A Murowaniec menedékháztól a Liliom-hágóba Túra

Az A Murowaniec menedékháztól a Liliom-hágóba Túra hossza 2 Km. Az útvonal szintemelkedése 505 m, szintideje 1 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec, 1500 m, 49.243696°, 20.007190°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Liliom-hágó (Liliowe, 1947 m, 49.225390°, 19.992539°)Időkalkulátor a Liliom-hágóhoz: Murowaniec-menedékház – Liliom-hágó (1 ó 30 p).

Összesen: 1 ó 30 p. Vissza: 1 ó 10 p.


Itiner

1. A Murowaniec menedékháztól a Száraz-hágóba vezető sárga jelzésen indulunk délnyugat felé. El-megyünk a jobbra látható egészen kicsi Egyke-tó (Jedyniak), Magányos-tó (Samotniak) és az Iker-tavak (Dwoisńiak) mellett, a fekete jelzés elágazása után (1608 m) keresztezzük az ülőszékes sífelvonó pályáját, majd a törpefenyves felső határán a balra elágazó zöld jelzésre térünk (1690 m).

2. A jól követhető, kavicsos-törmelékes ösvény eleinte enyhén emelkedve, a középső részén meredeken, majd a felső részen ismét kissé ellaposodva vezet fel a füves hegyoldalon a Magas- és a Nyuga-ti-Tátra határát képező széles, füves Liliom-hágóba (1947 m). A Lengyelország és Szlovákia határán fekvő hágó elnevezése a Gąsienica-szécsen (Hala Gąsienicowa) legeltető pásztoroktól származik, akik a füves nyeregben található virágokat „leluja” (liliom) néven emlegették. A mai napig nem egyértelmű azonban, hogy pontosan melyik virágról van szó, hiszen a gurálok így nevezték az apró kankalint, a fátyolkát, az alpesi szellőrózsát, a turbánliliomot és a sárga virágú zergeboglárt is. A hágóhoz tartozó érdekesség, hogy 1902-ben a Gąsienica-szécsen és a Liliom-hágón keresztül fogaskerekű vasutat terveztek Zakopanéból a Svinica-hágóba (Świnicka Przełęcz, 2050 m), ennek kivitelezésére azonban nem került sor.

A Murowaniec menedékháztól a Liliom-hágóba Forrás: Nagy Árpád
A Murowaniec menedékháztól a Liliom-hágóba
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!
 

Hirdetés