A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zerge-csorbába

Az A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zerge-csorbába hossza 3 Km. Az útvonal szintemelkedése 455 m, szintideje 2 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Lengyel-Öt-tavi menedékház (Schr. w Doline Pięciu Stawów Polskich, 1672 m, 49.213821°, 20.048718°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Zerge-csorba (Kozia Przełęcz, 2317 m, 49.219633°, 20.025265°)

Időkalkulátor a Zerge-csorbába: Lengyel-Öt-tavi menedékház – Nagy-tó (Wielki Staw Polski, 1664 m) – Zerge-csorba (2 ó).

Összesen: 2 ó. Vissza: 1 ó 45 p.

 

Itiner

1. A Lengyel-Öt-tavi menedékház a Lengyel-Öt-tó völgyét (Dolina Pięciu Stawów Polskich) határoló gerincek csúcsaira, hágóira vezető túrák legmegfelelőbb kiindulópontja. A menedékháztól a kék jelzésű turistaúton nyugat felé indulvaészakról kerüljük meg a Nagy-tavat (Wielki Staw Polski, 1664 m), majd hamarosan megérkezünk a Zerge-hegyre vezető fekete jelzésű turistaút elágazásához (1710 m).

2. Jobbra fordulunk, és elindulunk felfelé a törpefenyők között vezető, enyhén emelkedő turistaúton. A törpefenyők egyre kisebbek lesznek, később teljesen elmaradnak, mi pedig a Széles-vályúban (Szeroki Żleb) egyre meredekebben emelkedünk felfelé. A vályú felső részén néhány rövid szerpentint leküzdve érjük el a Sas út (Orla Perć) piros jelzésű turistaútját. Itt balra fordulunk, és a gerinc déli oldalán vezető rövid, meredek szakaszon felmászva megérkezünk a Zerge-hegyre (2291 m). A szép kilátása miatt közkedvelt csúcs a Lengyel-Tátra legmagasabb, teljes terjedelmével lengyel földön emelkedő csúcsa, egyúttal a Sas út legmagasabb pontja. Nem csak olyanokkal találkozunk itt, akik teljes hosszában végig szeretnék járni ezt a legendás utat, de azoknak is gyakori célpontja a magaslat, akik csak a Sas út egy rövid szakaszán szeretnének túrázni. A csúcsról minden irányban párját ritkító a panoráma.

A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zerge-csorbába Forrás: Nagy Árpád
A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zerge-csorbába
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

3. A Lengyel-Öt-tó völgyében a Zerge-hegyre vezető elágazáshoz közel, a jobbra nyíló Puszta-völgyecske (Pustá Dolinka) torkolatában találjuk a sárga jelzés jobbra vezető elágazását (1772 m). Ezen az úton ugyancsak a Sas útra, mégpedig annak talán legigényesebb, leginkább kitett bemetszésébe, a Zerge-csorbába (2137 m) juthatunk. Az észak felé tartó turistaút a völgy keleti oldalán egyenletesen emelkedik felfelé, egészen a Zamarla-torony (Zamarła Turnia) déli lábáig.

4. Itt jobbra fordulunk, és megkezdődik az útvonal legnehezebb, megfelelő felkészültséget és kellő odafigyelést megkövetelő része, a Zerge-csorbába történő meredek, láncokkal biztosított mászás. A nagyon korlátozott kilátással rendelkező csorba a Sas út legélménydúsabb átjárója, és bár mindkét irányból fel- és lemehetünk itt, mindkét útvonal csak kellően felkészült túrázóknak ajánlott.

A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zerge-csorbába Forrás: Nagy Árpád
A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zerge-csorbába
Kép forrása: Nagy Árpád
Galériáért katt a képre!

Hirdetés
Hirdetés