A Budai-hegyek legnyugatibb csücskében Túra

Az A Budai-hegyek legnyugatibb csücskében Túra hossza 9 Km. Az útvonal szintemelkedése 208 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ha a Zsámbéki-medence felől autózol északi irányban Dorog, vagy Esztergom felé, hamar feltűnik a dimbes-dombos táj erdőkkel és gazdasági területekkel váltakozó, megragadó szépsége. Kifejezetten kellemes a környék, hátha még bele is sétálsz és nem csak átutazol rajta. A Budai-hegyek legnyugatibb csücske Perbál településhez van legközelebb. Nevezetesen a Zajnát-tető, amely inkább csak egy nagyobbacska domb, mint hegy, de azért innen is említésre méltó kilátásban gyönyörködhetünk, ha megmásszuk. Turistajelzés nem megy fel a tetejére, de ösvény az igen, így remek hely egy rövid túrához, és még a tömegtől se kell tartani.

 

 

Túra a Zajnát-tetőre 

1. Perbálon az Önkormányzat melletti parkolóban érdemes megállni. Ha busszal jövünk, akkor a Perbál központ megállóban szálljunk le és gyalogoljunk előre még 100 métert. A hivatallal szemben található a városi park, ahol több kulturális látnivalót is találunk. Van itt színház, helytörténeti kiállítás, bányász emlékmű, játszótér, és a helyi közoktatási intézmények, iskolák is itt sorakoznak. Az országúton sétálunk ki a lakott területről és a fix trafipax kapu előtt néhány méterrel jobbra kanyarodunk a földútra. Ez a szakasz a sárga sávval van jelölve, amely a Zsámbéki-medence felől érkezik, és Nagykovácsi felé halad tovább. 


Jobbra a Zajnát-tető látképe a város széléről Forrás: Nyáry Tamás
Jobbra a Zajnát-tető látképe a város széléről
Kép forrása: Nyáry Tamás
 

2. A hegyek felé fordulunk a földúton, és egy kis facsoportban egy kápolna romot, majd arrébb egy méretes jellegfát elhagyva, kicsit több mint másfél kilométert gyalogolunk az erdő széléig. Innen az erdőben sétálunk tovább, keresztezünk egy szélesebb, kikövezett utat. Aztán a következő elágazásnál a jelzéssel együtt balra kanyarodunk.

 

Kellemes séta az erdőben Forrás: Nyáry Tamás
Kellemes séta az erdőben
Kép forrása: Nyáry Tamás
 

3. Az út mentén elkezdenek meredekebb lejtők megjelenni, ez jelzi, hogy elértük a völgyet. Itt már érdemes keresni azt az ösvényt, ami jobbra jelzetlenül a hegy felé veszi az irányt. A sárga jelzés ívesen balra kanyarodik és ennek az ívnek a közepe táján meg is találjuk. A Zajnát-hegynek két kúp alakú csúcsa van. Az északi magasabbik sajnos rendesen be van nőve, kissé bozótos, és mivel én oda is felmásztam, elmondhatom, hogy a bokrok miatt sokkal gyengébb a kilátás, mint a kisebbikről. Ha ennek ellenére kalandosra veszed a túrát és megnéznéd ezt is, keresd meg a kis cserjéktől alig látható vékonyabbik ösvényt és uccu hajrá. Nem nehéz feljutni, csak bozótozni kell egy kicsit. A két csúcs között haladó ösvényt viszont felejtsd el, az teljesen járhatatlanul benőtt, vissza kell jönnöd eddig a pontig, ahonnan elindulsz és a szélesebbik ösvényen ismét fel kell mászni a kisebbik csúcsra.

 

A Pilis-tető Forrás: Nyáry Tamás
A Pilis-tető
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

4. Ha viszont feljutottál, akkor jön a kellemes nézelődés része a dolognak. Szemben amit rögtön meglátsz, az a Pilis-tető nem is túl távoli vonulata. Aztán hátra felé fordulva megpillantod a szomszédos Meszes-hegy kopár csúcsát a kereszttel. A Zajnát-tető is kopár, így egy kicsit tovább sétálva kinyílik a látkép a Gerecse felé is, illetve a Gerecse északi végei, Bajót, Bajna, Nyergesújfalu, Komárom felé is. Hosszasan lehet itt nézelődni, főleg, ha van nálad egy jó távcső.

 

A Meszes-hegy kúpja Forrás: Nyáry Tamás
A Meszes-hegy kúpja
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

Az ott középen a Nagy-Gete, a Kinizsi 100-asok rémálma :-) A környék majdhogynem összetéveszthető a Balaton-Felvidéki tanúhegyek világával. Forrás: Nyáry Tamás
Az ott középen a Nagy-Gete, a Kinizsi 100-asok rémálma :-) A környék majdhogynem összetéveszthető a Balaton-Felvidéki tanúhegyek világával.
Kép forrása: Nyáry Tamás
 


5. A hegyről való lejutás kétféle módon oldható meg. Az egyik, ha visszamegyünk, amerről jöttünk, és a sárgán gyalogolunk a városig. A másik lehetőség, hogy a hegy északnyugati oldalán van egy vékonyka ösvény, amely levezet a hegyről. Annyira keveset járt, hogy inkább csak az irány követhető, az ösvény viszont alig látszik. A hegyoldal először lankás, aztán jó meredeken fejeződik be a lejtő. Ezt a részt is a kalandozóknak ajánlom inkább. A hegy tövében viszont egy nagyon kellemes szolgalmi útra érünk, amelyen visszajutunk a sárga jelzésre.

A hegy tövében árnyas sétán vezet vissza a sárga jelzésre Forrás: Nyáry Tamás
A hegy tövében árnyas sétán vezet vissza a sárga jelzésre
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

6. Ha ez a túra rövidnek tűnik, van 2 hosszabbítási lehetőség. Az egyik, hogy a sárgára visszatérve rögtön szemközt megmásszuk a Meszes-hegyet is, és megcsodáljuk a kilátást a kereszttől is. Az út elég meredek, lesz benne sport élmény. A másik, hogy a sétányszerű úton a másik irányban indulunk el, és a szántóföldek között kanyargó földutakon elsétálunk a Garancsi-tóig, amely nem csak a tó körüli tanösvényről nevezetes, hanem arról, hogy itt forgatták az Üvegtigrist. A büfé kocsi most is üzemel, illetve a mögötte megépült Üvegtigris panzió. Figyelem, innen busszal sajnos csak hétköznap lehet visszajutni Perbálra. Ha idáig gyalogoltál, akkor vissza is kell majd menni, igaz a Zajnát-tetőre már nem kell közben felmászni.

 

A Meszes-hegy alulnézetből Forrás: Nyáry Tamás
A Meszes-hegy alulnézetből
Kép forrása: Nyáry Tamás
 

7. A túrát befejezve Perbálon a Kerék sörözőben lehet büfézni, de ha kocsival vagyunk érdemes Zsámbékon út közben megállni, a Gabriele étteremben jó kaják, és nagyon finom fagyik is vannak. Ja és ne felejtsük el, hogy útba esik a Nyakas pince bázisa is, meg egy csomó másik Töki pincészet is, így remek borokat vásárolhatunk elvitelre is.

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés