A Csodatévő Szarvaskút forrás becserkészése

A Csodatévő Szarvaskút forrás becserkészése

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
Az A Csodatévő Szarvaskút forrás becserkészése hossza 14 Km. Az útvonal szintemelkedése 275 m, szintideje 4 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A Bakony végeláthatatlan rengetegében egy csodatévő forrásról szóltak a mondák, amely begyógyítja a sebeket, és még a vadászok által megsebzett szarvasbika is kereket tudott oldani a segítségével. Manapság ezt a helyet akár kocsival is megközelíthetjük, de van lehetőségünk egy túrán is meglátogatni, mintha a Bakony vadonja, még mindig olyan nagy lenne. Keressük fel a Szarvas-kutat egy kellemes gyaloglással Zircről, és éljuk át a mondák világát autózúgás nélkül.

A zirci Apátság a megkerülhetetlen

Valamit valamiért

Igaz, hogy a városi utcái nem olyan nagyon hangulatosak a gyaloglásra, de annál jobban fogjuk élvezni a természetes környezetet, ha kisétálunk a központból. Ezzel a felkiáltással egy kicsit ki is magyarázom a kényelmetlen helyzetet, hogy Zirc közepéről kell indulni, de logisztika szempontjából a legjobb választás, akár busszal akár kocsival érkezünk, a körtúra innen indul és itt is ér véget, nem kell utána még a parkolót is keresni. A buszállomás mellett elég parkolóhely is akad. Az Apátság pedig adja magát, hogy meglátogassuk, a múzeum, a templom, és az arborétum is kihagyhatatlan látnivalók, ha van időnk a felfedezésre.

A Csodatévő Szarvaskút forrás becserkészése-1
A Zirci Apátság
A Csodatévő Szarvaskút forrás becserkészése-1
Forrás: Nyáry Tamás

Az ipari terület kerülendő

A sétát a piros és a zöld kör turista jelzéseken nyitjuk meg, ezek teljesen le is fedik a túránk nyomvonalát, viszont a bejáráskor szerzett tapasztalatok alapján néhol elkerülő szakaszokat javaslok, éppen úgy, ahogy azt a város szélén is teszem nem sokkal indulás után. A főutcán a kis templomot és a benzinkutat elhagyva a piros háromszög jelzést kövessük, ez elkerüli a gyártelep bekötő útját és a poros, nagy forgalmú mezőgazdasági bekötő utat is, ahol porból sem volt kevés. Talán a téli hónapokra ez nem vonatkozik.

Végre a természetben

A temető mellett az ipari létesítményeket elkerülve érkezünk egy gyümölcsfás területre, majd a városon kívüli rétek világába. Vissza csatlakozunk a kör jelzésekre, aztán egy rövid szakaszon kelet felé haladva egy elágazásnál elhagyjuk a zöld kör jelzést, és a piros kört, valamint a piros háromszöget követjük tovább. A Király-patak völgyében haladunk tovább, ahol határozottan csökken a civilizáció behatása, az ösvény keskennyé válik, és magasabb aljnövényzetben, látványosan nagy fák között keresgéljük, az amúgy nem túlzottan jól követhető jelzéseket. Egy nyiladékban lassan emelkedni kezdünk, és hamarosan egy széles erdészeti útra érkezünk, ahol a kör jelzés jobbra fordul és elbúcsúzunk a balra menő háromszögtől. Itt nagyon szép az erdő, igazán látványos a fákkal szegélyezett út.

A Csodatévő Szarvaskút forrás becserkészése-4
Híd a forráshoz
A Csodatévő Szarvaskút forrás becserkészése-4
Forrás: Nyáry Tamás

Hamarosan ismét az országút közelébe érkezünk. A jelzésünk balra fordul, és a fák között folytatódik, az út túloldalán viszont egy parkolót és turista pihenőt találunk, ahol lehetőségünk van egy kicsit leülni, ha szükséges. Itt egy jelzetlen ösvény halad egyenesen az országút mellett Szarvaskút felé, egy kicsit rövidebb, mint a jelzett, ha valaki rövidíteni szeretne, itt megteheti. Leereszkedünk a völgybe és épp a Szarvaskúti tó mellett találkozunk ismét a jelzett ösvénnyel.

Tó és forrás, üdítő ez a hely

Mondák nyomán

A dekoratív tavacska mellett elhaladva néhány méter után megtaláljuk az erdőben a Szarvaskút pihenőt és egy kis lépcső aljában a forrást is. A pihenő melletti információs tábláról elolvashatjuk, hogy hajdanán a Bakony hatalmas erdőségekből állt, és emiatt ez a környék a vadászok kedvenc helye volt. A forrás legendája pedig egy szarvas aki a vadászok prédájává vált, de ivott a forrásból, sebei begyógyultak és így el tudott menekülni. Sajnos ezek a nagy erdőségek már sehol nincsenek, az országút és a mellette található Szarvaskút hotel néhány lépésre van tőlünk. A forrás szerencsére őrzi ezt a hangulatot.

A Csodatévő Szarvaskút forrás becserkészése-5
Pihenő a forrásnál
A Csodatévő Szarvaskút forrás becserkészése-5
Forrás: Nyáry Tamás

Visszatérés Zircre

A visszaúton semmi mást nem kell tennünk mint követni a piros kör jelzést. Egy rövid szakaszon felfelé kell haladni, de aztán végig szinte teljesen szintben megyünk. Kellemes, széles erdei utakon haladunk Tündérmajorig, aztán már Zirc házai közé érkezünk és rövidesen a központot is elérjük.
 

Hirdetés
Hirdetés