A Murowaniec menedékháztól a Zawrat-hágóra, majd a Sas úton a Kereszt-nyeregig

Az A Murowaniec menedékháztól a Zawrat-hágóra, majd a Sas úton a Kereszt-nyeregig hossza 8 Km. Az útvonal szintemelkedése 1295 m, szintideje 9 Óra 45 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec, 1500 m, 49.243696°, 20.007190°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Zawrat-hágó (Zawrat, 2158 m, 49.219307°, 20.016449°

Időkalkulátor a Zawrat-hágóhoz: Murowaniec mh – Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy, 1620 m, 30 p) – Zawrat-hágó (2 ó).

Összesen: 2 ó 30 p. Vissza: 2 ó 5 p. Táv: 4,1 km. Szintkülönbség: +670 / -25 m.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Indulási hely a Sas útra: Zawrat-hágó (Zawrat, 2158 m, 49.219307°, 20.016449°

Érkezési hely: Kereszt-nyereg (Krzyżne, 2112 m, 49.228877°, 20.047290°)Legmagasabb pont a Sas úton: Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m, 49.218489°, 20.028579°)

Időkalkulátor a Sas útra: Zawrat-hágó – Zerge-csorba (Kozia Przełęcz, 2137 m, 1 ó 30 p) – Zer-ge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m, 1 ó 45 p) – Fekete-fali-csorba (Przełęcz nad Buczynowa Dolinka, 2225 m, 45 p) – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2226 m, 1 ó) – Kereszt-nyereg (2 ó 15 p).

Összesen: 7 ó 15 p. Táv: 4,0 km. Szintkülönbség: +625 / -670 m.
 


Itiner

1. A Murowaniec menedékháztól a Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy, 1620 m) mellett vezet a kék jelzésű turistaút a következő völgyküszöb mögött megbújó Gąsienica-Fagyott-tóhoz (Zmarzły Staw Gąsienicowy, 1787 m). A gyakran még nyár elején is jéggel borított, elragadó fekvésű kis tavat jobbról kerüljük meg, majd az eleinte füves-törmelékes, később már jobbára sziklás hegyoldalon egyre meredekebben kapaszkodunk felfelé, a déli irányban található Zawrat-hágó felé. A hágóba vezető úton egy sziklafal állja utunkat, melyen felmászva egy hosszabb láncos szakasz segítségével haránt átvágunk annak bal oldalára.

2. Újabb láncok segítségével továbbra is meredeken kaptatunk felfeléegészen a hágó széles nyílásába. Amennyiben lehetőségünk van nézelődni, az útvonal felső részén érdemes egy pillantást vetni a jobb oldali sziklafalban látható, majdnem életnagyságú Szeplőtelen Szűzanya szoborra, melyet a Sas út építői állítottak fel 1904-ben. A Zawrat-hágóról (Zawrat, 2158 m) szép kilátás nyílik elsősorban a Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina w Pięciu Stawów Polskich) irányába, valamint nyugatra, a Svinica (Świnica) tömbjére. Alattunk látható a Hátsó-tó (Zadni Staw Polski, 1890 m), amely a Lengyel-Öt-tó völgyének legmagasabban fekvő tava, valamint a piciny Ökör-szem (Wole Oko), a Lengyel-Öt-tó völgyének hatodik tava. Valamivel korlátozottabb a kilátás a mögöttünk hagyott Gąsienica-völgyre (Dolina Gąsienicowa), ennek ellenére már útközben, a rövid pihenők alkalmával is érdemes néha-néha hátranézni, és elkattintani a fényképezőgépet.
 

 

A Murowaniec menedékháztól a Zawrat-hágóra, majd a Sas úton a Kereszt-nyeregig Forrás: Nagy Árpád
A Murowaniec menedékháztól a Zawrat-hágóra, majd a Sas úton a Kereszt-nyeregig
Kép forrása: Nagy Árpád


Galériáért katt a képre!
 

