Menü

sportág: TÚRA    táv: 7 km    szintemelkedés: 279 m    szintidő: 3 óra     nehézség: Könnyű

A 24 ökrös török ugratás

Ez a történet nem az aminek látszik! A kövér mészáros fogadott 24 ökörben, hogy egyvégtében felfut a hegytetőre? Vagy talán a török húzta fel az ágyút a hegycsúcsra 24 ökörrel? Melyik lehet az igazi magyarázat a Huszonnégyökrös-hegy nevére? Bizonyosak nem lehetünk egyikben sem. Viszont a Törökugrató hegy legendáját nem árulom el. Látogasd meg a Naprózsa tanösvényt, és olvasd el. A két furcsa nevű hegy Budaörs határában remek kirándulási lehetőséget biztosít, és a szórakoztató mondák mellett a kilátás is zseniális.

 

 

 

Körtúra a Törökugrató- és Huszonnégyökrös hegyre

1. A Budaörsi lakótelep mellett az Árok utcai szabadidőpark pont megfelelő kiindulópont ehhez a túrához. A Törökugrató felé levő kiskapun hagyjuk el a parkot, és az ajánlott útvonalat követve az utcákon kerüljük meg a hegyet. A másik oldalán találunk egy nagyobb parkolót, innen indul a sárga háromszög jelzés a csúcsra.

 

Acél lépcsősoron fel a Törökugratóra Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre! 

 

2. Sétáljunk fel az acéllépcsőn, ami a felhagyott bányarészből vezet minket fel a peremre, majd másszuk meg a magashegyi színtereket is meghazudtoló kicsiny sziklahágót. Közben drótokból készült korlátok, és épített lépcsősorok segítik utunkat.

 

Sziklahágó Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

 

3. Sajnos a hangulatot eléggé elrontja, hogy a családi házak már majdnem a hegy tetejéig felérnek a másik oldalról, de ha ettől eltekintünk, vagy nem nézünk oda, akkor egész kellemes kis hegymászós érzetünk lesz. A bánya rész felső peremén találunk egy lapozható könyvnek kinéző információs táblát, ahol a hegy geológiájáról és a nevét adó mondáról is olvashatunk.

A sziklacsúcs aljában egymást érik a házak Forrás: Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

 

4. A csúcson aztán végig fürkészhetjük a Budaörsi kopárok teljes vonulatát, még egy információs tábla is mutatja a környező hegycsúcsok neveit. Igaz az Odvas-hegy nevét nem oda írták, ahol valójában van, de ezt egy "keresd a hibát" játéknak is felfoghatjuk.

 

Információs tábla Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

 

5. Ha magunkba szippantottuk a csodás kilátást, a Naprózsa tanösvény tábláit követve visszaereszkedünk a parkolóba, ahonnan elindultunk felfelé, majd északnak vesszük az irányt és a Törökugrató utcán lemegyünk a volt Csíki csárda épületéig, és a főutat keresztezve rátérünk a sárga sáv jelzésre, amely felvezet minket a Huszonnégyökrös hegyre.
 

 Hangulatos ösvény a sárga sáv jelzésen Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

 

6. Eleinte felfelé is az utcákon kell egy keveset menni, de aztán egy szép játszótér mellett elhaladva rövidesen egy sorompóhoz érünk. Innen ismét az erdőben folytatjuk utunkat. Elágazás következik, a sárga sáv jobbra kanyarodik, a sárga háromszög pedig elkalauzol minket a hegy csúcsára. A hegytető két kis csücsökből áll. Az elsőre felérve a Biatorbágyi ipari park felé látunk le, a másikra átsétálva viszont az egész Csíki-hegyek formációt belátjuk Budakesziig, sőt a Csillebérc, a Szabadság-hegy a János-hegy is szépen látszik.  

 

Panoráma a 24 ökrös hegyről a Csíki-hegyek irányába Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre! 

 

7. Mivel ez a kilátás egy méretes szikla tetejéről élvezhető, így másfelé nem lehet lemenni, mint hogy visszasétálunk a háromszög jelzésen addig az elágazásig, ahol a sárga sáv elkanyarodott. Erre fogjuk a túrát is folytatni egy egészen kalandos kis ösvényen, amely a Csík-hegyet megkerülve nyújt szép kilátást az út elején megmászott Törökugratóra.

 

Kalandos kis ösvény lefelé menet Forrás: Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

 

8. Az ösvényen nagyjából 2 km-t megtéve és a hegyet teljesen megkerülve érkezünk meg a Ló-hegy nyergébe. A sárga jelzés tovább halad a hegy oldalában szintben, de mi az ide érkező utcán folytatjuk a sétát lefelé. A Sóvirág utcába becsatlakozva ismét keresztezzük a főutat és a Hollósy cukrászdában fagyizhatunk, vagy sütizhetünk is. Innen már csak néhány lépés a szabadidőpark bejárata.

 

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu 

Összesítés

A A 24 ökrös török ugratás hossza 7 km, az útvonal szintemelkedése 279 méter, szintideje 3 óra, nehézsége könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök
°C -4 / 5 -4 / 4 0 / 5 -5 / 5
mm 0.0 0.0 0.0 0.0
km/h 10.4 20.2 4.7 11.9

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: Törökugrató hegy, Huszonnégyökrös hegy, túra, Budaörs, Naprózsa tanösvény