A Halastótól a Liptói-határhegyre Túra

Az A Halastótól a Liptói-határhegyre Túra hossza 4 Km. Az útvonal szintemelkedése 750 m, szintideje 2 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Halastavi menedékház (Schronisko przy Morskiem Oku, 1406 m, 49.201298°, 20.070858°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Liptói-határhegy (Szpiglasowy Wierch, 2171 m, 49.197297°, 20.040411°)

Időkalkulátor a Liptói-határhegyre: Halastó – Barát-völgy (Dolina za Mnichem, 1788 m, 1 ó 15 p) – Liptói-határhegy (1 ó 15 p).

Összesen: 2 ó 30 p. Vissza: 2 ó

 

Itiner

1. A Bialkai-szénégetőtől (Palenica Białczańska, 984 m) a Halastó (Morskie Oko, 1395 m) északi partjára érkezik meg a piros jelzésű turistaút, de még mielőtt elérnénk a Halastavi menedékházat, jobbra találjuk a Miedziane-hágón keresztül a Lengyel-Öt-tó völgyébe (Dolina Pięciu Stawów Polskich) vezető sárga jelzésű turistaút elágazását, melyet a lengyel turisták Kocaturista-sztráda (Ceprostrada) néven ismernek.

2. A jól kiépített út első, erdei szakaszán keresztezi a Miedziane keleti lejtőjét, majd nyugat felé fordulva fokozatosan kiemelkedik az erdőből, és már a törpefenyő sáv felső határa közelében éri el a Barát-völgyecskébe (Dolina za Mnichem) vezető elágazást (1788 m). Innen a füves-sziklás terepen vezető út széles szerpentinekben érkezik meg a Miedziane-hágóba (Szpiglasowa Przełęcz, 2114 m).

 

3.hágóból tovább mehetünk az alattunk elterülő Lengyel-Öt-tó völgyébe, vagy kis kitérővel felmehetünk a közelben emelkedő Liptói-határhegyre (2171 m). Ha már itt vagyunk, mindenképpen megéri ez a kis kitérő, hiszen erről a nem túl magas csúcsról nagyon szép kilátás nyílik elsősorban a Lengyel-Öt-tó völgyére, a völgyet határoló csúcsokra, a Sas út (Orla Perć) gerincére, kelet felé a Halastavi-völgyre (Dolina Rybiego potoku) és annak varázslatos tavaira, valamint a szlovák oldalon alattunk fekvő, jelzett turistaúton is elérhető Alsó-Fenyves-tóra (Nižné Temnosmrečinské pleso, 1674 m).

4. Amennyiben a Barát-völgyecskébe vezető elágazástól (1788 m) a balra elágazó piros jelzésen megyünk tovább, néhány perc múlva a piciny Staszic-tavak (Stawki Staszica, 1785 m) partján állunk, sőt, a Tátrában egyedülálló módon magasabb tavaszi vízállásnál a turistaút a tó vizén vezet keresztül.

Innen ha dél-nyugati irányban keresztezzük a völgyet, majd a szemben lévő füves-törmelékes hegyoldalon feltúrázunk, a Chałubiński-kapuhoz érünk. A Halastótól a Chałubiński-kapuhoz vezető túra leírásához ide kattintva juthatsz el.


A Halastótól a Liptói-határhegyre Forrás: Nagy Árpád
A Halastótól a Liptói-határhegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés