A Kościelisko-völgy földalatti világa - A Fagyos-barlang és a Sárkány-gödör

A Kościelisko-völgy földalatti világa - A Fagyos-barlang és a Sárkány-gödör

Nagy Árpád
Nagy Árpád
Az A Kościelisko-völgy földalatti világa - A Fagyos-barlang és a Sárkány-gödör hossza 10 Km. Az útvonal szintemelkedése 535 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

A Lengyel-Tátra hat, turisták által is látogatható barlangjából öt a Kościelisko-völgyben (Dolina Kościeliska) található. Ezek közül a Fagyos-barlang az egyetlen, ahová belépőt kell vásárolni, ebben világítás is van, a többi barlang viszont amellett, hogy belépő nélkül, szabadon látogatható, elsősorban megfelelő tájékozódási képességet, jó fizikumot (van, ahol létrán kell le- és felmászni, van, ahol kúszni kell a sziklák között), egyes esetekben pedig megfelelő felszerelést (mindenekelőtt fejlámpa) igényel. 

A Fagyos-barlang (Mrożna Jaskinia)

A Fagyos-barlang bejárata a völgy tokoltáról kb. 3 km-re, mintegy egy órányi útra található, 1102 m tsz.f.m.-ban. A völgyben vezető zöld jelzésű turistaútról a Kościelisko-patak hídjánál balra elágazó fekete jelzésű turistaút vezet a barlanghoz, amely 120 m-el a völgy alja felett található. A barlang bejárható hossza 560 m, a legnagyobb magassága 20 m, átlaghőmérséklete 6 °C. A barlang fő jellemző az egy-két szárazabb résztől eltekintve szinte mindvégig vizes falak, és a mennyezetről csöpögő víz. Legnagyobb terme 27 m hosszú és 10 m magas, a turistaút egy nagyobb és két kisebb tavacska mellet vezet.
A barlangba a bejárati nyílás előtti pavilonban kell belépőt váltani, ezt követően kísérő nélkül járhatjuk végig a szűk barlangot. A barlang bejárása kb. 30 percet vesz igénybe, az útvonal végig jól kiépített, kivilágított, nagyrészt kényelmesen végig járható, eltekintve attól a néhány szűkülettől, ahol guggolva, esetleg a lefektetett pallókon négykézlábra ereszkedve tudunk csak átkelni.

A Kościelisko-völgy földalatti világa  A Fagyos-barlang és a Sárkány-gödör-1
Fagyos-barlang
A Kościelisko-völgy földalatti világa A Fagyos-barlang és a Sárkány-gödör-1
Forrás: Nagy Árpád

Krakkói-szurdok (Wąwóz Kraków) – Sárkány-gödör (Smocza Jama)

A barlang kijáratától egyirányú, csak a völgy irányába járható turistaúton jutunk vissza a völgyben vezető zöld jelzésű turistaútra, amelyen tovább folytathatjuk a Kościelisko-völgy természeti szépségeinek megismerését. Néhány száz métert követően, a Raptawicai-kapu nevű szoros előtt balra elágazó sárga jelzésen pár perc múlva a Krakkói-szurdokba jutunk, amely a Sárkány-gödörhöz vezető létráig oda-vissza járható, onnan viszont már egyirányú turistaúton járható be. A mindössze 3-5 m széles, az év nagy részében száraz Krakkói-szurdok turisták előtt is megnyitott alsó részének nyílása kb. 1040 m tsz.f.m-ban található, a turistaút középső szakaszán található Sárkány-gödör közelében vaslétra és láncok segítik az előre jutást. A szurdok bejárható részének felső szakaszán, a turistaút nagy ívű viszzaforduló kanyarulatában, 1100 m tsz.f.m-ban található a mindössze 37 m hosszú, 16,5 m szintkülönbségű, az 1967-ben felszerelt láncok segítségével a turisták által is szabadon látogatható Sárkány-gödör nevű barlangüreg, amelynek végig járásához nem árt, ha fejlámpát is viszünk magunkkal. Ha ezt elmulasztjuk, akkor sem kell megijedni, szemünk lassan hozzászokik a sötétséghez, és a csúszós mészkő talajon pár métert követően már fel is tűnik felettünk a felső kijárat fénye, így némi kis izgalommal, de biztonságosan túljuthatunk a szurdok legizgalmasabb részén.

A Kościelisko-völgy földalatti világa  A Fagyos-barlang és a Sárkány-gödör-2
Sárkány-gödör
A Kościelisko-völgy földalatti világa A Fagyos-barlang és a Sárkány-gödör-2
Forrás: Nagy Árpád

A barlangüreg felső nyílásától kényelmes turistaúton ereszkedhetünk vissza a Kościelsiko-völgyben vezető turistaútra, ahonnan aztán erőnktől függően tovább mehetünk felfelé, az Ornak menedékházig (Schronisko na Hala Ornak), vagy visszaereszkedhetünk túránk kiindulópontjára. A szurdokban vezető sárga jelzésű turistaút kb. 1 óra alatt járható végig, távja kb. 1200 méter.
 

Hirdetés