A Jamniki-völgyből a Vastag-hegyre Túra

Az A Jamniki-völgyből a Vastag-hegyre Túra hossza 9 Km. Az útvonal szintemelkedése 1240 m, szintideje 4 Óra 15 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Racskó-völgy parkoló (Račkova dolina ATC, 890 m, 49.133554°, 19.793044°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Vastag-hegy (Hrubý vrch, 2137 m, 49.197380°, 19.795177°)

Időkalkulátor a Vastag-hegyre: Racskó-völgy parkoló –Szűk-völgy eá. (Úzka dolina, 944 m, 30 p) –Jamniki-völgy (Jamnícka dolina–Zöld eá. (Rázc. Záhrady, 1297 m, 2 ó 15 p) –Vastag-hegy (1 ó 30 p).

Összesen: 4 ó 15 p. Vissza: 3 ó 30 p.

 

Itiner

1. Perbenye (Pribylina) községtől északra található a Liptói-Tátra középső részén egymással párhuzamosan a főgerinc felé felfutó Jamniki-völgy (Jamnícka dolina) és a Racskó-völgy (Račková dolina). A két völgy elágazásához a Racskó-völgyi kemping melletti parkolóból (890 m) a Szűk-völgyön (Úzka dolina) át juthatunk el.

A Jamniki-völgyből a Vastag-hegyre Forrás: Nagy Árpád
A Jamniki-völgyből a Vastag-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

2. A két völgy elágazási pontjától (944 m) az északnyugat felé  elágazó Jamniki-völgyben megyünk tovább a kék jelzésen. A völgy alsó része rendkívül nyitott, jobb oldalon hatalmas legelők szegélyezik, a kényelmes turistaút a Jamniki-patak (Jamnický potok) jobb partja mentén, az erdő szélén emelkedik fel a völgyben. A fenyvesek később sűrűsödnek, miközben a völgyet határoló monumentális gerincekről mindkét irányból hatalmas vályúk ereszkednek le a völgy mélyére. Egyenletesen, de nem túl meredeken emelkedünk egyre feljebb, amíg el nem érjük az északnyugat felé induló  zöld  jelzés  elágazását (1297  m). Továbbra is a fenyvesben haladva, de kicsit meredekebben érkezünk meg a zöld jelzés újbóli, a törpefenyősáv határán lévő, ezúttal jobb oldali elágazásához (1475 m). Ezen a zöld jelzésen, egy jelentéktelen gerinc jobb oldalán folytatjuk utunkat, majd a törpefenyőket magunk mögött hagyva egy széles, füves-törmelékes vályú összeszűkülő alsó részére érkezünk.

3. A szinte nyílegyenesen a főgerincre vezető, nagyon meredek turistaút a széles, feje tetejére állított háromszög alakú vályú jobb oldali szárán emelkedik fel, egészen a főgerincen vezető piros jelzésig. A főgerincet az balra alattunk lévő Alacsony-nyereg (Nízke sedlo) és a jobbra felettünk emelkedő Vastag-hegy között érjük el (1862 m).

4. Az útelágazástól (1862 m) immár a piros jelzésen a meredek törmelékes ösvényen jutunk fel a három völgy találkozási pontjában emelkedő Vastag-hegyre (2137 m). A Vastag-hegy tömbjének legmagasabb pontja az államhatáron vezető piros jelzéstől kb. 100 méterrel délre, a Jakubina (Jakubina,  2194  m) irányában található, a főgerincen haladó ösvény tulajdonképpen a Vastag-hegy előcsúcsán vezet keresztül. A granodioritból felépülő, kiterjedt kilátással rendelkező csúcs nyugati és keleti lejtői télen hatalmas lavinamezőket alkotnak. Nyugati, nagyon sziklás lejtői valamivel enyhébbek, melyet a hegyoldalt keresztező jellegzetes árkok négy szintre tagolnak. Első ismert megmászója valószínűleg a svéd Göran Wahlenberg volt, aki 1813-ban mérte meg a csúcs magasságát.

A Jamniki-völgyből a Vastag-hegyre Forrás: Nagy Árpád
A Jamniki-völgyből a Vastag-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

Hirdetés