A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zawratra Túra

Az A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zawratra Túra hossza 3 Km. Az útvonal szintemelkedése 505 m, szintideje 1 Óra 55 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Lengyel-Öt-tavi menedékház (Schr. w Doline Pięciu Stawów Polskich, 1672 m, 49.213821°, 20.048718°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Zawrat-hágó (Zawrat, 2159 m, 49.219307°, 20.016449°)

Időkalkulátor a Zawrat-hágóhoz: Lengyel-Öt-tavi menedékház – Nagy-tó (Wielki Staw Polski, 1664 m) – Zawrat-hágó (2 ó).

Összesen: 1 ó 55 p. Vissza: 1 ó 40 p.


Itiner

1. A Lengyel-Öt-tavi menedékház a Lengyel-Öt-tó völgyét (Dolina Pięciu Stawów Polskich) határoló gerincek csúcsaira, hágóira vezető túrák legmegfelelőbb kiindulópontja. A menedékháztól a völgyet kelet-nyugati irányban átszelő kék jelzésű turistaúton ezúttal nyugat felé indulunk. A Tátra legmélyebb (79,3 m) tavát, a Nagy-tavat (Wielki Staw Polski, 1664 m) északról kerüljük meg, majd hamarosan megérkezünk a Puszta-völgyecske (Pusta Dolinka) torkolatánál található sárga jelzésű turistaút elágazásához (1740 m).

2. A sárga jelzésen balra indulva leereszkedünk a völgy két legnagyobb tava, a Nagy-tó és a Fekete-tó (Czarny Staw Polski, 1722 m) közé, majd sziklás-törmelékes talajon emelkedünk egyre feljebb. Az út később derékszögben délnek fordul, és egy láncokkal biztosított meredek sziklafalon felmászva érkezünk meg a Miedziane-hágóba (Szpiglasowa Przełęcz, 2114 m).

A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zawratra Forrás: Nagy Árpád
A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zawratra
Kép forrása: Nagy Árpád
Galériáért katt a képre!
 

3. A hágóból rövid kitérővel felmehetünk a közelben emelkedő Liptói-határhegy (2171 m) csúcsára, melyről szép kilátás nyílik a Lengyel-Öt-tó völgyére, a völgyet határoló csúcsokra, a Sas út (Orla Perć) gerincére, kelet felé a Halastavi-völgyre (Dolina Rybiego Potoku) és annak tavaira, valamint a délnyugatra alattunk fekvő Alsó-Fenyves-tóra (Nižné Temnosmrečinské pleso, 1674 m).

4. Amennyiben a Zerge-hegy alatti elágazástól (1740 m) a kék jelzésen folytatjuk utunkat, a Kerek-púp (Kołowa Czuba) ellaposodó gerincét keresztezve északnak fordulunk, és a Kerek-púpi-katlan (Dolinka pod Kołem) keleti lejtőin haránt irányban juthatunk fel a Lengyel-Tátra egyik legnépszerűbb magashegyi hágójába, a Zawrat-hágóba (2159 m). A hágó több ismert és közkedvelt turistaút kereszteződésében fekszik, emellett a Tátra legnehezebb turistaútjának tartott Sas út (Orla Perć) nyugati kiindulópontja. Ennek köszönhetően a nyári turistaszezonban meglehetősen sok kiránduló megfordul ezen a ponton, ahonnan bepillantást nyerhetünk a Sas út világába, de nem elhanyagolható a Lengyel-Öt-tó völgyére és a Svinicára (Świnica) nyíló kilátás sem.

5. A hágóból a kék jelzésen ereszkedhetünk le a Gąsienica-völgyben (Dolina Gąsienicowa) található Murowaniec menedékházhoz (Schronisko Murowaniec, 1500 m), a jól felkészült túrázók viszont a piros jelzésen nyugat felé a Svinica csúcsára, kelet felé pedig az innen egyirányú turistaúton a legendás Sas út bejárására indulhatnak.

A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zawratra Forrás: Nagy Árpád
A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zawratra
Kép forrása: Nagy Árpád
Galériáért katt a képre!

Hirdetés