A Jamniki-völgyből a Jamniki-hágón át a Volovecre Túra

Az A Jamniki-völgyből a Jamniki-hágón át a Volovecre Túra hossza 10 Km. Az útvonal szintemelkedése 1185 m, szintideje 5 Óra 15 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Racskó-völgy parkoló (Račkova dolina ATC, 890 m, 49.133554°, 19.793044°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Volovec (Volovec, 2063 m, 49.207521°, 19.763105°)

Időkalkulátor a Volovecre: Racskó-völgy  parkoló –Szűk-völgy eá. (Úzka  dolina,  944  m, 30  p) –Jamniki-völgy (Jamnícka dolina) –Jamniki-hágó (Jamnícke sedlo, 1908 m, 4 ó) – Volovec (45 p).

Összesen: 5 ó 15 p. Vissza: 4 ó 15 p.

 


Itiner

1. Perbenye (Pribylina) községtől északra található a Liptói-Tátra középső részén egymással párhuzamosan a főgerinc felé felfutó Jamniki-völgy (Jamnícka dolina) és a Racskó-völgy (Račková dolina). A két völgy elágazásához a hegység lábánál található kemping melletti parkolóból (890 m) a nevéhez méltóan keskeny Szűk-völgyön (Úzka dolina) át juthatunk el.

A Jamniki-völgyből a Jamniki-hágón át a Volovecre Forrás: Nagy Árpád
A Jamniki-völgyből a Jamniki-hágón át a Volovecre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

2. A két völgy elágazási pontjától (944 m) a balra elágazó Jamniki-völgyben megyünk tovább a kék jelzésen. A völgy alsó része rendkívül nyitott, jobb oldalon hatalmas legelők szegélyezik, a kényelmes turistaút a Jamniki-patak (Jamnický potok) jobb partja mentén, az erdő szélén emelkedik fel a völgyben. A fenyvesek később sűrűsödnek, miközben a völgyet határoló monumentális gerincekről mindkét irányból hatalmas vályúk ereszkednek le a völgy mélyére.

3. Egyenletesen, de nem túl meredeken emelkedünk egyre feljebb, amíg el nem érjük az északnyugat felé induló zöld jelzés elágazását (1297 m). Továbbra is a fenyvesben haladva, de kicsit meredekebben érkezünk meg a zöld jelzés újbóli, a törpefenyősáv határán lévő, ezúttal jobb oldali elágazásához (1475 m).

4. Maradunk a kék jelzésen, és a füves-törpefenyős terepen vezető törmelékes turistaúton északnyugat felé tartunk. A Liptói-Tátra legcsapadékosabb területének tartott völgy felső részén, egy nagyobb katlanban az Alsó-Jamniki-tó (Nižné Jamnicke pleso, 1732 m) északi partján vezet a turistaút, majd az újabb emelkedőt követő újabb kis katlanban még egy, az előzőnél kisebb tavat találunk. Ezt szintén északról kerüljük megés már csak egy rövid, nem túl megerőltető emelkedő vár ránk a Tátra főgerincén található Jamniki-hágóba (Jamnícke sedlo, 1908 m) történő megérkezésig.

A Jamniki-völgyből a Jamniki-hágón át a Volovecre Forrás: Nagy Árpád
A Jamniki-völgyből a Jamniki-hágón át a Volovecre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

5. Amennyiben a hágóból a keresztező piros jelzésen balra indulunk, akkor helyenként láncokkal biztosított meredek, sziklás ösvényen jutunk fel a Hegyes-Rohács (Ostrý Roháč, 2088 m) tetejére. Innen a meglehetősen kitett gerinc déli oldalán rövid ereszkedés, majd az előzőnél könnyebb emelkedő következik a Placslivo (2126 m) sziklás-törmelékes csúcsára.

6. A Jamniki-hágóból jobbra indulva a füves-törmelékes gerincen rövid szerpentineken a Volovec (2063 m) terjedelmes csúcsára emelkedhetünk fel.

Hirdetés