A Bialkai-szénégetőtől a Lengyel-Öt-tó völgyébe Túra

Az A Bialkai-szénégetőtől a Lengyel-Öt-tó völgyébe Túra hossza 7 Km. Az útvonal szintemelkedése 720 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Bialkai-szénégető, parkoló (Palenica Białczańska, 984 m, 49.256057°, 20.103077°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Lengyel-Öt-tavi menedékház (Schronisko w Doline Pięciu Stawów Polskich, 1672 m, 49.213821°, 20.048718°)

Időkalkulátor a Lengyel-Öt-tó völgyébe: Bialkai-szénégető – Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza, 1099 m, 45 p) – Lengyel-Öt-tavi menedékház (Schronisko w Doline Pięciu Stawów Polskich, 1672 m) / Nagy-tó (Wielki Staw Polski, 1664 m, 2 ó 15 p.)

Összesen: 3 ó. Vissza: 2 ó 20 p.
 

 

Itiner

1. A Bialkai-szénégető tisztásról (984 m) vezet a Halastavi-völgybe (Dolina Rybiego Potoku) és a Lengyel-Öt-tó völgyébe (Dolina Pięciu Stawów Polskich) a turistaút, amely a Lengyel-Tátra egyik legforgalmasabb útvonala. A parkolóból jelzés nélkül induló ösvény hamarosan csatlakozik a keresztező piros jelzéshez, majd nem sokkal ezután megérkezünk a Mickiewicz-vízesésekhez (Wodogrzmoty Mickiewicza, 1099 m).

2. A vízesések felett átívelő híd után ágazik el jobbra a Lengyel-Öt-tó völgyébe vezető zöld jelzés, melynek bal oldali elágazása a Roztoka menedékházhoz (Schronisko w Roztoce) visz. A délnyugat felé induló zöld jelzésű út rövid, meredek emelkedővel kezdődik, majd később mérsékelten emelkedik felfelé a szú által megtámadott és ennek következtében egyre nagyobb területen kiszáradó fenyőerdőben. A Roztoka-patak (Potok Roztoka) mentén fefelé vezető turistaúton egy kis tisztásra érkezve szép kilátás nyílik az előttünk magasodó Zerge-hegy (Kozi Wierch) tömbjére. A patakot keresztezve az egyre ritkuló erdőt felváltó törpefenyőben érkezünk a Roztoka-völgy felső részébe, a Lengyel-Öt-tavi menedékházhoz vezető fekete jelzés elágazásához (1435 m).

A Bialkai-szénégetőtől a Lengyel-Öt-tó völgyébe Forrás: Nagy Árpád
A Bialkai-szénégetőről a Lengyel-Öt-tó völgyébe
Kép forrása: Nagy Árpád
Galériáért katt a képre!

3. Az elágazástól opcionálisan a balra induló fekete jelzést választva meredek, sziklás terepen haladunk felfelé az Elülső-tó (Przedni Staw Polski, 1668 m) partján álló, 1956-ban megnyitott Lengyel-Öt-tavi menedékházhoz (Schronisko w Doline Pięciu Stawów Polskich, 1672 m), vagy pedig a Roztoka-völgyben található elágazástól (1435 m) a zöld jelzésen is tovább mehetünk felfelé, ezen az útvonalon – immár a törpefenyők sávjában – kisvártatva elérjük a 70 méter magas Siklawa-vízesést (Siklawa, 1580 m), a Lengyel-Tátra legnagyobb vízesését (A fenti térkép és a letölthető GPS a Siklawa-vízeséshez vezető útvonalat mutatja). A vízesés mellett jól kiépített, de helyenként igen meredek sziklalépcsőkön emelkedünk ki a Roztoka-völgyből, és érkezünk meg hamarosan a Lengyel-Öt-tó völgyébe, mégpedig a völgy legnagyobb, egyúttal a hegység legmélyebb tava, a 79,3 méter mély Nagy-tó (Wielki Staw Polski, 1664 m) északi partjára.

4. Innen a keresztező kék jelzésen balra fordulva 15 perc alatt szintén eljuthatunk a Lengyel-Öt-tavi menedékházhoz, a kék jelzésen jobbra fordulva pedig kellő kitartással és megfelelő felkészültséggel a hatalmas völgyet határoló szebbnél-szebb csúcsokra vagy hágókra juthatunk fel.

A Bialkai-szénégetőtől a Lengyel-Öt-tó völgyébe Forrás: Nagy Árpád
A Bialkai-szénégetőről a Lengyel-Öt-tó völgyébe
Kép forrása: Nagy Árpád
Galériáért katt a képre!

Hirdetés