A Három-forrástól a Kapor-völgyön át a Fenyves-tavi-völgybe

Az A Három-forrástól a Kapor-völgyön át a Fenyves-tavi-völgybe hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 740 m, szintideje 4 Óra 15 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Három-forrás parkoló (Tri studničky, 1200 m, 49.134252°, 19.968942°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Alsó-Fenyves-tó (Nižné Temnosmrečinské pleso, 1674 m, 49.193267°, 20.029641°)

Időkalkulátor a Fenyves-tavi-völgybe: Három-forrás parkoló – Fenyves-tavi-völgy eá. (Rázc. pod Temnými Smrečinami, 1490 m, 3 ó 30 p) – Alsó-Fenyves-tó (45 p).

Összesen: 4 ó 15 p. Vissza: 3 ó 30 p.

 

 

Itiner

1. A Három-forrás közelében lévő parkolóból leereszkedünk a Három-forrás erdészházhoz (Tri studničky, 1140 m), majd a kék jelzésen északnyugat felé indulunk. Rövid erdősávon és irtásos terepen emelkedve keresztezzük a Kis-hát (Grúnik) alacsony hegyhátát, majd hosszú szerpentinen ereszkedünk le a Kapor-völgyben lévő aszfaltozott útra (1104 m). Innen az enyhén emelkedő erdei úton észak felé indulunk, néhány alkalommal keresztezve a Kapor-patakot. Az út jobb oldalán a Kriván (Kriváň) hatalmas tömbje emelkedik, a völgy bal oldalát pedig a Liptói-Tátrához tartozó Liptói-tető (Liptovské kopy) gerince alkotja, amelynek legmagasabb pontja a Nagy-Kapor-tető (Veľká kopa).

2. A völgyben vezető út középső részén megérkezünk a turisták előtt elzárt Nefcer-völgybe (Nefcerka) vezető elágazáshoz (1210 m), a jobbra elágazó rövid ösvényen a völgy alsó küszöbén található Alsó-Nefcer-vízeséshez (Nižný nefcerský vodopád) juthatunk el. Hamarosan véget ér az aszfaltozott út, az innen kissé meredekebb, köves úton rövidesen elérjük a Hincó-völgybe (Hlinská dolina) vezető útelágazást (1411 m). Innen a zöld jelzésen folytatjuk tovább utunkat a Retesz-hágóba vezető újabb útelágazásig (1490 m). Továbbra is a zöld jelzésen, törpefenyők közötti fárasztó emelkedéssel jutunk feljebb a Kolbenheyer-völgyben (Kobylia dolina), elhaladunk a Kolbenheyer-tó (Kobylie pliesko, 1737 m) mellett, hátrafordulva pedig szép kilátás nyílik a Fenyves-völgyi-vízesés (Vajanského vodopád) zuhatagára. Rövid szerpentinekben érkezünk meg a Csendes-völggyel összeköttetést biztosító széles, füves Retesz-hágóba (1879 m).

 

Galériáért katt a képre!

 

3. A Fenyves-tavi-völgybe vezető elágazásától (1490 m) a piros jelzésen folytatva utunkat a tőzeges talajon lefektetett fapallókon a Fenyves-tavi-völgy felé mehetünk tovább. A törpefenyvesben vezető útvonal jobb oldalán látható Fenyves-völgyi-vízesést (Vajanského vodopád) északról megkerülve érkezünk meg a jégvájta katlant szinte teljesen kitöltő Alsó-Fenyves-tó (Nižné Temnosmrečinské pleso, 1674 m) északkeleti partjára, ahol a turistaút véget ér.

 

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés