A Jamniki-völgyből a Zsári-nyergen át a Baranyecre Túra

Az A Jamniki-völgyből a Zsári-nyergen át a Baranyecre Túra hossza 18 Km. Az útvonal szintemelkedése 1435 m, szintideje 8 Óra 45 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási és érkezési hely: Racskó-völgy  parkoló  (Račkova  dolina  ATC,  890  m, 49.133554°, 19.793044°)

Legmagasabb pont: Baranyec (Baranec, 2184 m, 49.173340°, 19.740556°)

Időkalkulátor a Baranyec körtúrához: Racskó-völgy parkoló –Szűk-völgy eá. (Úzka dolina, 944 m, 30 p) –Jamniki-völgy (Jamnícka  dolina) –Zsári-nyereg  (Žiarske sedlo, 1917 m,3  ó  45  p) –Baranyec (Baranec, 2184 m, 1 ó 30 p) –Racskó-völgyparkoló (3 ó).

Összesen: 8 ó 45 p. Vissza: 9 ó 15 p.


Itiner

1. Perbenye (Pribylina) községtől északra található a Liptói-Tátra középső részén egymással párhu-zamosan a főgerinc felé felfutó Jamniki-völgy (Jamnícka dolina) és a Racskó-völgy (Račková dolina). A két völgy elágazásához a hegység lábánál található kemping melletti parkolóból (890 m) a nevéhez méltóan keskeny Szűk-völgyön (Úzka dolina) át juthatunk el. A két völgy elágazási pontjától (944 m) az északnyugat felé elágazó Jamniki-völgyben megyünk tovább a kék jelzésen. A völgy alsó része rendkívül nyitott, jobb oldalon hatalmas legelők szegélyezik.

A Jamniki-völgyből a Zsári-nyergen át a Baranyecre Forrás: Nagy Árpád
A Jamniki-völgyből a Zsári-nyergen át a Baranyecre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

2. A kényelmes turistaút a Jamniki-patak (Jamnický potok) jobb partja mentén, az erdő szélén emelkedik fel a völgyben. A fenyvesek később sűrűsödnek, miközben a völgyet határoló monumentális gerincekről mindkét irányból hatalmas vályúk ereszkednek le a völgy mélyére. Egyenletesen, de nem túl meredeken emelkedünk egyre feljebb, amíg el nem érjük az északnyugat felé induló zöld jelzés elágazását (1297 m). Innen a zöld jelzésen megyünk tovább az egyre ritkuló fenyvesben, utunk egy rövid szakaszon még kényelmesen, majd  a törpefenyvesben egyre meredekebben emelkedik fel a Placslivo (Plačlivé) csúcsából elágazó gerinc felé. A törpefenyőket hamarosan összefüggő füves tisztások váltják fel, jobb kézről elmegyünk egy kicsiny tavacska mellett, majd egy meredek, törmelékes emelkedő végén érkezünk meg a Jamniki-völgyet és a Zsári-völgyet (Žiarská dolina) egymástól elválasztó Zsári-nyeregbe (Žiarske sedlo, 1917 m).

3. A füves nyeregből a keresztező sárga jelzésen jobbra fordulva a Placslivo csúcsából elágazó hatalmas oldalgerincen déli irányban folytatjuk utunkat. A sziklás gerincnek hol az egyik, hol a másik oldalán folyamatosan, de nem túl meredeken emelkedünk fel a Smrek (Smrek, 2072 m) nevű kiemelkedéséig. A széles, füves-sziklás púpot magunk mögött hagyva kb. 100 méter szintet veszítve leereszkedünk egy sziklás nyeregbe, amelyből a törmelékes hegyoldalon rövid szerpentineken vezető nagyon meredek, helyenként kitett ösvény vezet a Baranyec (Baranec, 2184 m) füves csúcsára. A Liptói-Tátra harmadik legmagasabb  csúcsáról  szép  kilátás  nyílik  a Jamniki-völgyre, szemközt a sziklás Kusza-gerinc (Otrhance) legmagasabb csúcsára, a hegység második legmagasabb csúcsának számító Jakubinára (Jakubina,  2194  m), a  Zsári-völgy felső katlanaira, észak-északnyugat felé pedig a Liptói-Tátra főgerincére.

A Jamniki-völgyből a Zsári-nyergen át a Baranyecre Forrás: Nagy Árpád
A Jamniki-völgyből a Zsári-nyergen át a Baranyecre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!
 

4, A Baranyecről a délkelet felé induló zöld jelzésen térhetünk vissza a Racskó-völgy szájához.

Hirdetés