A Hochalmi túra - 5 nap a Tauernkönigin nyomában

Az A Hochalmi túra - 5 nap a Tauernkönigin nyomában hossza 65 Km. Az útvonal szintemelkedése 3742 m, szintideje 26 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

A „Hochalmspitze“(3360 m) joggal tekinthető a Großglockner riválisának!

Egy csodálatos hegy, amihez a természet által most egy szokatlanul meghatározó túraútvonal vezet. Edzettebb kirándulóknak, minden különösebb előképzettség nélkül 5 nap alatt megkerülhető a “Tauernkönigin”. A legjobb az egészben, hogy nagyobb kitérő nélkül meghódítható egy másik csúcs a “Säuleck” (3086 m) is, ahonnan még egyszer megcsodálható a „Tauernkönigin”.

Túra kezdete: Dösental Mallnitz-Nemzeti Park parkolója


Itiner

1. Nap: Mallnitz-Arthur von Schmiedhaus

A túra első része egy rövid emelkedővel indul Mallnitztól (Auerigs lábától) a Wolligger hüttéig. Innen egy rövid lejtőn jutunk a Dösental-i Nemzeti Park parkolójáig. A könnyebb utat választók ezt a szakaszt a “Nationalpark-Wandertaxi”-val is megtehetik.

Innen vezet tovább az utunk a festői Dösenthalon keresztül a Dösen-i tó mellett fekvő Arthur von Schmiedhaus-hoz, mely a nap célpontja. Edzettebb túrázók, még felmehetnek a Säuleck csúcsára. Ez a túra a következő napra is halasztható. Kirándulás kb. 5 óra, ebből 2 óra a Dösental-i Nemzeti Park parkolójáig, ahonnan 3 óra a menedékházig.

2. Nap: Arthur-von-Schmidhaus – Mallnitzer Scharte -Gießener Hütte - Gößkarspeicher

A következő nap a túrázók Säuleck mentén mennek végig a Hochalmspitze déli oldalán. A gleccseren keresztül vezet az út a „Mallnitzer Scharte“-ig. Innen egy kötél által biztositott szakaszon ereszkedünk le, majd végül egy hómezőn haladunk tovább (VIGYÁZAT: Fagyott hó esetén szúróbot használata ajánlott). Innen minden nehézség nélkül jutunk el a „Gießener Hütte“-hez. 

Innen érdemes egy taxit hívni a visszaútra. A Größgrabens közelében a térerő gyenge. (Taxi Sonnalm Reisen: +43(0) 664/3257530)

Ezután leereszkedhetünk a Gößkarspeicher-hez.

Menetidő: 5-6 óra

Egy kis kitérővel útba ejthető a Säuleck (2-2,5 óra alatt). Némi hegyi jártasság javasolt, illetve edzett és magabiztos túrázóknak ajánljuk. A gyalogutat meg lehet tenni persze Größgraben es Maltatal között, de nem ajánlott.

Hohe Tauern Nemzeti Park Forrás: © Kärnten Werbung, Fotograf: Franz Gerdl
Hohe Tauern Nemzeti Park
Kép forrása: © Kärnten Werbung, Fotograf: Franz Gerdl


3. Nap:
Gasthof Falleralm - Berghotel Malta***s

A túra a Maltatal Hochalmstraße-i fizető kapunál kezdődik, azaz Gasthof Falleralm-nal.

Ezen a napon a „Malteiner-Wasserspiele“ mellett vezet el az út és így érjük el a „Gmündner hüttét". Néhol köves úton haladunk. A Gasthof Almrausch-tol a Berghotel Malta***s (1.933m)-ig vezető út helyenként köves. Elhaladunk Ausztria legnagyobb gyűjtőtava mellett is. Eközben gyönyörködhetünk a környező hegyek szépségében és a „Kölnbreinsperre“ látványában.

