Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów) is járható, így szembe jövő forgalommal is számolni kell.

4. A meglehetősen korlátozott kilátással rendelkező csorbából az errefelé egyirányú Sas úton csak kelet felé (balra), a Zerge-hegy irányában mehetünk tovább, vagy a déli oldalon az ugyancsak láncokkal biztosított ösvényen leereszkedhetünk a Lengyel-Öt-tó völgyébe.
 

 

A Murowaniec menedékháztól a Fekete-fali-csorbába vagy a Zerge-csorbába Forrás: Nagy Árpád
A Murowaniec menedékháztól a Fekete-fali-csorbába vagy a Zerge-csorbába
Kép forrása: Nagy Árpád


Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés