A Bialkai-szénégetőtől a Halastóhoz Túra

Az A Bialkai-szénégetőtől a Halastóhoz Túra hossza 7 Km. Az útvonal szintemelkedése 420 m, szintideje 2 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Bialkai-szénégető, parkoló (Palenica Białczańska, 984 m, 49.256057°, 20.103077°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Halastavi menedékház (Schronisko przy Morskiem Oku, 1406 m, 49.201298°, 20.070858°)

Időkalkulátor a Halastóhoz: Bialkai-szénégető – Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza, 1099 m, 45 p) – Wanta (Wanta, 1165 m, 30 p) - Hajfű-tisztás (Włosenica, 1315 m, 45 p) – Halastó (30 p).

Összesen: 2 ó 30 p. Vissza: 2 ó.

 

Itiner

1. A Lysza Polana (Łysa Polana) határátkelőhelytől 1,5 km-re található Bialkai-szénégető tisztásról (984 m) indul a Halastóhoz vezető piros jelzésű turistaút, amely a Lengyel-Tátra egyik legforgalmasabb útvonala, és amely szinte teljes hosszában aszfaltozott úton halad. Az útvonalon hét ismeretterjesztő táblát állítottak fel, amelyekről megismerkedhetünk a Bialka-völgy (Dolina Białki) természeti viszonya-ival.

2. A parkolóból jelzés nélkül induló út hamarosan csatlakozik a Topor-irtásról (Toporowa Cyrhla) érkező piros jelzéshez, majd nem sokkal ezután megérkezünk a Mickiewicz-vízesésekhez (Wodogrzmoty Mickiewicza, 1099 m).

3. A vízesés felett átívelő híd után ágazik el jobbra a Lengyel-Öt-tó völgyébe (Dolina Pięciu Stawów Polskich) vezető zöld jelzésű turistaút, melynek bal oldali elágazása a Roztoka menedékházhoz (Schronisko w Roztoce) vezet.

 


4. A Bialka-patakkal (Białka) párhuzamosan haladó úton rövidesen megérkezünk a Wanta nevű erdészházhoz (Wanta, 1165 m), ahol lehetőségünk nyílik az aszfaltút nagyobb kanyarjait négy, egymást követő rövidítésen levágni. Aki azonban inkább a 
sima terepen gyalogolna tovább, az természetesen az aszfalton is eljuthat a Halastóhoz.

5. A negyedik rövidítést magunk mögött hagyva, kisvártatva megérkezünk a Hajfű-tisztásra (Włosenica, 1315 m), a gurálok által hajtott lovas fogatok felső végállomására. Erről a tisztásról, amiről szép panoráma nyílik a Halastó fölött magasodó Menguszfalvi-csúcsokra (Mięguszowiecke Szczyty), a Csubrinára (Cubryna) és jobb oldalon a Barát (Mnich) tűhegyes sziklacsúcsára, már csak gyalogosan mehetünk tovább.

6. Utunk utolsó szakaszán keresztezzük a lavináiról elhíresült Csendőrségi-vályút (Żleb Żandarmerii), majd a jobbra elágazó kék jelzést magunk mögött hagyva, megérkezünk a Halastóhoz (Morskie Oko, 1395 m), a Lengyel-Tátra leglátogatottabb pontjára. A Tátra legnagyobb területű (34,54 hektár), és ötödik leg-mélyebb tava (50,8 méter) eredeti gurál nevét pisztrángokban gazdag halállományáról kapta. A tó északi partján áll a Tátra legnagyobb forgalmú menedékháza, az egész évben nyitva tartó, 1908-ban felépített Halastavi menedékház (Schronisko przy Morskiem Oku, 1406 m). A Halastavat, amelynek keleti fele 1902-ig Magyarországhoz tartozott, jól kiépített turistaúton (kb. 2,6 km) egy óra alatt járhatjuk körül. A menedékháztól több, különféle nehézségű, jelzett turistaút indul a Halastavi-völgyet határoló gerinceken emelkedő népszerű csúcsokra és hágókba.

A Bialkai-szénégetől a Halastóhoz Forrás: Nagy Árpád
A Bialkai-szénégetőtől a Halastóhoz
Kép forrása: Nagy Árpád
Galériáért katt a képre!

Hirdetés