 

3. A Zawrat-hágót felkereső túrázók egy részének a hágó csak egy hosszú és élménydús gerinctúra köztes állomása. Itt kezdődik ugyanis a legendás Sas út (Orla Perć). A Zawrattól a Kereszt-nyeregig vezető, 1903 és 1906 között kiépített gerinctúra egyike a Lengyel-Tátra legszebb útvonalainak. Bár a Sas út teljes nyomvonalán a piros jelzés vezet végig, ebben az esetben nem egy szokványos turistaútra kell gondolni. A nagyrészt szorosan egymás után sorakozó, csábítóan hívogató csúcsok során át, kisebb részben a gerinc valamelyik oldalán vezető útvonal megfelelő magashegyi jártasságot és teljes szédülésmentességet igényel. A túraútnak vannak eléggé kitett részei, amelyeket azonban mesterséges segédeszközök (főleg vasláncok és hágcsók, illetve két helyen vaslétrák) beépítésével igyekeztek biztonságosan járhatóvá tenni. Egyhuzamban történő bejárása csak jól felkészült turistáknak ajánlott, de mivel a turistaúthoz annak több pontján is csatlakozhatunk, ezáltal a kevésbé gyakorlott kirándulók csak egyes szakaszokat bejárva, kevesebb fáradsággal is szép élményekkel gazdagodhatnak. A Sas út nyugati, a Zawrattól a Zerge-hegyig terjedő szakasza egyirányú, attól keletre viszont bár-melyik irányból érkezve bejárhatjuk a gerinctúra egy részét. Ez a magashegyi túra egy nap alatt is teljesíthető, természetesen megfelelő elővigyázatossággal, saját magunkra és a szembejövőkre is fokozottan odafigyelve, főleg a nehéz, vasláncokkal, létrákkal biztosított szakaszokon.

Talán némileg szemléltetik az út nehézségeit a száraz számok: a mindössze 4,3 km hosszúságú Sas úton fölfelé és lefelé is kb. 1000 m szintkülönbséget kell leküzdeni, miközben az ösvény csak az út végén, a Kereszt-nyereg előtt ereszkedik 2100 m alá, előtte végig a 2100-2300 m közötti régióban halad.

Önmagában a túra beszállásához vezető, illetve a kiszállástól levezető út szintkülönbsége is megfelel egy átlagos napi túra paramétereinek, és akkor még mindig előttünk áll maga a „via ferrata”, ahogyan sokan tévesen nevezik ezt a turistautat. Természetesen senkit sem szeretnénk elriasztani ettől a fantasztikus élménytől, csupán a túrát megvalósítani szándékozók dolgát szeretnénk megkönnyíteni, nehogy magán a turistaúton érjék őket kellemetlen, előre nem látott és be nem kalkulált nehézségek.
 

 

A Murowaniec menedékháztól a Zawrat-hágóra, majd a Sas úton a Kereszt-nyeregig Forrás: Nagy Árpád
A Murowaniec menedékháztól a Zawrat-hágóra, majd a Sas úton a Kereszt-nyeregig
Kép forrása: Nagy Árpád


Galériáért katt a képre!
 

 

4. Az útvonal legnehezebb része a Zawrat és a Zerge-hegy, illetve az Északi-Gránát-csúcs és a Kereszt-nyereg közötti szakasz. A fenti nehézségekért kárpótlást nyújt viszont az a panoráma, mely utunk során elénk tárul, hiszen az ösvény a Lengyel-Tátra talán legszebb völgyei fölött vezet, bepillantást engedve ezekbe a tenger-szemekkel teleszórt katlanokba. A Sas út legszebb kilátást nyújtó részei a Zerge-hegy, valamint a Gránát-csúcsok (Granaty) közvetlenül egymás után sorakozó, három csúcsból és három hágóból álló csoportja. Előbbiről a Lengyel-Öt-tó völgyére, míg az utóbbiról, különösen az Északi-Gránát-csúcsról a Gąsienica-völgyre és Zakopane irányában nyílik nagyszerű kilátás.

A Sas út útvonala: Zawrat (2158 m) – Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch, 2226 m) – Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przełęcz, 2126 m) – Zerge-csorba (Kozia Przełęcz, 2137 m, à 0,8 km, 1 ó 30 p) – Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m, à 1,2 km, 3 ó 15 p) – Fekete-fali-csorba (Przełęcz nad Buczynowa Dolinka, 2225 m, à 2,0 km, 4 ó) – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2226 m, à 2,8 km, 5 ó) – Kereszt-nyereg (Krzyżne, 2112 m, à 4,3 km, 7 ó 15 p). Vissza a Zerge-hegyig 4 ó 15 p.
 

 

A Murowaniec menedékháztól a Zawrat-hágóra, majd a Sas úton a Kereszt-nyeregig Forrás: Nagy Árpád
A Murowaniec menedékháztól a Zawrat-hágóra, majd a Sas úton a Kereszt-nyeregig
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt ide!

 

Hirdetés