Menetidő: 4,5-6 óra

4. Nap: Berghotel Malta***s - Osnabrücker Hütte

A Berghotel Malta***s-ból a tározó tó mellett halad el az út egészen a “Kleinelendtal elágazásig”. Innen 1 óra alatt elérhetnénk mai célunkat az “Osnabrückerhütte“-t. Mi mégis a kerülőutat javasoljuk a vadregényes Kleinelendtal es Zwischenelendscharte-on keresztül. A kilátás a Schwarzhornsee-ról a Hochalmspitze-re olyannyira egyedülálló, hogy megéri a kerülőt.

Teljes menetidő: 6-7 óra. A rövidebb út a szállodától az Osnabbrückenhütteig (Kleinelendtal nélkül) kb. 2 óra.

5. Nap: Osnabrücker Hütte – Großelendscharte – Mallnitz

Osnabrücker Hütte dem Tauernhöhenweg 502-től jutunk el idáig. Fallbach-on keresztül, ahol egy csodálatos vízesés mentén haladunk el és így érjük el a Großelendscharte-t az Ankogel csúcsa alatt (3250 m). Innen két lehetőség közül választhatunk:

1) Egy rövid és könnyebb szakasz után az Ankogel-Seilbahn hegyi állomáshoz juthatunk el. Az állomás közelében kicsit lejjebb megtaláljuk a Hannoverhaust, ami 2013-ban épült. Ez az innovatív kunyhó egyedülállóan szép panorámával rendelkezik. A felfele vezető utat megtehetjük az Ankogel-kötélpályával is, hogy kíméljük a térdünket. (A Nemzeti Park Karintia Kártyával ingyenes). Mallnitzig azonban gyalog is eljuthatunk.

2) Ha az Ankogel-Seilbahn körüli kijelölt utakat választjuk (Nr. 518, 517), akkor a természeti kincsekben gazdag Schwußner Hütte im Seebachtal a cél: Ehhez röviddel a Großelendscharte der Tauernhöhenweg 502 előtt balra kell kanyarodni és a "Celler Weg"-et követjük egy rövid szakaszon, végül az 528-as úton a Schwußner közelében érjük el a kunyhót. Innen kb. 1 órányi út az Ankogelbahn megállója. Az úton Mallnitz felé a Nemzeti Park túrataxiját (Wandertaxi) ajánljuk. 

Menetidő: 4-5 óra a megállóig és további 3 óra, ha a gyalogtúrát választjuk.

Biztonsági figyelmeztetés

Az öt napos túra megtételéhez megfelelő kondícióra van szükség. Ezen felül az Alpokban mindenképpen javasoljuk a zárt túracipőt. Az út gleccserek között halad el és hómezőkkel is helyenként számolni lehet. Rövidebb útszakaszokat kötéllel javasolt biztosítani.

Az útvonalat tapasztalt túrázók és hegymászók részére állították össze.

Számos olyan út van az Alpokban, melyek bár kiránduló utak, de nincsenek mindenhol jelöléssel ellátva. Ezen utak vonala gyorsan változhat a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok miatt is. Ez nehezítheti a fent leírt útvonalak leírt időintervallumban történő megtételét is. Figyelni kell arra, hogy az út megtételéhez tapasztalat szükséges. Fontos, hogy tisztában legyünk a teherbíró képességünkkel. 

A hegyes vidékeken az időjárás gyorsan változhat, ami az útviszonyokat is befolyásolhatja. 

A túrázó saját felelősségére vehet részt a túrán.

 

Megközelíthetőség: a Mallnitz-i vonatállomásnál az utunk letér az Obervellach-Malnitz irányába tartó főúttól a Dösen völgyébe (Dösental). Ezt az útvonalat követve több kanyaron keresztül jutunk el a Nemzeti Park parkolójáig (kb 1450 m tengerszint feletti magasságon).

A Wandertaxi-t ajánljuk már csak a kiindulásitól eltérő célpont miatt is. Ezzel kapcsolatos információkat >> << érhetsz el.

Túra vége: Mallnitz, Ankogelbahn parkoló

Forrás:
Nationalpark-Region Hohe Tauern
Létrehozva. 2010.05.14.
Módosítva: 2017.05.07
Forrás: Kärnten Hohe Tauern

Hirdetés